30-vuotias Suomen cup huipentuu neljällä paikkakunnalla

Pääsarjoja (Salibandyliiga, Divari) alempien tasojen parhaat ryhmät kohtaavat aluefinaaleissa, jotka järjestetään perjantaina Espoossa ja lauantaina Vaasan Mustasaaressa sekä Jyväskylässä.

Kauden 2018–19 Suomen cup on enää huipennuksiaan vailla. Syksyllä 143 joukkuetta lähti tavoittelemaan kiertopalkintoa ja nyt jäljellä ovat enää viime kauden Salibandyliigan superfinalistit Classic ja Happee, jotka kohtaavat cupin loppuottelussa lauantaina Tampereella.

Tarkkaan ottaen Suomen cupissa pelaa vielä kuusi muutakin joukkuetta. Pääsarjoja (Salibandyliiga, Divari) alempien tasojen parhaat ryhmät kohtaavat aluefinaaleissa, jotka järjestetään perjantaina Espoossa ja lauantaina Vaasan Mustasaaressa sekä Jyväskylässä.

Suomen cupia pelataan nyt 30. kerran. Juhlavuotta on mukava kunnioittaa sillä, että neljä joukkuetta pääsee nostelemaan mestaruuskannua ennen sarjojen ratkaisumatseja. Kaikki alueellisissa finaaleissa pelaavat joukkueet ovat 2. divisioonasta ja kaikkien taipaleelle turnauksessa mahtuu kosolti cup-romantiikkaa.

SBS Kings – AC HaKi (perjantai 15.2. klo 19 Esport Arena, Espoo)

Etelä-Suomen aluefinaali vilisee entisiä liigapelaajia. Espoolaisen SBS Kingsin runko koostuu Oilers-taustaisista pelureista: Markus Olkkonen, Perttu Pajukoski, Matias Kaartinen ja Oliver Wardi ovat hyvin tuttuja nimiä Tapiolan urheiluhallilla vain muutaman esimerkin mainitaksemme. Onpa ryhmässä mukana myös Sami Strömstenin kaltaisia jo 1990-luvulla liigakaukaloita kolunneita konkareita.

Kings kukisti cupin alkukierroksilla oman sarjatasonsa joukkueet Blackbirdsin ja GrIFK:n sekä Divarissa pelaavan Loviisan Torin. Matka päättyi liigaseura TPS:n käsittelyssä. Markus Olkkonen ja Oliver Wardi ovat tehneet viisi pistettä mieheen cup-otteluissa.

Kings on omassa 2. divisioonan lohkossaan toisena. Edellä on vain cupin aluefinaalin vastustaja AC HaKi. Vantaalaisseuran nimilista ei paljon kalpene vertailussa espoolaisiin. Liigakokemusta omaavat muun muassa Tommi Rosendahl, Tommi Vappula, Mikko Sipilä ja Ilkka Koski. Myös AC HaKilla on oma kokenut Strömsteninsä, sillä punamustien kokoonpanosta löytyy Erässä vuosikausia pelannut Tom Strömsten.

Hakunilaisjoukkue voitti cupissa ToTen ja VKTP:n ennen kuin hävisi niukasti Rangersille. Tähänastisen cup-matkan paras pistemies on ollut Jussi Laamanen tehoilla 7+3=10.

SB Paapat – Nibacos (lauantai 16.2. klo 14.30 OP-Arena, Vaasa)

Poihjoisen alueen cup-finaalissa kohtaavat vaasalainen SB Paapat ja kokkolalainen Nibacos. Molemmat joukkueet pelaavat 2 divisioonassa Pohjanmaan lohkossa. Ne ovat kärkikahinoissa sijoilla kaksi ja kolme.

Paapat on nimensä mukaisesti ollut hyvin kokeneiden pelimiesten joukkue. Ryhmään liittyi jokin aika sitten nippu Divarissa meritoituneita vaasalaispelaajia, joten kyseessä on varsin tasokas ryhmä. Mielenkiintoinen kuriositeetti on se, ettei joukkueella ole virallisesti valmentajaa, vaan pelaajat sopivat asioista keskenään.

Paappojen tie aluefinaaliin on komea: Se kaatoi matkalla muun muassa divariseura Nurmon Jymyn ja Salibandyliigassa pelaavan OLS:n. Tappio Classicille ei varmastikaan harmittanut paljon, sillä seura tempaisi mestarien vierailusta näyttävän tapahtuman joulun alla ja houkutteli katsomoon yli 1200-päisen yleisön.

Paappojen pistenikkareina cupin peleissä ovat kunnostautuneet muun muassa Valtteri Nurmi ja SPV:ssä liigaakin pelannut Joona Kukko.

Vastustaja Nibacos hakee cupin aluemestaruuden lisäksi revanssia, sillä se hävisi kotihallissaan Paapoille tammikuussa sarjaottelussa. Kokkolalaiset aloittivat cupissa pudottamalla sarjatasonsa pohjanmaalaisen kärkijoukkueen Blue Foxin.

Myös Nibacosista löytyy liigakokemusta. Cupissa sen pisteykkönen on Jukka Keskisipilä, jolla on vyöllään yli sata ottelua korkeimmalla sarjatasolla.

Happee Steamers – FoSu (lauantai 16.2. klo 17.30 Palokan koulukeskus, Jyväskylä)

Sisä-Suomen ja Länsirannikon muodostaman läntisen alueen finaalissa esiintyy Happee aivan kuten varsinaisessa cupin loppuottelussakin. Kyseessä on kuitenkin seuran kakkosjoukkue Steamers, joka saa vastaansa Forssan Suupparit.

Happee Steamers on Sisä-Suomen 2. divisioonalohkossaan keskikastia, mutta cupissa on sujunut hienosti. Marraskuussa kukistuivat divariseurat NST ja O2-Jyväskylä. Jälkimmäinen derbyvoitto oli etenkin erittäin maistuva. Kolmas divarivastustaja oli Steamersille liikaa, kun FBC Turku pudotti sen joulun alla niukasti maalein 6–5.

Steamersin syömähammas cupissa on ollut Mikael Määttä, joka on nakutellut viiteen matsiin mukavat tehot 8+10=18. Liigakokemusta löytyy yli 300 pelin verran Jarno Hirvoselta.

Forssan Suupparit putosi varsinaisesta cupista Steamersin ”isoveljelle” Happeelle rumin 3–19 lukemin, mutta sitä ennen se oli voittanut muun muassa Soittorasian, joka on Steamersin sarjalohkon kakkosena. FoSu johtaa omaa Länsirannikon 2. divisioonalohkoaan.

Paikallisuuden nimeen vannovan seuran pistemiehinä cupissa ovat hääränneet Kalle Laukkanen ja Aleksi Kanninen.

Tätä aluefinaalia voi tavallaan pitää eräänlaisena pikkufinaalina osallistuvien joukkueiden taustojen perusteella. FoSu nimittäin tekee yhteistyötä Classicin kanssa.

Teksti: Erno Rautarinta
Kuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli