Vaikka peli onkin keskiössä, Seinäjoella lokakuussa järjestettävä Champions Cup on muutakin kuin salibandya. Mr. SPV, urheilutoimenjohtaja ja päävalmentaja Tommy Koponen odottaa ennennäkemätöntä tapahtumaa.
Vuosi on siinä pisteessä, että juhannuskokkoihin kootaan viimeisiä palasia, mutta syksyyn ja uuteen kauteen ei ole enää mahdottomasti aikaa. Champions Cup on salibandykalenterin päätapahtuma syksyllä, ja Koponen uskoo peliveliyhteisön kykyihin järjestää hieno urheilujuhla Seinäjoki Areenassa.
– Voi kuulostaa pohjalaiselta pullistelulta, mutta uskomme aidosti, että järjestämme historian hienoimman Champions Cupin. Jalkapallohallin kokoinen alue mahdollistaa erilaisen tapahtuman kuin mitä esimerkiksi Superfinaali on ollut. Vaikka peli on totta kai keskiössä, saamme houkuteltua varmasti paikalle muutakin kuin salibandyväkeä. Odotukset ovat korkealla, ja tämä on varmasti syksyn kovin urheilutapahtuma tällä seudulla, Koponen toteaa.
Kolminkertaisen mestarivalmentajan mukaan suunnittelussa on huomioitu monenlaisia asioita, ja erilaiset ikäryhmät pyritään ottamaan huomioon.
– Uskomme, että lapsia ja nuoria kiinnostaa se, mitä tarjoamme. Jo se, mitä tässä vaiheessa tiedetään, vaikuttaa todella hyvältä. Tulossa on muun muassa expo-alue, ja erilaiset tapahtumapuistot, kuten Ähtärin Flowpark, ovat mukana. Lisäksi kun Seinäjoella ollaan, Duudsonien läsnäolosta on keskusteltu, ja heidän Activity Parkinsa on jotenkin mukana. Seinäjoen ammattikorkeakoulu organisoi ison lapsiparkin aivan kentän läheisyyteen, sillä kaikki tietävät, ettei pelin seuraaminen ole aina helppoa, kun lapset ovat mukana.
SPV on ollut mukana kolmessa Champions Cup-tapahtumassa Uumajassa, Tampereella ja Mlada Boleslavissa mestaruusvuosina 2012, 2013 ja 2015, joten Koposella on perspektiiviä arvioida aiempia tapahtumia viime ajoilta. Seurajoukkueturnaus ei ole kerännyt valtavia yleisömassoja oikein missään, ja tähän halutaan nyt muutos.
– Tapahtumat ovat sinällään olleet ihan hienosti järjestettyjä, mutta se on ollut yllätys, miten vähän yleisöä niissä on ollut. Olemme kutsuneet nyt osana Suomi 100-tapahtumavuotta Seinäjoen kaikki koululaiset porrastetusti tapahtumaan mukaan perjantaina, ja se tarkoittaa massana jo vajaata neljää tuhatta henkeä. Yleisöodote jo ensimmäiselle päivälle on minimissään 5000 henkeä, Koponen paljastaa.
Pitkäjänteisen työn palkinto
Seinäjoki Areenassa on tehty remonttia, ja tilat mahdollistavat entistäkin ehomman tapahtuman järjestämisen. Areenan lisäksi myös urheilutalolla pelataan sunnuntaiaamun sijoitusotteluita.
– Areenaan on valmistunut lähes entisen areenan kokoinen uusi lisäsiipi, jossa on kolme kenttää. Viikonlopun aikana molemmilla halleilla pelataan myös varusmiesten tupien välistä turnausta, ja sekin tuo lisää väkeä paikalle.
SPV on pelannut tällä vuosien varrella useita otteluita Areenassa, joten paikka on tuttu. Yleisö pääsee nauttimaan pelistä parannetuissa puitteissa.
– Kapasiteetti pääareenalla on alustavasti 3000, mutta pystymme kasvattamaan sitä vielä aika helposti, sillä esimerkiksi kenttätasoon mahtuu paljon tuoleja. Isoja leditauluja on kaksi, joten sitä kautta voi seurata kauempaakin. Sinne on tehty myös uutta katsomorakennetta stadionmaisuuden lisäämiseksi.
