Alle 23-vuotiaat nautiskelivat maaleista luvan kanssa – Viron miehet kaatuivat Latviassa 14–1

Viron miesten maajoukkue jäi vaille mahdollisuuksia ottelussa, jonka Suomi U23 voitti 14–1.

Salibandymaajoukkueiden vilkkaan viikonlopun alkutahdit tanssittiin perjantai-iltana Latvian Valmierassa, jossa alle 23-vuotiaat miehet osoittivat kaksi asiaa. Ensinnäkin nuoret tekivät selväksi sen, että sinivalkoiset kulkevat vastakin kansainvälisen salibandyn etujoukoissa. Viron miesten maajoukkue jäi vaille mahdollisuuksia ottelussa, jonka Suomi U23 voitti 14–1.

Toinen merkillepantava huomio oli Suomen mallin toimivuuden osoittaminen. Miesten maajoukkueen alapuolelle tarvitaan nuorten ryhmä, jolla on mielekkäitä ottelua, vaikka varsinaisia arvokisoja tämänikäiset eivät pelaakaan.

– Alle 23-vuotiaiden maajoukkueen iso fokus on olla tietynlainen välivaihe mahdollisesti miehiin. Kuitenkin saattaa myös olla, että nämä jäävät ainoiksi maajoukkuepeleiksi niille, jotka näitä pelaavat, joukkueenjohtaja Jari Oksanen sanoi.

– Kansainvälinen peli on aina eri juttu ja kova peli, oli siellä vastassa kuka tahansa. Pelaajalle nämä ovat hienoja kokemuksia.

Vahvistuksen jojon lausunnolle tarjosi kapteeni Olli Laine. Hän vakuutti kotimaan edustusasussa pelaamisen sytyttävän aina. Lasse Erikssonin johtama valmennus oli ohjeistanut joukkueen pitämään kivaa kaukalossa Viroa vastaan, ja pelaajat vastasivat huutoon.

– Pelistä nauttiminen ja oman jutun kehittäminen, eikä niinkään miettiä, kuka on vastassa. On aina iso nautinto, kun saa pukea Suomi-paidan päälle, ja sen pitää näkyä kentällä. Kiva olla jätkien kanssa reissussa, Laine sanoi turnauksen tähänastisesta annista.

Suomen avausmaalin kaimalleen Olli Kinnuselle syöttänyt Laine oli tyytyväinen tulokseen raskaan matkapäivän jälkeen. Pelituntumakaan ei ole välttämättä tähän vuodenaikaan paras mahdollinen.

– Ryhmä oli erittäin energinen ja hyvä tänään. Ei olla hirveästi vielä lajin parissa oltu kesätauon jälkeen, kaikilla on keskittyminen fysiikkajutuissa.

Suomi pyöritti hyvin palloa hyökkäyspäässä ja tälläsi aina tilaa saadessaan terävästi kohti Viron maalia. Tarkimmin osui hattutempun kasannut Markus Sipronen (3+1). Kinnunen keräsi saldon 2+2, ja Ruotsiin Linköpingiin alkavalla kaudella siirtyvä Laine kaksi syöttöpinnaa.

– Itse olen vanhempaa kaartia täällä ja muutaman vuoden mukana tässä touhussa ollut, niin sitä pyrkii näyttämään esimerkkiä. Nuoremmat sällit saavat ottaa oppia. He ovat huippupelaajia, joten sen puolesta ei mitään ongelmia, Laine kuvaili.

Joukkueenjohtaja Oksanen oli myös tyytyväinen kaukalossa näkemäänsä. Uutukaisella ryhmällä ei ole paljon yhteistä harjoittelutaustaa, ja tottakai reissupelit saattavat vähän jännittääkin. Virolla oli useita hyviä ja kokeneita pelaajia, eikä ottelu ollut siinä mielessä läpihuutojuttu numeroista huolimatta.

– Viro jaksoi hyvällä yrityksellä koko pelin. Pelillisesti Suomi oli tuon verran edellä. Toisessa erässä vastustaja oli parhaimmillaan. Siinä oli vähän sellaista korkeaa karvausta ja he pelasivat itse asiassa oikein hyvän erän. Siinä he tekivät sen ainoan maalin, joka nyt oli harmittava pomppu veskarin kannalta, Oksanen summasi.

Lauantaina Suomi saa kaukaloon ikäistään seuraa, kun Sveitsin alle 23-vuotiaat pelaavat ensimmäisen virallisen maaottelunsa.

Oksanen sanoo Sveitsin olevan tästä johtuen melkoinen arvoitus. Suomi on yrittänyt saada kansainvälisen lajiyhteisön perustamaan alle 23-vuotiaiden maajoukkueita, jollainen on alppimaan lisäksi tuloillaan Tšekille.  

– Se on lajin kehityksen kannalta hyvä juttu, Oksanen totesi.

Valmiera, Latvia: Harjoitusottelu: Suomi U23 – Viro miehet 14–1 (5–0, 4–1, 5–0)
1. erä: 4.29 Olli Kinnunen (Olli Laine) 1–0, 8.01 Markus Sipronen (Kinnunen) 2–0 av, 8.21 Aaro Helin (Konsta Tykkyläinen) 3–0 av, 13.16 Tykkyläinen (Kinnunen) 4–0, 19.47 Joonatan Kovanen (Joona Rantala) 5–0.

2. erä: 20.42 Sipronen (Laine) 6–0, 24.34 Remu Keltanen (Rickard Rydell) 6–1, 33.13 Eemeli Akola 7–1 yv, 34.47 Eemil Ukkonen (Eero Jalo) 8–1, 37.19 Kinnunen (Sipronen) 9–1.

3. erä: 42.32 Olli Wikstedt (Kevin Söderling) 10–1, 45.26 Helin (Toni Salminen) 11–1, 57.38 Söderling (Helin) 12–1 yv, 58.54 Sipronen (Jalo) 13–1, 59.48 Söderling (Wikstedt) 14–1.

Torjunnat: Santeri Pohjonen Suomi U23 11, Siim Stokkeby Viro M 21.

Jäähyt Suomi U23 2 min, Viro M 2x2min.

Teksti: Erno Rautarinta
Kuva: Āris Aldiņš

Jaa artikkeli