Classicin kokenut Katri Luomaniemi tietää pelin hengen Champions Cupissa: “Hoidetaan homma tai lähdetään himaan”

Hallitseva naisten Suomen mestari Classic pääsi viime vuonna finaaliin tavoittelemaan Champions Cupin pyttyä. Bratislavan MM-koneeseen tähtäävä kokenut Katri Luomaniemi toivoo täyttä Seinäjoki Areenaa joukkueen tueksi, jotta pitkä ruotsalaisvoittojen putki saataisiin vihdoin poikki.

Hallitseva naisten Suomen mestari Classic pääsi viime vuonna finaaliin tavoittelemaan Champions Cupin pyttyä. Bratislavan MM-koneeseen tähtäävä kokenut Katri Luomaniemi toivoo täyttä Seinäjoki Areenaa joukkueen tueksi, jotta pitkä ruotsalaisvoittojen putki saataisiin vihdoin poikki.

Toissa maanantaina 33 vuotta täyttänyt luottosentteri tietää Champions Cupin metkut, sillä hän on ollut kahtena viime vuonna mukana. Sveitsiläisseura Churin kanssa hän oli häviämässä välierän Tshekissä vuonna 2015, ja viime vuonna Pixbo oli finaalissa Classicia etevämpi. Nälkää voittaa löytyy.

– Muistoni Champions Cupeista ovat sellaisia, että sitä tuijottaa tossujen kärkiä hävityn finaalin jälkeen pukukopissa. Siihen tilanteeseen ei enää halua, ja se tietysti motivoi. Tuijotuksen syy on vaihtunut, sillä jos ennen tuijotti ajatellen, että “hemmetti että ollaan jäljessä”, nykyään sitä ajattelee, että “hitto että olisi ollut saumat voittaa”, Luomaniemi naureskelee.

Viime vuonna Classic voitti kivikovan IKSU:n Boråsin turnauksen välierässä, mutta toinen ruotsalaisseura Pixbo oli liikaa finaalissa. Edellisestä suomalaisseuran voitosta on salibandyhistoriallisesti jo ikuisuus, sillä Classic oli naisten ykkönen EuroFloorball Cupissa kaudella 2003-2004. Finaalitappioita on tullut sen jälkeen lukuisia, mutta kannu on mennyt aina sitkeästi joko Ruotsiin tai Sveitsiin.

Vaikka edellinen Euroopan titteli on jo vuosien takaa ja nyt olisi sauma suomalaisyleisön edessä voittaa, tamperelaisjoukkueessa ei Seinäjoen tulevasta turnauksesta oteta paineita.

– Niin monta turnausta on seuralla takana, ettemme ole mitenkään ihan hirveästi painottaneet sitä. Teemme työmme niin hyvin kuin pystymme ja olemme siellä valmiina pelaamaan. Se on yksi kiva osa kautta ja se tuo syksyyn uudenlaista fiilistä. Ei haluta ottaa siitä liikaa paineita, se menee miten menee. Toivottavasti hyvin.

Champions Cup pelattiin edellisen kerran Suomessa nimenomaan Tampereella neljä vuotta sitten. Superfinaaleja viime vuosina niin Sveitsissä kuin Suomessakin nähnyt Luomaniemi odottaa innolla Seinäjoen viikonloppua ja pelaamista tuhatpäisen suomalaisyleisön edessä.

– Mielestäni ennakkohehkutus on ollut sellaista, mitä ei olla ennen nähty. Pelkästään SPV:n pelien osalta tietää, että siellä on paljon innokasta salibandyväkeä. Toivottavasti voidaan olla TPS:n kanssa naisten puolella koko Suomen omia porukoita ja saadaan kotiyleisön tuki. Tietysti Tampereelta on tulossa myös “Familyn” kannattajia. Onhan se aivan mahtavaa pelata kun on porukkaa, ja kun ei kuule puhetta kentällä. Silloin oma fokuskin on parempi, kun ei tarvitse kuunnella tossujen ääniä kaukalossa. Se latistaa.

Pohjanmaalla ei olla nähty naisten huippusalibandya koskaan tällä tasolla. SPV:n naisten joukkue otti aikanaan SM-pronssiakin, mutta huipputason toiminta on hiipunut. Luomaniemi toivoo senkin olevan kipinä lähteä katsomoon.