Seinäjoella pelattiin EFT-turnaus vuonna 2004, mutta sen jälkeen kansainväliset pelit ovat kiertäneet opiskelijoiden MM-kisoja lukuun ottamatta Pohjanmaan. Nyt maailman parhaat saapuvat lakeuksille, ja se miellyttää yli kahden vuosikymmenen työn seuran eteen tehnyttä Koposta.
– Onhan tämä koko tarina salibandyssa ollut aikamoista ihmettä. Todella kiitollinen olo on tietenkin siitä, että liitto näki Seinäjoen tapahtuman arvoiseksi paikaksi. Hieman ylpeä, mutta samalla kiitollinen ja nöyrä olo on myös uskollisen lajiväkemme puolesta täällä. Nyt ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, vaan esimerkiksi ruotsalaiset Falunin supertähdet tulevat tänne pelaamaan. Lisäksi Seinäjoella edelleen huippusuosittu Tatu Väänänen tuo Sveitsin mestarin Wilerin kohtaamaan meidät puolivälierässä, Koponen tunnelmoi ja jatkaa:
– Aikanaan EFT:ssä Suomi-Ruotsi -ottelussa oli 2500 ihmistä, vaikka resurssit olivat aivan erilaiset. Nyt harrastajamäärät ovat moninkertaistuneet, ja Seinäjoessa on ehtinyt virrata aika paljon vettä.
Hyvä mahdollisuus lähteä fanittamaan
Harva muistaa, että Seinäjoella on juhlittu mitalia myös naisten puolella. SPV otti pronssia syksyllä 2001, mutta kuuden liigakauden jälkeen toiminta on kuihtunut niin, ettei joukkuetta ole nykyään lainkaan. Koposen mukaan on tärkeää, että myös naisten huiput ovat Seinäjoella.
– Niiden liigavuosien aikana tänne ehti muodostua oma vankka kannattajakuntansa myös naisten puolelle, ja aikanaan EFT-turnauksessa täällä olivat vain miehet. On hienoa, että nyt pääsee katsomaan myös maailman parhaita naispelaajia. Tämä tuo varmasti buustia meille tänne myös tyttösäbän puolelle.
Suomalaisjoukkueista mukana ovat miesten puolella SPV ja Classic, ja naisissa Classic sekä cupin viime kaudella voittanut TPS. Joukkueet ovat Koposen silmissä mielenkiintoisia.
– Tampereelta tulee varmasti jonkin verran porukkaa, ja siellä fanikulttuuri on kehittynyt hienosti vuosien saatossa. Turussa taas on tietysti Suomen kuuluisin salibandyfani Tero Töyrylä, ja uskon, että sielläkin voidaan innostus saada luotua ilmiöksi. Väittäisin, etteivät esimerkiksi TPS:n naiset ole noin ison yleisön edessä pelanneet kuin mitä Seinäjoella tulee olemaan. Jos joskus kannattaa lähteä fanittamaan, niin nyt olisi aika hyvä sauma, Koponen vinkkaa Tampereelle ja Turkuun.
Ison tapahtuman järjestämiseen vaaditaan myös paljon vapaaehtoisia, ja niiden hakuprosessin vauhdikkuus sekä tehokkuus on yllättänyt Koposenkin. Tapahtuma todella kiinnostaa.
– Pelkästään vapaaehtoisten osalta on laskettu, että 150 tulisi rekryn kautta. Se lukema on jo melkein täynnä, emmekä ole oikein edes kampanjoineet, ja tapahtumaan on kuitenkin vielä aikaa. Kaikki on edennyt hämmästyttävän nopeasti, ja voi olla, että meillä on jopa ylitarjontaa. Jos ajatellaan tätä meidän seuran talkooponnistuksena, lähtökohtaisesti lopullinen talkoolaisten määrä lasketaan sadoissa. Tämä on myös mahdollisuus saada kokonaan seuran ulkopuolelta tulevia toimijoita innostettua toimintaan mukaan jatkossakin.
Pohjanmaa alueena ja SPV seurana tunnetaan siitä, ettei talkootyötä olla ikinä kaihdettu, ja seuran eteen on paiskittu väsymättä hommia.
