Debytantti Valtola ratkaisi alivoimalla Suomen U19-tytöille voiton Ruotsista

Alivoimamaali ajassa 50.03 ratkaisi Suomen tytöille upean voiton Ruotsista.

Suomen U19-tytöt kuittasivat edellispäivän rangaistuslaukauskilpailutappionsa Ruotsille, kun maat kohtasivat uudelleen. Helsingissä Tapanilan urheilukeskuksessa pelatussa tuplamaaottelun toisessa osassa Suomi otti 5–4-voiton.

Hienosti pelanneen kotijoukkueen suurin sankari oli kaksi maalia laukonut 16-vuotias puolustaja Ulla Valtola, joka iski voitto-osuman röyhkeän ylösnousunsa päätteeksi kymmenisen minuuttia ennen loppua, kun Suomi pelasi alivoimalla.
– Haaste oli taas kova. Alkuun tuli muutama epäonnistuminen, mutta sen jälkeen pelasimme nousujohteisesti, kommentoi Suomen päävalmentaja Aki Vilander, joka oli tyytyväinen siihen, että Suomen paketti pysyi hienosti kasassa niin tappioasemassa kuin johdossakin.
– On mukava toimia joukkueessa, missä pelaajat ovat fiksumpia kuin valmentajat, Vilander heitti leiritysviikon päätteeksi.

Suomi jäi sunnuntain pelin alussa takaa-ajajaksi, kun Ruotsi meni runsaan viiden minuutin pelin jälkeen ylivoimalla johtoon ja tuplasi etumatkansa vain 19 sekuntia myöhemmin. Suomen ykkösketju Jenni TorkkiLaura PakarinenMeri-Helmi Höynälä sai pikku hiljaa kuviot kuntoon ja yhdessä Valtolan kanssa junaili sinivalkoiset jo avauserässä vastustajan tuntumaan ja sitten toisessa erässä rinnalle ja ohi. Suomalaispuolustajan nöyryyden puute oman maalin edustalla auttoi Ruotsin vielä tasoihin toisen erän lopulla. Mutta päätöserässä vain Valtola onnistui maalinteossa. Voitto maistui makealta, vaikka kyseessä olikin vain ystävyysottelu.
– Lauantaina jäimme tavoitteesta hieman, mutta nyt saimme merkattua ruksin voittoruutuun, päävalmentaja Vilander sanoi. Hän veti sunnuntaina hihastaan todellisen ässän. Ulla Valtola katseli lauantaina Porvoossa peliä katsomosta, mutta oli sunnuntaina ensimmäisessä U19-maaottelussaan kentän paras pelaaja.
– Ulla on huipputalentti, mutta vastaavia on tässä ryhmässä muitakin. Tulevaisuus näyttää hyvältä, Vilander myhäili.

Turkulaista FBC Loistoa seuratasolla edustava Valtola aiheutti useaan kertaan ylösnousuillaan hämminkiä ruotsalaisten alakerrassa.
– Pari kertaa pallo vähän lipsahteli lavasta. Pieniä mokia tulee välillä, hän vähätteli kokonaissuoritustaan.
– En tiedä, mistä se voittomaali kimposi. Pääasia, että meni maaliin. Ruotsin kaatamisesta saa mukavasti lisää itsevarmuutta.
Pelin jälkeen Valtola niiasi parhaan pelaajan palkinnon naisten maajoukkueen ykköspuolustajan My Kippilän kädestä.
– Unelmana on tietysti päästä joskus samalle tasolle, missä My on nyt, Valtola sanoi.

Juhani Järvenpään ottelukuviin

U19-tyttöjen maaottelu, Helsinki 2.9.2018 Suomi-Ruotsi 5–4 (2–3, 2–1, 1–0)

1.erä: 5.23 Elina Hirvi (Clara Hellgren) 0–1 yv, 5.42 Lisa Ehlin (Alicia Svensson) 0–2, 6.30 Laura Pakarinen 1–2, 11.37 Wilma Johansson (Hanna Berg) 1–3, 12.30 Ulla Valtola (Milla Ylikojola) 2–3.
2. erä: 26.24 Jenni Torkki (Meri-Helmi Höynälä) 3–3, 34.15 Höynälä (Pakarinen) 4–3, 36.46 Klara Sundell 4–4.
3:erä: 50.03 Valtola (Ylikojola) 5–4 av.