EräViikinkien kokenut kaarti teki vaikutuksen Tuomas Ahoon – Marraskuisena iltanakin täytyy saada irti sen päivän paras

Täsmävahvistus Tuomas Ahon ensimmäinen syyskausi EräViikinkien mustasinisissä huipentuu tänään tärkeään pikkujouluotteluun TPS:aa vastaan.

Ensimmäistä kauttaan pääkaupunkiseudulla pelaava tamperelaispuolustaja Tuomas Aho on mielissään, kun salibandyvuosi 2019 huipentuu erityiseen otteluun. EräViikingit isännöi keskiviikkona klo 18.30 pikkujouluriehaa Salibandyliigan tapahtumaottelussa Energia Areenalla.

– Hauskahan se on pelata. Ajankohta on kiva juuri ennen joulua ja tämän vuoden viimeinen peli. Tulee hyvä jengi Tepsi vielä vastaan. Luulen, että saadaan hyvä peli aikaan ja pirun tärkeät pisteet molemmille, Aho intoili.

48925302086_ffe78b7c37_k.jpgPisteet ovat tosiaankin tärkeät, sillä EräViikingit ja TPS taistelevat luultavasti samoista sijoista runkosarjan lopullisessa sarjataulukossa.

– TPS:llä lähti vähän yskien alkukausi, mutta he ovat parantaneet juoksuaan koko ajan.Yrittävät sieltä kammeta ohi, mutta kyllä meillä on aikomuksena pitää heidät takana.

Aho uskoo, että kärkipään kamppailu, pikkujouluteema ja perheen pienimmille suunnatut aktiviteetit houkuttelevat Energia Areenalle mukavasti yleisöä.

– Ehdottomasti haluamme näyttää junioreille parastamme. Odotuksissa on, että tulisi hyvin väkeä paikalle. Koitetaan parhaamme mukaan saadaan peli sellaiseen minttiin, ettei tarvitse kenenkään katua, että tuli Areenalle keskiviikkona.

Aho pelaa debyyttikauttaan EräViikingeissä. Hän on pelannut Suomessa ennestään vain Kooveessa. Kuinka mintissä uuden joukkueen peli on sitten ollut?

– Ihan ok on ollut, ainakin monen ulkopuolisen ennakko-odotuksia on pystytty haastamaan.Varsinkin alkukaudesta tuli tosi hyvin voittoja. Muutama viime peli on ollut vähän hankalampaa, mutta ei se koko ajan voi korkealentoa olla.

Aho viittasi marras–joulukuun vaihteeseen, jolloin EräViikingit hävisi OLS:lle ja Indiansille. Sen jälkeen on tullut otteluruuhkassa jo kolme voittoa, joista viimeisimpänä maukas ryöstöretki Jyväskylään lauantaina. Pisteiden myötä joukkue komeilee sarjataulukossa toisena.

– Kova luotto on siihen, että ollaan taas oikealla tiellä ja vire jatkuisi hyvänä.

Ahoa pidettiin täsmähankintana EräViikinkien puolustukseen. Suomessa aina Tampereella asunut pelaaja on sopeutunut uusiin ympyröihin hyvin, vaikka siviilielämän ja huippu-urheilun sovittamisessa on aina omat haasteensa.

48924709203_068d0e97f1_k.jpg– Muutin pääkaupunkiseudulle tuossa kesän lopulla. Opiskeluja teen Tampereen yliopistoon, mikä vaatii jonkin verran reissaamista ja suunnittelua. Toistaiseksi on ihan hyvin onnistunut opiskelujen ja pelihommien yhdistäminen.

Aholla on kokemusta myös Sveitsistä, jossa hän pelasi Churin joukkueessa kausilla 2015–17. Salibandyn sovittaminen muuhun elämään vaatii hänen mukaansa ennen kaikkea kykyä hahmottamaan tulevaa vähän pidemmälle.

– Yliopisto on oppilaitoksena ehkä autonomisempi. Paljon on siitä kiinni, että opetuksesta vastaavien ihmisten kanssa yrittää kertoa tilanteesta ja sopia etukäteen. Kyllä siellä on hyvin ymmäretty tilanne, kauppatieteitä pänttäävä Aho kiitteli.

Aho onkin solahtanut ehkä taustansakin ansiosta hyvin EräViikinkien joukkueeseen.

– Olen sellainen pelaaja, että oma suoritus mukailee joukkueen virettä. Alkukausi oli hyvää pelaamista ja pystyin osoittamaan, ettei tänne ole turhan takia tultu.Muutama peli ollut hankalampaa, mutta kovin usko on, että alkukauden hyvä vire löytyy vielä ennen joulua.

Myös pukukopin puolella Aho on ottanut paikkansa. Hän arvostaa etenkin EräViikinkien kokeneen kaartin panosta joukkueen arjessa.

– Hauska porukka, kun vertaa vaikka omaan viime kauden joukkueeseen, niin ei ollut yhtä paljon kokeneita äijiä. Nyt tuossa on muutama kappale tämän lajin mittapuulla oikeasti kokeneita pelaajia.

Karaistuneiden sotaratsujen merkitys on suuri niin hyvillä kuin huonoilla hetkillä. Kaukalon tapahtumille löydetään oikeat mittasuhteet, eivätkä yksittäiset tilanteet vaikuta perusarkeen ja työntekoon.

– Kun alkukaudesta tuli voittoja, niin ei alettu keulia ja kun tuli tappiota, niin ei ole heitetty mailoja takkaan. Jatketaan vain töitä edelleen. Ainahan se helpottaa, kun mukana on pelaajia, joilla on kokemusta hyvistä ja huonoista jutuista.

Aho, 25, on itsekin nähnyt kaukalon liepeillä paljon. Hän yrittää luonnollisesti valjastaa oppimansa joukkueen hyväksi.

– Yritän parhaani mukaan päivittäisessä arjessa näyttää nuoremmille, että täytyy joka päivä saada sen päivän paras irti. Marraskuinen ilta, kun joku tulee suoraan töistä tai koulusta hallille, niin ei se aina niin hirveän hauskaaa ole, mutta saisi aina sen päivän parhaan panoksen raavittua.

Jos Kooveen ja EräViikinkien suurin ero oli kokeneiden pelaajien määrässä, niin Suomea ja Sveitsiä vertailtaessa mennään syvemmälle.

– Urheilukulttuuri tulee siellä salibandyn osalta Suomea perässä. Siellä on selvästi enemmän niin, että ensin hoidetaan siviilikuviot ja vasta sitten keskitytään pelaamiseen. Suomessa taas liigassa varsinkin on pelaajia, jotka haluavat satsata pelaamiseen niin paljon kuin mahdollista ja siviilipuolta järjestetään sen mukaan.

Näin on varsinkin keväällä pudotuspelien aikaan. Monet joukkueet ja pelaajat pyrkivät rauhoittamaan nuo muutamat viikot pelaamiselle mahdollisimman hyvin. Myös Ahon ja EräViikinkien katse on mitaliotteluissa, vaikka sitä ennenkin on paljon voitettavaa.

– Kyllä me koitetaan, että keväälle saataisiin kauden parhaat pelit ja päästäisiin mahdollisimman pitkälle. Runkosarjassa seuraavat pelit ovat meille tärkeitä, kun tulee vastaan joukkueita, jotka pelaavat samoista sijoista. Tästä se juoksu alkaa, lähdetään hakemaan asetelmia, Aho paalutti.

48986845873_d35155ad81_k.jpg

Teksti: Erno Rautarinta
Kuvat: Juhani Järvenpää ja Jarmo Koskela

Jaa artikkeli