– Tämä on ainutlaatuinen ja hieno mahdollisuus koko yhteisölle. Tiedämme tapahtuman kokoluokan ja tason, ja teemme tätä isoa juttua isolla ylpeydellä. Ekstravuosi tämä on tietysti silläkin lailla, että on itsekin jo varautunut siihen, että saattaa tarvita leipätyöstä hieman vapaata, liikunnanopettajana Seinäjoella työskentelevä Koponen myhäilee.
Aiemmista vuosista oppia
Kuten todettua, SPV on ollut turnauksessa mukana kolmesti, ja neljä vuotta sitten Tampereella se selvitti tiensä finaaliin vain häviten Falunille 5-7. Nykyinen turnausjärjestelmä on tylyn yksinkertainen: tappiolla olet ulkona, ja Seinäjoellakin valmistautumisessa otetaan edelliset kokemukset huomioon.
– Totta kai pyrimme aina oppimaan, ja ensimmäisestä kerrasta toiseen tuli ehkä se isoin muutos. Silloin turnaus eteni käsikirjoituksen mukaan aina finaaliin asti, mutta siellä jännitimme liikaa, ja kovien kansainvälisten pelien puute näkyi. Kaksi vuotta sitten Tshekissä emme olleet päässeet treenaamaan pallollista peliä tarpeeksi ennen turnausta, ja siinä kävi hieman vanhanaikaisesti. Näytti jo siltä, että peli oli hallussa, mutta viimeisellä kympillä luovuimme pallosta liian helposti, Koponen muistelee rankkarikisassa koettua välierätappiota Wiler-Ersigenille.
– Pelaamaan oppii vain pelaamalla, ja nyt lajia on treenattu enemmän jo toukokuusta lähtien. Uskon siihen, että asiat kehittyvät, kun toistoja on tarpeeksi. Turnauksessa olevat kärkijoukkueet ovat meille myös hyvin tuttuja, ja näen senkin tärkeänä, sillä harvemmin tuolla ensikertalaiset menestyvät.
Seitsemännen välierän EräViikingeille jatkoajalla hävinnyt ja lopulta pronssia viime keväänä napannut SPV julkisti lopullisen joukkueensa viime viikolla, ja vaihtuvuutta vuoden takaiseen tilanteeseen on nyt huomattavasti vähemmän. Teppo Mäkelä ja Joona Kukko poistuivat runkomiehistöstä, ja tilalle tuli Oulusta Joni-Arttu Sieppi. Seinäjoella viilattiin pelitapaa pallollisempaan suuntaan viime kaudella, ja tästä on Koposen mukaan hyvä jatkaa viilausta eteenpäin.
– Viime kausi oli taistelua aikaa vastaan, emmekä päässeet vielä sinne, minne haluamme. Pallolliseen peliin pitää saada nopeutta lisää, ja myös prässäämisen täytyy olla voimakkaampaa. Fysiikka meillä riittää siihen kyllä näin lyhyessä turnauksessa. On selvää, että mitä enemmän olet pallossa, sitä todennäköisempää on voittaa peli, ja siinä mielessä käsitykseni ovat vuosien varrella hieman muuttuneet, Koponen myöntää.
SPV kohtaa Champions Cupin ensimmäisessä ottelussa kolmatta kertaa vanhan tutun Wiler-Ersigenin, jonka kanssa voitot ovat tasan 1-1. Koponen ohjaa laivaansa rauhallisesti, mutta määrätietoisesti syksyn päätapahtumaa kohti.
– On hyvä, että ehdimme pelaamaan myös neljä kierrosta kotimaista liigaa ennen turnausta, jotta näemme, missä menemme, kun pelataan sarjapisteistä. Joukkue on nyt terveenä, ja pääsemme harjoittelemaan hyvin. Meillä on paljon pelaajia, joilla on takana kolme Champions Cupia, ja pelaajia, jotka ovat voittaneet kaiken muun paitsi tämän turnauksen. Siinä mielessä motivaatio-ongelmiakaan ei pitäisi olla turnauksen valloittamista silmällä pitäen, Koponen päättää.
Lue myös: Seurajoukkueiden Champions Cup remonttiin Seinäjoen jälkeen – 2018 ei pelata lainkaan!
Teksti: Henri Pitkänen
Kuvat: Juha Käenmäki