Champions Cup alkaa Seinäjoella perjantaina. Turnauksesta löytyy monia mielenkiintoisia huippupelaajia yleisön seurattavaksi niin miesten kuin naistenkin puolella.
Naisten turnauksessa IKSU ja Classic ovat selvät ennakkosuosikit finaaliin, ja heidän riveistään löytyvät myös parhaat sekä mielenkiintoisimmat pelaajat. Tässä muutama poiminta naisten tähtikaartista.
5. Johanna Hultgren, IKSU
Rightin puolen maajoukkuehyökkääjä täyttää tässä kuussa 21 vuotta, ja hän on pikkuhiljaa vakiinnuttamassa paikkaa naisten maajoukkueryhmässä. Ärsyttävän pelaajan maineessa, ja hän on yleensä mukana torikokouksissa hämmentämässä.
Hultgren on vahva kanttaaja, jota on vaikea pidellä vauhtiin päästyään. Ei vielä suuri tähti, mutta erittäin mielenkiintoinen ja värikäs pelaaja. Kerännyt Superliigassa alkukaudella viidessä pelissä 3 (1+2) tehopistettä.
4. Ella Alanko, Classic
Suomen maajoukkuesentteri on isossa roolissa niin maajoukkuessa kuin seurajoukkueessakin. Kädet, jalat ja aivot samassa paketissa. Todella viihdyttävä ja vauhdikas pelaaja, joka ei kaihda koviakaan kontakteja ja raataa pyyteettömästi joukkueen eteen molempiin suuntiin. Classicin ykkösketjun 27-vuotias tuki ja turva. Alkukaudella Salibandyliigassa kolmeen peliin 5 (1+4) pinnaa.
3. Amanda Delgado Johansson, IKSU
Delgado Johansson on vasta 21-vuotias, mutta jo rutinoitunut Ruotsin maajoukkuetähti. Oikealta ampuva “DJ” täyttää kaikki maailmanluokan huippuhyökkääjän kriteerit: hän on taitava, maaliahne ja vaikeasti pideltävä ratkaisijatyyppi.
Iski Hakametsän MM-finaalin rangaistuslaukauskilpailussa kaksi maalia Jonna Mäkelän selän taakse ja ratkaisi mestaruuden länsinaapurille. Superliigassa toistaiseksi viiteen peliin tehot 4+3.
2. Nina Rantala, Classic
Alangon tavoin myös Rantala on avainpelaaja niin Classicissa kuin joulukuun MM-joukkueessakin. 29-vuotias hyökkääjä on takonut rekkalasteittain pisteitä joka kausi naisten Salibandyliigassa, ja mikäli tamperelaiset haluavat Seinäjoelta muutakin kuin kokemusta, Rantalan täytyy olla vireessä. Avannut kotimaan kauden tehoin 5+1.
1. Cornelia Fjellstedt, IKSU
24-vuotias Ruotsin maajoukkuetähti on älykäs ja monipuolinen pelaaja, joka voi pelata puolustajana tai keskushyökkääjänä. Fjellstedt on luotettava valmentajan unelmapelaaja, jolla on hyvä pelisilmä ja pehmeät kädet.
Vasen käsi alhaalla laukovalla pelurilla on taipumus olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan. Erittäin seuraamisen arvoinen pelaaja, joka on missannut alkukaudella kaksi peliä ja kolmeen peliin on syntynyt toistaiseksi vasta potti 0+2.
Lisäksi listalle voisi aivan hyvin nostaa mielenkiintoisista pelaajista myös esimerkiksi IKSU:n maajoukkuemaalivahdin Emelie Friskin, kokeneen puolustajan Emelie Wibronin, Classicin takalinjojen gurun Hanna Sipiläisen, maalinälkäisen Eliisa Alangon, TPS:n sähäkän ja kovakutisen Jenna Saarion, Dietlikonin nousevan sveitsiläistähden Andrea Gämperlin tai rutinoituneen maajoukkuepelaajan Michelle Wikin.
