Hallitusehdokas: Petra Viheriävaara

Perustiedot
Nimi: Petra Viheriävaara
Ikä: 56
Koulutus: KTM
Ammatti: Head of Project Management Office
Kotikunta: Sipoo
Ehdottanut seura/seurat: Northern Stars

Taustasi salibandyssa: Missä tehtävissä salibandyn parissa toimit tai olet aiemmin toiminut?
Pelasin ja hengitin salibandyä koko 1990-luvun. Kipinä syttyi, mistäs muustakaan kuin opiskelijasählystä, kuten siihen aikaan oli tapana.

• S.C. Dalmac 1990/91
• Tapanilan Erä I 1991/92–1994/95
• VFT 1995/96 (joukkueen kapteeni)
• Tapanilan Erä III 1996/97–1997/98 (joukkueen kapteeni)
• VFT 1998/99
• Naisten maajoukkue 1991–1998

Muu aktiivisuus: luottamustoimet, järjestökokemus jne.
Kokemus hallitustyöstä:
• Tapanilan Erä, salibandyjaoston hallitus (1990-luvun alkupuolella)
• Engel Yhtymä, eläkesäätiön hallitus (1999–2000)
• Enerkyl Oy hallitus (2003–2004)
• Keravan Ratsastusseura ry, hallituksen varajäsen 2023 (täysi osallistumisoikeus kokouksiin; vastuualueena sponsorointi)

Miksi olisit hyvä henkilö hallituksen jäseneksi?
Olen ollut sen verran kauan poissa salibandyskenestä, että voin rehellisesti sanoa tuovani hallitukseen lajikuplan ulkopuolista näkemystä, sekä hyvää ja monipuolista työelämän kokemusta.

Omien pelivuosieni aikaan olin intohimoinen lajin suurkuluttaja ja tuolloin lajiin syttynyt kipinä kantaa edelleen. Nyt muutama vuosikymmen myöhemmin en enää olisi samassa roolissa pelikentällä, mutta työelämässä salibandyvuosien jälkeen kartuttamani osaaminen ja kokemus auttaisivat nyt kehittämään lajia sen taustoilla – samalla tavalla kuin pelitaitoni auttoivat joukkueitani aikanaan. Tämän työelämän arvokkaan osaamiseni olen nyt valmis antamaan salibandyn hyväksi ja käyttämään aikaani lajin tulevaisuuden edistämiseen.

Selkeitä vahvuuksiani työurani aikana ovat olleet projektinjohtotaidot, vahva osaaminen taloushallinnon ja liiketoiminnan yhdistämisessä, selkeä kommunikointikyky läpi yritysten koko organisaation sekä toiminnan ja prosessien kehittäminen. Nämä yhdistettynä kattavaan ymmärrykseen digitalisaation ja automaation tarjoamista mahdollisuuksista olen varma, että pystyn antamaan vahvan panoksen liiton organisaation ja sen toimintamallien modernisoimiseen. Näihin liittyvillä konkreettisilla toimenpiteillä pystytään vaikuttamaan merkittävästi myös liiton taloudellisen tilanteen kääntämiseksi positiiviseen suuntaan.

Näen myös, että edessä siintävät kaksinkertaiset MM-kotikisat vaativat paljon resursseja, suunnittelua, projektiluonteista tekemistä ja luonnollisesti sekä projektijohtamista että talousjohtamista jo hyvissä ajoin. Näin voidaan varmistaa, että suomalainen salibandy saa kisoista parhaan mahdollisen hyödyn niin talouden, näkyvyyden kuin lajin kiinnostavuudenkin kannalta. Tuon mielelläni oman osaamiseni tämän ison ponnistuksen tueksi.

Toisin hallitukseen myös kokemusta isojen yritysten johtoryhmätyöskentelystä ja suurten kokonaisuuksien hallinnasta. Persoonatasolla toisin hallitustyöskentelyyn varmasti hyvää (huonoa?) huumoria, tuloshakuista tiimityöskentelyä sekä asioiden maaliin viemistä.

