Divari kävi liian pieneksi – lauantaina Joakim Lund ja Tiikerit debytoivat Salibandyliigassa

Joakim Lundilla ei pitänyt olla kiire Salibandyliigaan, mutta 36 maalia 20 Divari-otteluun takasivat sen, että Tikkurilassa eletään nyt orastavaa salibandyhuumaa.

TIKKURILA. Reilu viikko ennen Salibandyliigan alkua Tikkurilan Urheilutalon valot vilkkuvat. Ensin on valoisaa, sitten vähän hämärämpää ja lopulta pilkkopimeää.

– Nyt on varmaan aika hyvä, yksi valokatkaisijan äärellä häärivistä miehistä tuumaa.

Tuo mies on Miro Mäkelä, nuori päävalmentaja, joka luotsaa Tikkurilan Tiikereitä ensimmäiseen kauteen miesten Salibandyliigassa. Liiganousu on tuonut Mäkelälle lisää hommia – valmennuksen lisäksi on pitänyt ottaa haltuun myös kentän ulkopuolisia asioita. Ennen tämän illan lajitreenejä päävalmentajakin osallistuu kotiottelutapahtuman valaistuksen suunnitteluun.

lund_350r.jpg– Olen yrittänyt pysyä jonkin verran poissa näistä, mutta pakko se on myöntää että liigassa täytyy ihan eri tavalla panostaa myös kaukalon ulkopuolisiin asioihin. Esimerkiksi markkinoinnin täytyy olla parempaa kuin vielä Divarissa, Mäkelä tuumaa.

Kaukalon ulkopuolella vaatimukset ovat kasvaneet myös peliin liittyvissä asioissa. Liigapelit ovat huippu-urheilua, mikä asettaa pelaajat uuden vaatimustason äärelle.

– Pitää elää urheilijan elämää ja tehdä sellaisia harjoitusmääriä, että pääpainon täytyy olla siinä salibandyn pelaamisessa, Mäkelä muistuttaa.

Harva odotti Tiikereiden jyräävän liigaan vielä viime kaudella, mutta vauhdikkaasta noususta huolimatta menestyksen portaat on rakennettu seurassa ajan kanssa. Tiikerit saavutti poikajunioreissa ensimmäiset mitalinsa pitkään aikaan edellis- ja toissakaudella, mikä näkyy nyt myös miesten joukkueen tasonnostossa.

– Täytyy tietysti ymmärtää reaaliteetit, että sarja on aika paljon kovempi nyt ja entistä kovempia joukkueita tulee jatkossa vastaan. Playoff-paikasta lähdemme kuitenkin tosissamme taistelemaan, päävalmentaja pohtii tavoitteita.

– Nyt alkaa olla aika odottavat tunnelmat. Huhtikuun lopusta asti tässä on tehty hommia, harjoiteltu kovaa ja pelattu treenipelejä. Nyt vain odotellaan että päästään tositoimiin, hän huokaa.

Superjunnu, joka ei halunnut muualle

Eikä ole Mäkelä ainoa, joka odottaa Tiikereiden ensimmäistä liigapeliä vesi kielellä. Vantaalle voi povata pientä salibandybuumia, kun oman kylän pojat vihdoin pääsevät pelaamaan korkeimmalle sarjatasolle. Eikä säbäkuumetta ainakaan laske se, että joukkueessa pelaa yksi lajin kuumimmista superlupauksista, vasta 17-vuotias Joakim Lund.

lund350l.jpgRightin puolelta pelaava huipputaitava hyökkääjä nousi otsikoihin viime kaudella, kun hän takoi miesten Divarissa 20 otteluun 36 maalia. Runkosarjan pistepörssissä hän oli toiseksi tehokkain pistemäärällä 36+15=51.

Maalipyssylle olisi ollut ottajia kaikista liigaseuroista, mutta superlupaus päätti maaleillaan ratkaista sen, että ensiaskeleensa liigassa hän ottaa nimenomaan Tiikereiden paidassa.

– Pienestä asti olen halunnut pelata Salibandyliigaa. Nyt se on todella lähellä, että pääsee pelaamaan ensimmäisen ottelun, Lund hymyilee leveästi.