– Toivottavasti porukka löytää hallille. Tämän tason kansainväliset pelit ovat aivan erilaisia kuin naisten liigapelit, ja jos ei ole aiemmin nähnyt naisten huippusalibandya, kannattaa senkin takia tulla katsomaan.

Tulos tai ulos

Champions Cupin formaattia uusittiin vuodeksi 2015, ja sitä uusitaan jälleen myös Seinäjoen turnauksen jälkeen. Luomaniemi tietää kokeneena pelaajana, miten valmistaa itsensä lyhyeen turnaukseen. Heti täytyy olla valmiina.

– Pelisysteemi on tiedossa ja siihen täytyy osata ladata itsensä valmiiksi. Hoidetaan homma tai lähdetään himaan. Aiemmin kun turnaus oli pidempi, ne tuntuivat kuin toisilta MM-kisoilta välipäivineen ja kaikkineen. Silloin panostuskin oli isompaa.

Luomaniemen oma valmistautuminen kauteen on sujunut hyvin pois lukien viime viikonloppu, kun hän joutui jättämään Ruotsi-ottelut väliin Vantaan pelin alkulämmittelyssä sattuneen vamman vuoksi.

– Kesä meni hyvin ilman loukkaantumisia, mutta otin sen nyt sitten tuohon kauden alle. Se on vanha pohjevamma, pieni repeämä siellä, mutta sen ei pitäisi olla mitään vakavampaa. Olisin voinut kenties pelata teipattuna, mutta otettiin varman päälle. Nautin silti paljon, kun sain olla mukana penkillä toivottavasti auttamassa sieltä käsin.

Uran jälkeistä aikaa ja mahdollista kiinnostusta valmennukseen ei ole tullut vielä ihmeemmin mietittyä.

– Sveitsissä tuli oltua enemmänkin valmennuksen kanssa tekemisissä, siellä sovittiin juttuja ja tuntui, että siinä oli annettavaa. Vakavissaan asiaa ei ole tullut vielä mietittyä. Tykkään kyllä katsella peliä ja varastaa toisten vaparikuvioita, siinä olen spesialisti.

Classic-sentteri on pelannut urallaan 72 maaottelua tehopistein 29+26, ja hän on vahvasti tyrkyllä Bratislavan MM-kisakoneeseen. Luomaniemi näkee, että kahdesta tappiosta huolimatta maajoukkueen kurssi on oikeassa suunnassa joulukuun kisoja ajatellen.

– Juuri pelatut Ruotsi-pelitkin vahvistivat sitä, että saumat ovat olemassa. Aiemin oli sellainen olo, että pitää pelata huippupeli ja kaverin pitäisi vähän epäonnistuakin. Nyt on sellainen fiilis, että kun pelaa itse hyvän pelin, voitto on ihan mahdollinen. Ylimääräinen kunnioitus on rapissut pois siitä, että he olisivat jotenkin aivan voittamattomia.

Suomen heikosta viimeistelystä ja pallollisen pelin puutteista on puhuttu paljon, mutta Luomaniemi ei halua nostaa etenkään maalintekoa liiemmin tikun nokkaan.

– Saimme luotua riittävästi maalipaikkoja, ja kun viimeistely osuu nappiin, pystymme pärjäämään vielä paremmin. En fanita erityisemmin jauhamista maalinteon ongelmista, sillä kun asiat tehdään hyvin kaikilla osa-alueilla, maalitkin tulevat palkintona, Luomaniemi sanoo ja jatkaa:

– Pallollista peliä saimme myös eteenpäin, ja saimme sovittua asioita kentällisten kesken. Keväällä pakka oli aika levällään, mutta nyt sellaisia vaihtoja ei enää tullut, että pyöritään kentällä ja mietitään, missä pitikään olla. Jokaisella on silti varaa parantaa pallollista pelaamista.

Bratislava ei ollut ajatuksissa

Mikäli Kokemäeltä lähtöisin oleva Kokemäen Pallon kasvatti Luomaniemi Bratislavassa kaukaloon hyppää, olisi kyseessä uran kolmas MM-turnaus. Vuosina 2011 ja 2013 hän oli mukana, mutta Tampereen kotikisoista hän jäi rannalle. Se oli kova paikka.

– Se oli yksi kovimmista pettymyksistä, mitä olen kokenut. Se otti tosi koville. Olin tavallaan jo päättänyt, että maajoukkue on taputeltu, mutta viime syksynä tuli paljon loukkaantumisia ja “Pode” (maajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurronen) soitti kysyäkseen, olisiko mitään saumaa tulla vielä mukaan, Luomaniemi muistelee.

Bratislava ei vielä silloinkaan ollut mielessä, mutta nyt sinne tähdätään täysillä “kerran vielä” -mentaliteetilla.

– Olin kuullut uudesta projektista paljon hyvää, ja senkin puolesta se oli kiva mennä katsomaan. Toiminta on vakuuttanut alusta asti, ja mukaan oli helppo tulla. Olin mukana tapahtuma kerrallaan kunnes nyt sitten ensimmäisellä kesäleirillä todettiin puolin ja toisin, että Bratislava on maali ja siihen täytyi sitoutua täysillä. Siitä päätöksestä on nyt tosi hyvä fiilis ja olen tyytyväinen, että käänsin vielä kelkkani, Luomaniemi hymyilee.

Luomaniemen liigadebyytti nähtiin SBS Rupussa kaudella 2003-2004, ja hän pelasi Huittisissa neljä ensimmäistä liigakauttaan ennen ensimmäistä Sveitsin reissua ja myöhemmin Classiciin siirtymistä. Kaikkiaan viisinkertainen Suomen mestari ja myös Sveitsissä useampaa mestaruutta juhlinut hyökkääjä on nakutellut kotoisessa liigassa 207 peliin 275 (123+152) tehopinnaa.

Kaikki urat loppuvat aikanaan, ja niin on käymässä myös Luomaniemelle.

– Olen vähän tuuliviiriluonne, mutta nyt tuntuu siltä, että alkamassa on viimeinen kausi. Nyt pitää osata nauttia peleistä.

Nuorten tähtien joukossa älysentterillä on edelleen tilausta. Kehitystä on tullut viime aikoina tosin vain enää henkisellä puolella.

– Pelitaitojen osalta sitä vain katsoo välillä kaukalossa nuoria ja taitavia tyttöjä miettien, että mitä ihmettä mä täällä enää teen. Kai valmennus sitten jonkun roolin näkee, ja ainakin olen rauhallinen, kun en ehdi enää nopeitakaan ratkaisuja tekemään, Luomaniemi nauraa.

Suhtautuminen lajiin on muuttunut vuosien varrella. Tampereen kisoista tippuminen oli opettavainen kokemus siinäkin suhteessa.

– Olen muuttunut kiihkouskovaisesta rauhallisempaan suuntaan siinä mielessä, etten enää ota asioita niin raskaasti. Salibandy on nykyään yksi osa elämää, ja sitä kautta on myös tullut rentoutta tekemiseen. Ei maailma kaadu, jos tekee jonkun virheen, ja sählyähän tää vaan on, kuten joku on joskus fiksusti sanonut.

Naisten Salibandyliiga alkoi Classicin osalta lauantain voitokkaalla tv-pelillä tuttua kiistakumppania SB-Pro:ta vastaan, ja vielä ennen Seinäjoen Champions Cupia joukkue kohtaa myös vahvistuneen EräViikingit sekä Kooveen Tampereen paikallisnahinassa. Luomaniemi uskoo, että joukkue on aikataulussa pienistä loukkaantumishuolista huolimatta.

– Pitkä omatoiminen jakso oli kesällä, kuten aina. Siellä tehtiin hommia, ja se toivottavasti näkyy Seinäjoella. Meillä on ollut pieniä loukkaantumisia, jotka ovat sotkeneet valmistautumista, mutta emmeköhän me tämän kuosiin taas saa. Pelaajarinki on pienentynyt viime kaudesta, mutta olemme saaneet junnuista taitavia paikkaajia mukaan.

36450846063_b5da901bac_z.jpg

Teksti: Henri Pitkänen
Kuvat: Henri Pitkänen ja Esa Takalo

Jaa artikkeli