A-C-junioreiden sarjatoiminnan kehitystyö etenee - palautetta toivotaan

Vanhimpien junioreiden sarjajärjestelmien kehitystyö on käynnissä. Liittohallituksen nimeämä työryhmä on saanut valmiiksi sarjajärjestelmäehdotukset, joista kerätään nyt palautetta. Uutiseen on 23.10. lisätty videoupotukset ehdotuksia käsitelleistä etäpalavereista.

Ehdotukset esitellään ensi viikon tiistaina (tytöt) ja keskiviikkona (pojat) virtuaalisesti Teamsissa. Palaute seuroilta kerätään nettikyselyllä 26.10. mennessä ja liittohallitus päättää mahdollisista muutoksista marraskuun loppuun mennessä.

Liittohallitus nimesi toukokuussa 2020 junioreiden valtakunnallisten sarjojen kehittämistyöryhmän valmistamaan A- C -junioreiden valtakunnallisten sarjojen kokonaisvaltaista uudistusta. Uudistuksien tavoitteet ovat:

  • pelaajakehityksen palveleminen ja tukeminen
  • drop out -ilmiön ehkäiseminen
  • huomioida myös sarjojen taloudelliset kustannukset

Aiemmin junioreiden sarjajärjestelmiä on tarkasteltu sarjakohtaisesti ja uudistuksia on tehty yhteen sarjaan kerrallaan. Ryhmän vetäjänä toiminut Salibandyliiton kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Kaarina Vuori kertoo, että nyt asiaa lähestyttiin eri tavalla.

– Tällä kertaa otimme erilaisen lähestymistavan ja lähdimme kehittämään koko A-C-junioreiden sarjajärjestelmiä yhtenä kokonaisuutena. Pyrimme rakentamaan loogisen jatkumon eri sarjojen välille, jotta siirtyminen sarjatasolta toiselle olisi jouhevaa ja sarjat palvelisivat pelaajia mahdollisimman hyvin ikä ja kypsyys huomioiden. Työ tehtiin erikseen sekä poikien että tyttöjen puolella.

Junioreiden sarjajärjestelmiä on rukattu useaan otteeseen viimeisen 10 vuoden aikana.

– Laji on kehittynyt 2010-luvulla voimakkaasti ja tarvetta uudistuksille on ollut. Haasteena on ollut, että aina on kehitetty vain yhtä sarjaa kerrallaan ja se on sitten poikinut kehitystarpeita myös muissa sarjoissa. Nyt käsittelemällä kaikki sarjajärjestelmät yhtenä kokonaisuutena pystyimme rakentamaan mallin, jonka tavoitteena on kestää pidemmän aikaa ilman suuria muutoksia, Kaarina Vuori taustoittaa.

Kehittämistyöryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet: Kaarina Vuori (ryhmän puheenjohtaja, kilpailuvaliokunta), Henry Arrhenius (Esport Oilers, Espoo), Mikko Hernetkoski (Classic, Tampere), Tapio Hämeen-Anttila (Northern Stars, Espoo), Perttu Kytöhonka (TPS, Turku & GrIFK, Kauniainen), Jukka Leino (kilpailuvaliokunta, SB Vaasa), Jani Lipsanen (OLS, Oulu), Mikko Tiihonen (SB Welhot, Kuopio), Mikko Kaksonen (tiimiesimies, Kaakkois-Suomen aluevastaava), Jarkko Rantala (huippu-urheilujohtaja) ja Ari Vehniäinen (kilpailupäällikkö).

Työryhmä teki kesäkuussa taustakyselyn kohderyhmän seuroille, pelaajille ja pelaajien vanhemmille. Tämän jälkeen työryhmä loi useita malleja, joista hiottiin nyt esiteltävä malli sarjajärjestelmäuudistuksesta.

– Työryhmässä oli mukana laaja joukko lajin osaajia eri puolilta maata. Kaikki osallistuivat työskentelyyn tiiviisti ja pohdimme kokonaisuutta monelta kantilta. Pyrimme ottamaan huomioon myös alueelliset eroavaisuudet. Laajan ja monimutkaisen kokonaisuuden työstäminen ei missään nimessä ollut helppoa, Vuori kuvaa työskentelyn vaiheita ja jatkaa:

– Saimme kuitenkin lopulta luotua valtakunnallisen järjestelmän, joka vastaa mahdollisimman hyvin työlle esitettyjä tavoitteita. Uusi järjestelmä on myös suunniteltu siten, että sen puitteissa erilaisilla seuroilla on mahdollisuuksia rakentaa erilaisia seurakohtaisia vaihtoehtoja omaa pelaajapolkuaan varten.

Esittelytilaisuudet Teamsissa:
ti 13.10. tytöt
ke 14.10. pojat

Työryhmän työstämiin sarjajärjestelmäehdotuksiin pääset tutustumaan tästä:

Tiedostot on perjantain aikana lähetetty myös sähköpostilla seurojen ja joukkueiden yhteyshenkilöille. Työryhmän edustajat esittelevät sarjajärjestelmäehdotukset virtuaalisesti Teams-kokouksissa:

  • tiistaina 13.10. klo 17:00-18:30 tyttöjen sarjajärjestelmät
  • keskiviikkona 14.10. klo 17:00-18:30 poikien sarjajärjestelmät

Esittelytilaisuuksiin on ennakkoilmoittautuminen viimeistään tapahtumapäivänä klo 16.00. mennessä. Tapahtumaan ilmoittautumiset tapahtuvat Suomisportissa:

  • tyttöjen sarjojen ilmoittautuminen täällä
  • poikien sarjojen ilmoittautuminen täällä

Esittelytilaisuuksissa on myös mahdollisuus kysyä epäselviä asioita. Varsinainen palaute seuroilta kerätään seuroille ja joukkueille lähetettävillä nettikyselyillä.

Näihin kyselyihin toivotaan vastauksia niin seurojen valmennuspäälliköiltä kuin yhteyshenkilöiltäkin sekä sarjoihin osallistuvien joukkueiden valmentajilta, muilta toimihenkilöiltä ja pelaajilta ja heidän vanhemmiltaan. Vastaa kyselyihin alta löytyvistä linkeistä.

Palautekyselyt ovat auki 9.-26.10.2020 ja linkit on lähetetty myös joukkueiden yhteyshenkilöille sarjajärjestelmäehdotusten kanssa.

Joukkueiden yhteyshenkilöiden tehtävänä on toimittaa linkit eteenpäin oman joukkueensa toimihenkilöille, pelaajille ja vanhemmille.

Tyttöjen vanhimmista ikäluokista kysytään suoraan myös 99-04-syntyneille tyttöpelaajille sähköpostilla perjantaina lähetetyssä kyselyssä. Tämä suora pelaajilta kysyttävä palaute vaikuttaa muun palautteen ohella siihen, mikä ikäluokka tyttöjen kohdalla muodostuu vanhimmaksi.

Palautekyselyjen sulkeutumisen jälkeen työryhmä käy läpi palautteen ja päivittää järjestelmiä edelleen. Sitten uudet sarjajärjestelmäehdotukset käsitellään kilpailu- ja huippu-urheilusektorin sekä kilpailuvaliokunnan yhteistapaamisessa 6.-7.11.2020.

Tämän jälkeen kilpailuvaliokunta esittää muutosta liittohallitukselle, joka käsittelee asiaa marraskuussa 2020. Salibandyliiton hallituksen päätöksistä tiedotetaan marraskuun lopussa.

Kuva: Esa Takalo

Jaa artikkeli