Champions Cup 2023 Lempäälän Ideaparkissa – talouden kokonaisuus ratkaisi

Seurajoukkueiden mestaruusturnaus eli Champions Cup, pelataan 7.-8.1.2023 Ideapark Lempäälän Bläk Boksissa.

Suomesta mukana miesten sarjassa on Classic ja TPS naisten sarjassa. Muut osallistujat ovat Ruotsin, Sveitsin ja Tšekin päättyneen kauden kansalliset mestarit.

– Vuoden 2023 Champions Cupissa on viimeisen kerran mahdollisuus nähdä neljän kärkimaan parhaat naisten ja miesten seurajoukkueet yhdessä paikassa saman viikonlopun aikana, sillä turnausformaattia ollaan uudistamassa kaudesta 2023–24 lähtien, muistuttaa toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta, joka kuuluu Suomen edustajana kansainvälisen liiton vetämään turnausuudistusta sorvanneeseen työryhmään.

Tammikuussa 2023 neljä miesten ja neljä naisten huippusikermää iskevät yhteen vielä nykymuodossaan, jossa lauantaina pelataan välierät ja sunnuntaina mitalipelit. Luvassa on siis kahdeksan huippuottelun kokonaisuus.

Suomen järjestämän turnauksen pelipaikaksi – TPS:n ja Classicin myötä – vaihtoehtoina olivat näiden kotiareenat eli Kupittaan palloiluhalli ja Ideapark Lempäälän Bläk Boks. Molemmat ovat turnausta hallinnoivan IFF:n standardien mukaan soveliaita areenoita järjestää kyseinen tapahtuma.

Historia on osoittanut, että Champions Cupia on todella haastavaa saada taloudellisesti kannattavaksi. Miinusmerkkiseen tulokseen nytkin on varauduttu, joten isona palana pelipaikkakunnan valinnassa oli seuduilta saatava taloudellinen ja markkinoinnillinen apu moninaisten kulujen kattamiseksi.

– Kun neuvottelimme eri tahojen kanssa minkälaista taloudellista ja markkinoinnillista tukea nämä seudut voisivat tarjota Champions Cupille, valinta kallistui lopulta valinnan Tampereen seudulle ja Lempäälän Ideaparkiin. Champions Cup on investointi Salibandyliitolta, jota ei oikein millään saa voitolliseksi ja tappioita tässä pyritään minimoimaan. Mieluusti olisimme vieneet tämän tapahtuman Turkuun ja Kupittaalle, mutta lopulta ratkaisu tehtiin puhtaasti taloudellisin perustein, Ilmivalta kertoo valinnan taustoista.

Osallistuvat joukkueet tulevat omin kustannuksin pelipaikkakunnalle, mutta siitä eteenpäin kulut (mm. hallivuokra, majoitus, ruokailut, kuljetukset paikallisesti) juoksevat järjestävälle lajiliitolle. Tapahtuma vaatii myös suhteellisen laajan järjestelyorganisaation.

Ilmoittautumisaika Champions Cupiin päättyy 30.6.2022. Ensisijainen osallistumisoikeus on Top 4 -maiden mestareilla seuraavasti:

Suomi: TPS (naiset) ja Classic (miehet)
Ruotsi: Team Thorengruppen (n) ja IBF Falun (m)
Sveitsi: Kloten-Dietlikon Jets (n) ja Grasshopper Club Zürich (m)
Tšekki: FBC Ostrava (n) ja Florbal Mlada Boleslav (m)

Koronapandemia on muiden kansainvälisten tapahtumien ohella kurittanut myös Champions Cupia. Viime kerrasta on kulunut jo yli kaksi vuotta. Tammikuussa 2020 Champions Cup järjestettiin Tšekin Ostravassa, mutta sen jälkeen tapahtuma on siirtynyt kahdesti (2021 ja 2022) koronan vuoksi.

Edellisen kerran Champions Cup on pelattu Suomessa vuonna 2017, jolloin mestaruudet ratkaistiin Seinäjoella.

Champions Cup on kansainvälisen salibandyliiton (IFF) järjestämä turnaus Euroopan huippuseuroille. Tällä hetkellä Champions Cup pelataan vuosittain tammikuussa Final Four -tapahtumana naisille ja miehille (yhteensä 8 joukkuetta). Mukana ovat Suomen, Ruotsin, Sveitsin ja Tšekin kansalliset mestarit.

Champions Cupin voittaja sekä miesten että naisten sarjoissa saa palkintorahaa 10 000 Sveitsin frangia ja kakkonen 5 000.

Otteluohjelma valmistuu ilmoittautumisajan päätyttyä. Lisätietoa myös lipunmyynnistä on luvassa tuonnempana.

Jaa artikkeli