Eerikkilässä tehtiin salibandyhistoriaa - U16-maajoukkue leireili ensi kertaa

Viime viikolla tehtiin salibandyhistoriaa, kun Eerikkilässä leireili Suomen ja koko maailman ensimmäinen U16-poikien maajoukkueryhmä.

Viime viikolla tehtiin salibandyhistoriaa, kun Eerikkilässä leireili Suomen ja koko maailman ensimmäinen U16-poikien maajoukkueryhmä. Ohjelmassa oli niin teoriaa ja lajiharjoituksia kuin ensimmäinen harjoitusottelukin. Siinä vastaan asettuivat FoSun B-pojat.

Katso leiriryhmä ja tavoitteet täältä

– Lähdettiin ensimmäisenä päivänä liikkeelle ihan pikkuhiljaa eli juttelemalla, U16-maajoukkueen päävalmentaja Jussi Huovinen kertoo.
– Puhuttiin vuorovaikutustaidoista ja mitä maajoukkue niiltä toivoo sekä siitä, miten eri tavoilla ihmiset reagoivat muutoksiin ja stressiin. Ryhmässähän on erinlaisia persoonia, jotka ovat kasvamassa kukin omalla kehitystasollaan ja se täytyi sekä meidän että pelaajien ymmärtää heti leirin alussa. Mahtavia ja särmiä kavereita kaikki. Alussa tietysti jännitti ja porukka oli hiljaista niin kuin aikuistenkin joukkueissa ensi kertaa kokoonnuttaessa, mutta porukka ryhmäytyi mukavasti ja juttu alkoi kulkea. Päästiin hyvin keskustelemaan poikien kanssa pelistä.

Ensin opetellaan hyökkäämään

Pelillisten tavoitteiden osalta lähdettiin ensimmäisessä kokoontumisessa selkeästi liikkeelle keskialueen hyökkäyspelistä eli avauspelaamisesta.
– Puolustuksessa peli perustui hyvin voimakkaasti pelaajien valintoihin ja reagointiin ja sen ohjeistamiseen käytettiin hyvin vähän aikaa. Kaikki energia käytettiin pallollisesta pelaamisesta keskustelemiseen. Pääpaino oli pelin avaamisessa ja keskialueen ylittämisessä, ja siinä alkoi muodostua luonnollisia rakenteita, vaikka pelaajille ei juurikaan rakenteista puhuttu. Korostamme pallotaitoa, liikettä pallon kanssa ja kykyä ottaa palloa vauhdissa vastaan eli haemme pelaajia, jotka pystyvät tekemään asioita pallon kanssa ja havainnoivat tyhjiä tiloja pallottomana, kun omilla on pallo, Jussi Huovinen linjaa.
– Teemaan liittyen saavutettiin tavoitteet ja voimme olla poikien tekemiseen ensimmäisenä päivänä erittäin tyytyväisiä. Suuri kiitos kuuluu tietysti seuroissa tehdylle työlle, jonka pohjalta pelaajien valmiudet olivat hyvät vaikka näin vähän neuvottiin ennen kuin heitettiin kylmään veteen ensimmäisenä päivänä. Toki näkyikin, että koolla oli ikäluokan parhaimmistoa, ja myös viidellä viittä vastaan pelatessamme kaukalossa tapahtui niitä asioita, joita haettiin.

”Älykkäitä ja fiksuja poikia”

Toinen leiripäivä aloitettiin videopalaverilla
– Katsoimme muutamat videopätkät poikien kanssa läpi ja keskustelimme siitä millaisia ratkaisuja onnistuttiin ensimmäisenä päivänä tuottamaan liittyen keskialueen hyökkäyspeliin. Heidän käydessään juttuja läpi huomasi, kuinka älykkäitä ja fiksuja poikia ryhmässä on, Jussi Huovinen kiittää.

Toisen leiripäivän eli keskiviikon ensimmäisessä harjoituksessa painopiste oli teknisessä osaamisessa.
– Puhuttiin paljon pelivalmiudesta ja painotettiin tilan tekemistä pallolla. Päivän toinen harjoitus oli sitten puolestaan pienpelipainotteinen.

FoSun kohtaaminen huipensi leirin

Päätöspäivä alkoi puolen tunnin terävällä harjoituksella, jossa valmistauduttiin iskemään illalla FoSua vastaan.

Päätösottelussa U16-ryhmä kaatoi FoSun pojat lopulta 8-7, ja etenkin ottelun alkupuoli sai valmentajalta kiitosta.
– Avauserän jälkeen oltiin tappiolla 0-1, mutta koko ajan näkyi, että parempaa on tulossa. Kentällä toteutui paljon niitä asioita, joita olimme painottaneet keskialueen hyökkäyspelissä: tilan tekemistä/voittamista, järkeviä liikkeitä pelivalmiina sekä pallollisena että pallottomana, järkeviä valintoja, havainnointia…

Toisen erän jälkeen U16 johti jo 7-3, mutta päätöserä näytti, miten alussa yhteispeli vasta on.
– Siinä kohdin tultiin isoihin kehityskohteisiin vastuussa pallollisena ja johtoasemassa pelaamisessa. Alettiin hiukan puskea pallollisina ja varmaan vähän miettiä niitä omia tehopisteitä, mutta tärkeintä kokonaisuudessa oli, että pelissä näkyi niitä asioita, mitä oli tarkoituskin.
Ottelun jälkeen oli kotimatkan aika.

Hyvin alkanut projekti ei kuitenkaan hidastu, vaikka avausleiri on takana.
– Olen aloittanut jo soittelun seuravalmentajille, ja on tärkeää, että meillä säilyy koko ajan keskusteluyhteys heidän kanssaan. Päivittäinen työ tehdään seuroissa, ja siten voimme yhdessä varmistaa, että teemme parasta mahdollista yhteistyötä pelaajien kehittymisen eteen, Jussi Huovinen alleviivaa.

Myös pelaajatarkkailu jatkuu vähintään yhtä intensiivisenä kuin tähän saakka.
– Nyt on tärkeää nähdä koko kenttä ja löytää edelleen mukaan niitä potentiaalisia pelaajia, joita emme ole vielä huomanneet. Toivon seuravalmentajien ottavan yhteyttä mahdollisista maajoukkuepelaajista, ja on hienoa, jos he pystyvät lähettämään myös videoita ehdokkaidensa otteista. Ne tuovat vinkkeihin loistavasti lihaa luiden päälle, päävalmentaja Huovinen vinkkaa.
– Tammikuussa on sitten luvassa seuraava FBA-tapahtuma, jossa pääsemme näkemään ikäluokkaa kootusti, huhti-toukokuulle on suunnitteilla 2002 syntyneiden maajoukkueleiri, jonka tarkempaa ohjelmaa ei ole vielä lyöty lukkoon. Jatkoa on luvassa, Jussi Huovinen myhäilee.

u16_ekaryhma2.jpg

Jaa artikkeli