Työkokemuksestani voit lukea lisää LinkedInistä https://www.linkedin.com/in/petraviheriavaara/

Mikä on mielestäsi suomalaisen salibandyn tila tällä hetkellä? Missä on onnistuttu, missä on parannettavaa?
Näin ”tuoreilla” silmillä katsottuna lajihan on mennyt valtavan paljon eteenpäin sitten omien pelivuosieni. Niin pelaamisen taso, seuraorganisaatioiden ammattimaisuus kuin lajin näkyvyyskin ovat ihan jotain muuta kuin aktiiviaikoinani – ja hyvä niin! Toki aikaakin kehittymiseen ja kehittämiseen on tässä välissä ollut. Ennen kaikkea nämä näyttävät, että lajia on viety systemaattisesti eteenpäin niin seurojen kuin liiton ja liigankin toimesta. Toisaalta lajin potentiaalia mm. suuren yleisön kiinnostavuuden tai kaupallistamisen osalta ei olla pystytty realisoimaan, joten toimintatapoja ja tekemisen kohdentamista on syytä tarkastella kriittisesti, jotta löydetään keinot oikeasti seuraavalle tasolle nousemiseen.

Näen myös, että liiton avaukset digitaalisuudessa ovat askeleita oikeaan suuntaan. Salibandy TV on ollut valtava loikka ja rohkeita päätöksiä tekemällä lajilla on mahdollisuus olla suunnannäyttäjä laajemminkin. Tätä kehityssuuntaa meidän pitää ehdottomasti kiihdyttää.

Erityisen huolissani olen Salibandyliiton taloustilanteesta. Sen kääntäminen on ehdoton edellytys kaikelle muulle kehittämiselle. Erityisesti haluaisin, että liitto pystyisi jatkossa kohdentamaan resursseja seurojen suuntaan.

Itselleni tietysti sykähdyttävintä on ollut seurata lajin MM-kisoja, ja erityisen iloinen olen ollut siitä näkyvyydestä, mitä laji täysin ansaitusti on etenkin kotikisojen aikana saanut. Mutta tähänkin liittyen…pitäisikö näkyvyyttä ja kiinnostavuutta jo tässä vaiheessa olla enemmän myös arvokisojen ulkopuolella? Harrastajamääriin peilaten ehdottomasti pitäisi.

Katsojamäärät ovat selkeästi kehittyneet sitten oman peliurani, mutta viime vuosina merkittävää kehitystä ei ole tapahtunut ja määrät ovat junnanneet suht paikoillaan. Jos tässä halutaan saada merkittävää edistystä, meidän on varmistettava, että saamme F-liigan peleihin ja maaotteluihin yleisöä myös ”salibandyperheen” ulkopuolelta. Tässä suurta roolia näyttelee katsojakokemus – millaisen elämyksen salibandyn ottelutapahtumat jättävät katsojille ja onko katsoja valmis palaamaan katsomoon uudestaan? Tapahtumien kehittämiseen tästä näkökulmasta on panostettava entistä enemmän yhteistyössä liiton, liigan ja seurojen välillä.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä pointtina haluan tässä kohdassa nostaa sen, että millä keinoilla kilpailemme lasten ja nuorten ajankäytöstä? Vuoden 2022 koululaiskyselyssä kartoitettiin mm. eri lajitoiveita, mitä koululaiset haluaisivat harrastaa. Kyselyyn vastasi noin 165 tuhatta oppilasta ala- ja yläkoulutasoilta. Mukana oli kaiken kaikkiaan 81 harrastusta, ja salibandy oli toiveharrastuslistalla vasta sijalla 38! Edellä muista joukkuelajeista olivat jalkapallo, koripallo, jääkiekko ja jopa lentopallo. Tyttöjen listoilla salibandy oli selkeästi alempana kuin poikien. Meidän on huolehdittava lajin houkuttelevuudesta ja matalasta aloittamiskynnyksestä niin tyttöjen kuin poikienkin osalta, jotta meillä on jatkossakin maailman huipulla pelaavat maajoukkueet.

Mihin asioihin haluaisit erityisesti vaikuttaa hallituksessa?
1. Salibandyliiton taloustilanteen merkittävä parantaminen – ehdoton edellytys, jotta liitto voi paremmin tukea jäsenseurojensa kehittymistä
a. Liiton toiminnan ja prosessien kehittäminen
b. Automatisoinnin hyötyjen avulla resurssien vapauttaminen tuottavampiin ja seuroja paremmin palvelevaan tekemiseen

2. Tulevien MM-kotikisojen potentiaalin maksimointi – talous, lajin kiinnostavuus, näkyvyys

3. Salibandyn vetovoiman ja sitä kautta myös tulevaisuuden varmistaminen