Alle 19-vuotiaat latoivat 18 maalia Tšekin verkkoon – ”Kyllähän ne hurjat lukemat tietysti on"

Suomen alle 19-vuotiaiden miesten maajoukkue laittoi lauantai-iltana hyrskyn myrskyn Sveitsin Altdorfissa.

Lajin suurmaihin lukeutuva Tšekki sai kokea suomalaista salibandyosaamista koko rahalla. Voittolukemat kirjattiin peräti 18–2, mikä sai valmentaja Stefan Korhosenkin tyytyväiseksi.

– Joka erään saatiin hyvin maaleja. Ensimmäisessä erässä lukemat mairittelevat meitä, siinä Tšekkikin oli pelillä ja sai monta vastaiskua meidän rohkeasta pelistä johtuen. Meillä pelasi veskari hyvin ja muutaman he tuhrasivat itse kääntöpaikoissa, Korhonen totesi.

Ryhmän varsinainen päävalmentaja Jarmo Härmä jäi Nokian KrP:n päällekkäisen liigapelin vuoksi kotimaahan, mutta se ei haitannut. Joukkue teki juuri niitä asioita, joita valmennus toivoi.

– Meiltä hyvä peli. Toteutimme niitä juttuja, joita leirillä käytiin läpi. Viisikot suunnittelivat omaa peliään ja hommat toimivat.

Niin ne todellakin taisivat toimia. Neljän suuren salibandymaan keskinäisissä otteluissa ei ole jokapäiväistä latoa lähes kahtakymmentä maalia. Korhosen mielestä voittomarginaali oli yllättävän iso, mutta toisaalta kenttätapahtumien perusteella ero oli suuri.

– Kyllähän ne hurjat lukemat tietysti on. Mutta kyllä me maalipaikkoja noin paljon saimme ja vielä enemmänkin. Varsinkin paineen jättö ja korkea karvaus toimivat hyvin. Saimme riistoja suoraan hyökkäysalueella, mikä oli tehokasta. Tšekki ei oikein päässyt siitä paineesta pois.

Avusmaalin tehnyt ykkösketjun sentteri Waltteri Vesterinen oli illan tehokkain pistein 3+4. Onnistumisia tuli kuitenkin kaikille kentällisille. Suomen kaikki hyökkääjät pääsivät kamppailussa pisteille.

– Heti kun menettiin pallo, jätimme paineen sinne. Lähdettiin työntämään aggresiivisesti ja aktiivisesti. Se toi riistoja ja hyviä maalipaikkoja, välillä päästiin laittamaan tyhjiinkin palloja, Korhonen kuvaili.

Pallottoman pelin aktiivisuus onkin maajoukkuetapahtuman kantava teema. Sen harjoittelu on kolmen maan turnauksen ehkä tärkein anti. Taustalla on tietenkin ajatus siitä, että Suomi haluaa olla kuskin paikalla.

– Jos yhdellä lauseella sanotaan, niin me pyrimme määrittämään pelin rytmiä pallollisena ja pallottomana, Korhonen muotoili.

Pallon kanssa korostuu taas fiksuus. Peliväline halutaan pitää itsellä, vaikka maalipaikkoja saatiin lauantaina myös karvaamalla.

– Ei luovuta pallosta turhaan ja katsotaan rauhassa, mitä kautta päästään sisälle.Pyritään tekemään pallon kanssa hyvä päätöksiä.

Korhonen täsmentää heti perään, että fiksuuden pitää korostua kaikissa suorituksissa, olipa omalla joukkueella pallo tai ei.

Näiden rinnakkaisten teemojen toteuttamisessa pelaajilla on paljon valtaa ja siten myös vastuuta.

– Valmennus kävi läpi, mitä Tšekki pyrkii tekemään. Viisikot suunnittelevat itse, miten pelata heitä vastaan ja valmennus käy suunnitelman vain läpi, Korhonen hahmotteli matsipäivän rutiinia.

– Peleissä ensimmäinen juttu on ottaa viisikko kasaan, ensimmäinen juttu ei ole tulla kysymään valmentajalta. Tietysti, jos viisikko  tarvitsee apua, niin silloin autetaan.

Kolmen maan turnaus päättyy sunnuntaina, kun Suomi kohtaa Sveitsin. Isännät hävisivät perjantaina Tšekille 4–5.

– Sveitsi pelaa vähän eri tyylillä. Se puolustaa tiivisti ja pyrkii iskemään vastaan, ne pitää ottaa pois. Pyrimme jatkamaan omia teemojamme, joita olemme tulleet tänne toteuttamaan ja hakemaan kokemuksia. Emme muuta omasta pelistämme mitään, katsotaan miten se toimii Sveitsiä vastaan, Korhonen sanoi.
 
Salibandya

Kolmen maan turnaus (Suomi, Sveitsi, Tšekki), Altdorf, Sveitsi

Tšekki – Suomi 2–18 (0–5, 0–4, 2–9)

1. erä: 2.57 Waltteri Vesterinen (Jesper Silvonen) 0–1, 5.50 Silvonen (Juuso Ahola) 0–2, 8.49 Oliver Sillanpää (Jere Koistinen) 0–3, 15.41 Koistinen 0–4, 19.17 Silvonen (Vesterinen) 0–5.
2. erä: 25.31 Vesterinen (Silvonen) 0–6 yv, 26.17 Aarne Rissanen (Niilo Helin) 0–7, 27.31 Koistinen (Otto Kilpi) 0–8, 27.50 Helin (Benjamin Tenhonen) 0–9.
3. erä: 40.55 Sillanpää (Kilpi) 0–10, 44.58 Ahola (Vesterinen) 0–11, 45.53 Tomas Otcovsky (Jan Malic) 1–11, 48.04 Ahola (Vesterinen) 1–12, 51.10 Sillanpää (Patrik Korpiniemi) 1–13, 51.27 Helin (Joona Larte) 1–14, 51.41 Vesterinen (Ahola) 1–15, 53.27 Valtteri Koskinen (Helin) 1–16, 54.28 Matous Buran (David Horky) 2–16, 57.19 Joel Lahtinen (Vesterinen) 2–17, 57.43 Korpiniemi (Kilpi) 2–18.

Torjunnat:
Tomas Jurco, Tšekki 4+0+0=4 ja Jakub Zavrel Tšekki 0+4+4=8.
Iiro Rantaniemi, Suomi 9+4+7=20.

Jäähyt: Tšekki 2×2 min, Suomi 1×2 min.

Erotuomarit: David Geiser, Henrik Nilsson, Ruotsi.

Teksti: Erno Rautarinta
Kuva: Michael Peter

Ottelun maalikooste (kuvaoikeudet: swissunihockey.tv)

Jaa artikkeli