Viime keväänä jo alle 19-vuotiaiden MM-kisoissakin esiintynyt Lund on pelaajatyyppi, jonka pelaamista kannattaa mennä katsomaan. Pallon kanssa räjähtävällä nopeudella liikkuva laitahyökkääjä vaihtaa suuntaa äärimmäisen nopeasti, ja kun paikka tulee, hän upottaa pallon sinne mihin hän sen haluaa. Tarjolla on siis huimaa kyytiä ja viileää viimeistelyä.

– Ja se ei näy otsikoissa, että hän on myös tunnollinen pelaaja. Takakarvaa hyvin ja hoitaa myös oman päädyn kunnolla. Hän oli viime kaudella meille myös alivoimapelissä tosi tärkeä lenkki, päävalmentaja Mäkelä huomauttaa.

Nuoren tähtipelaajan statuksen jo varhain saanut nuori mies ei odotuksista huolimatta aio lähteä leijuen liigakentille. Hän korostaa haastattelussa, että vastaan tulee nyt maailman parhaita pelaajia, joten tavoitteen täytyy olla ensin pelipaikan vakiinnuttamisessa ja siinä, että pystyy ylipäätään haastamaan liigan parhaat pelaajat. Sen eteen on tehtykin koko kesä töitä.

– Olen vähän tällainen riisitikku vielä, joten lihasta pitäisi saada lisää. Silloin pääsee kulmissakin voittamaan kaksinkamppailuita ja pitämään myös palloa enemmän, eli tekemään sitä missä olen parhaimmillani. Miro on tehnyt minulle punttiohjelman fysiikkakoutsin kanssa ja sitä kautta on yritetty saada lisää massaa kesän aikana, Lund kuvailee.

– Ihan samalla tavalla kuin muultakin joukkueelta, Joakimilta vaaditaan totuttautumista urheilijaelämään ja siihen että se on kokonaisvaltaista. Varmasti on kirkas tulevaisuus edessä, päävalmentaja kehuu suojattinsa harjoittelua.

Ja illan lajiharjoituksissa nuori mies näyttää jatkuvasti osaamistaan. Vauhtia piisaa, ja kun pallo tulee lapaan, joutuu maalivahti useimmiten kaivelemaan palloa selkänsä takaa. Ja nyt korva tarkkana salibandyjuniorit, seuraavaksi Lund nimittäin paljastaa maalintekotaitojensa salaisuuden.

– Pienenä Sebastian Freudenthal opetti, että kun lähtee vedolle, niin ei kannata katsoa palloa vaan pitää pää ylhäällä ja katsoa missä tilaa on. Antaisin ihan saman vinkin. Katse ylös, niin alkaa niitä maalejakin ropista.

Nähdäänkö somehitti liigakaukalossa?

Vaikka Joakim Lund ei ole vielä pelannut peliäkään Salibandyliigaa tai viilettänyt vaihtoakaan miesten maajoukkueessa, on hän ollut jo osaltaan levittämässä lajin ilosanomaa myös suurelle yleisölle.

Sosiaalisessa mediassa suosittu Urheilujätkä jakoi Tiikerit-pelaajan huiman rankkarisuorituksen seuraajilleen, ja nyt Lundin harhautuksia on katsottu Instagramissa ja Facebookissa yhteensä jo yli 80 000 kertaa.

– Se oli koulujenvälinen finaali. Oltiin tappiolla maalilla ja kukaan ei oikein halunnut vetää sitä rankkaria. Oli yksi kikka takataskussa ja päätin kokeilla sitä. En odottanut, että se ihan noin lähtisi leviämään, mutta kiva että porukka on sen päässyt näkemään, Lund hymyilee.

Mitä jos pallo asetellaan kauden avauspelissä EräViikinkejä vastaan keskelle kenttää ja kuuluttaja kertoo Joakim Lundin asettuvan ampumaan rankkaria? Nähdäänkö Tikkurilan Urheilutalolla lauantaina 21. syyskuuta samat veivit?

– Enhän sitä nyt voi kertoa, mutta onhan se yksi vaihtoehto, Lund virnistää.

Katso Joakim Lundin henkilökuva videona:

Teksti: Jyri Kivimäki
Kuvat: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli