Classic-kapteeni Jussi Piha manasi iltapäivän esitystä: "Emme päässeet lähellekään omaa tasoamme"

Falun palasi vuoden tauon jälkeen Champions Cupin mestariksi, kun se kukisti Classicin Seinäjoen turnauksen finaalissa numeroin 7-4. Kapteeni Jussi Piha myönsi, että voittoon oli melko pitkä matka.

Falun palasi vuoden tauon jälkeen Champions Cupin mestariksi, kun se kukisti Classicin Seinäjoen turnauksen finaalissa numeroin 7-4. Kapteeni Jussi Piha myönsi, että voittoon oli melko pitkä matka.

– Enemmän olisi haluttu rahaa kassaan, Piha puhalteli hopeamitali kaulassaan ja 5000 frangin palkintoshekki sylissään.

Ottelun ensimmäinen puolikas pelattiin tasaväkisesti lukemiin 2-2, mutta toisen erän jälkimmäinen kymmenminuuttinen oli Suomen mestareille synkkä. Falun karkasi kolmen maalin johtoon, kun se pääsi kääntämään peliä vauhdikkaasti ja tehokkaasti Classicin pallonmenetysten jälkeen. Tästä ”Family” ei enää toipunut.

– Tietyllä tavalla olimme ehkä lähellä ja joitain mahdollisuuksia olisi ollut, mutta aika pitkä matka oli siihen, että olisimme saaneet käännettyä pelin meille. Falun puolusti nöyremmin ja iski tehokkaasti vastaan. Harmittaa, ettemme päässeet joukkueena eikä henkilökohtaisesti lähellekään omaa tasoa ja sitä moodia, mitä voitto olisi vaatinut, Piha jutteli.

Kapteeni ei ollut omaan panokseensa lainkaan tyytyväinen.

– Iso juttu ainakin itselle jatkoa ajatellen olisi se, että jos peli ei lähde rullaamaan halutulla tavalla, sitä pystyisi kohentamaan ottelun edetessä. Olen pettynyt siihen, etten pystynyt nauha kädessä pelaamaan omalla tasolla ja herättelemään joukkuetta.

Myös lauantain välierässä Classicin toinen erä oli hankala. Mestarijoukkue on pysynyt melko hyvin kasassa viime kauteen nähden, mutta silti uusi kausi tarkoittaa aina uutta projektia ja tarinaa.

– Ryhmänä tähän turnaukseen valmistautuminen on ollut aika lyhyt prosessi. Ajattelin, että oppisimme eilisestä ja kävimme asiaa kyllä läpi, muttemme silti olleet ihan valmiita. Rutiini tehdä sovittuja juttuja puuttui, ja Falun osasi käyttää paikkansa paremmin. Kolmanteen erään jouduimme takaa-ajajina, ja se oli sitten sellaista hätäistä roiskimista, Piha suomi.

SPV-valmentaja Tommy Koponen totesi välierän jälkeen, että Falun teki heitä vastaan ”SPV:t” puolustettuaan nöyrästi ja iskettyään tehokkaasti vastaan. Piha taasen tunnisti Falunissa myös Classicilta tuttuja elkeitä.

– Pallollinen peli on se meidän vahvuus, ja olemme tottuneet olemaan parhaimmillaan sellaisia tappavan tylsiä, kun olemme päässeet johtoon. Nyt Falun pääsi johtoon, ja se oli heille valtti. Kaveri ikään kuin käytti nyt niitä meidän vahvuuksia ja pääsi viemään peliä siten kuin itse olisimme halunneet. Meidän intomme ja energiamme meni pallon kanssa hätäilyyn ja sörkkimiseen, ja Falun pystyi pelaamaan omaa hyökkäyspeliään riskittömästi.

Pihan ykkösviisikon kokoonpano eli läpi viikonlopun, ja etenkin vasempaan laitaan ei löytynyt sopivaa vaihtoehtoa oikein missään vaiheessa. Lyhyessä turnauksessa toisteisuudella on oma tärkeä merkityksensä.

– Tietyllä tavalla on kivaa, että pääsee pelaamaan monien kanssa ja kokeilemaan erilaisia vahvuuksia, mutta kyllähän se vaihtuvuus tekee pelaamisesta totta kai myös haastavaa. Samalla viisikolla pelatessa tulee rutiinia, ja pienet viiveet viisikon tekemisessä näkyivät ehkä sitten tänäänkin kaukalossa molemmissa kenttäpäädyissä. Etenkin pudotuspelissä viime keväinä meillä on ollut paljon stabiileja juttuja, jotka ovat auttaneet meitä. Lisäksi tänään esimerkiksi ylivoima ei oikein toiminut, ja sen pitäisi näissä peleissä toimia.

Finaalin viheltänyt tuomaripari tuli Pihalla tutuksi, kun keskusteluita linjasta käytiin melko tiheään tahtiin fyysiseksi painiksi ajoittain äityneessä ottelussa. Eri maiden tuomarit viheltävät hieman eri tavalla, vaikka sääntökirja sama onkin.

– Vähän hakusessa se oli, millä linjalla mennään. Maiden välillä on tiettyjä eroavaisuuksia tyylillisesti rikkeisiin liittyen, kun osa asioista otetaan todella tarkasti pois ja osaa taas ei niinkään. Emme olleet oikeanlaisessa raivomoodissa, ja ehkä Falun sai meitä sitten horjutettua, kun he onnistuivat omassa jutussa paremmin, tulivat koko ajan iholle ja tökkivät hieman selkään, Piha kertasi.

Champions Cupin voittaminen on ollut syksyn iso tavoite joukkueelle, mutta viime vuoden tavoin käteen jäi vain hopeinen mitali ja kokemuksia. Kausi on alkuvaiheessa, ja arki koittaa nopeasti. Vähän ehkä liiankin nopeasti.

– Tähän on yritetty ladata ja unohtaa kaikki muu. Aika tyhjältä tuntuu nyt mennä kotiin, huomenna töihin ja alkaa miettiä seuraavaa treeniä, mutta nyt nähtiin, missä kaveri menee ja pyritään olemaan seuraavassa pelissä sitten vahvempia. Sitähän se urheilijana oleminen on, että kehitytään ja opitaan. Kausi jatkuu, siellä on cup tulossa ja pudotuspelit aikanaan, eikä niihinkään ole enää kuin puoli vuotta aikaa, Piha huokasi sarkastisesti.

Teksti: Henri Pitkänen
Kuva: Juha Käenmäki

Jaa artikkeli