Tshekin mestarin Tigers Jizni Meston, eli entisen Herbadentin takalinjoilla luutii Denisa Billa, joka pelasi aikanaan 2005-2006 myös Tapanilan Erä III:ssa. Hänellä on takanaan peräti seitsemät MM-kisat.
Galante tykittää ja verkot venyvät
Miesten puolella Classic on myös tyrkyllä finaaliin, mutta ennakkosuosikin viittaa kantaa vuosina 2013-2015 mestaruutta juhlinut Ruotsin mestari Falun. Tässä muutama poiminta myös miesten puolelta.
5. Jussi Piha, Classic
Kolmekymppinen Classic-kapteeni on viime vuosina noussut fysiikan parannuttua vielä uudelle tasolle aivan liigan pelaajaeliittiin. Kesällä kehitys johti World Games -keikkaan Puolassa, ja nyt mahdollisesti uran jo viimeisellä kaudella hänen panoksensa seuran menestykselle on edelleen suuri.
Uskomaton pelisilmä ja kyky tehdä vierellä pelaavista pelaajista parempia. Viihdyttävä ja yllätyksellinen pallotaikuri, jota kannattaa aina seurata. Salibandyliiga on startannut tehoin 0+4.
4. Matthias Hofbauer, Wiler-Ersigen
Kaiken nähnyt ja kokenut Hofbauer on pelannut salibandya urallaan monissa paikoissa, mutta Seinäjoki on hänellekin uusi kaupunki. 36-vuotias Sveitsin kaikkien aikojen lajilegenda on edelleen todella tärkeä ja hyödyllinen pelaaja seuralleen. Raataa ankarasti molempiin suuntiin ja nakuttelee tärkeitä maaleja.
Pääsi kesällä ensimmäistä kertaa pelaamaan finaalissa World Gamesissa. Sveitsin NLA:ssa alkukaudella neljään peliin mukavat tehot 6+4.
3. Rasmus Enström, Falun
Maailman parhaaksi pelaajaksi vuosina 2013 ja 2015 valittu Enström on kaikkea, mitä valmentaja voi salibandypelaajalta toivoa: nopea, älykäs ja monipuolinen hyökkääjä, joka osaa laukoa ja syöttää. Täyttää ensi kuussa 28 vuotta, joten pelivuosia huipputasolla on vielä jäljellä vaikka kuinka ja paljon.
Viime kaudella nakutteli Falunin mestaruuskaudella runkosarjaan tehot 28+39, ja toistaiseksi tällä kaudella kolmeen peliin 1+2.
2. Krister Savonen, Classic
Monien papereissa Salibandyliigan paras pelaaja. Eleetön, taitava ja todella tyylikäs puolustaja, joka tarvittaessa pystyy operoimaan myös sentterin tontilla. Saa pelaamisen näyttämään todella helpolta ja vaivattomalta vaikeissakin paikoissa ja kovissakin nopeuksissa.
Valittiin viime vuonna maailman seitsemänneksi parhaaksi pelaajaksi, ja kuului myös Riian MM-kisojen tähdistöön. Classicin Champions Cupin kannalta iso palanen, joka saa myös paljon vastuuta Petteri Nykyltä. Salibandyliigassa toistaiseksi tehot 0+2.
1. Alexander Galante Carlström, Falun
Missä maali, siellä Galante. Maailman parhaaksi pelaajaksi viime vuonna valittu 28-vuotias hyökkääjä on Telluksen paras siinä, mihin pallopeleissä monesti pyritään: heiluttamaan verkkoa. Rightin puolen tykittäjä heitti viime kaudella Superliigan maaliennätyksen romukoppaan takomalla uskomattomat 68 nyyttiä runkosarjassa. Pudotuspeleissä tuli vielä 25 pinnaa päälle, ja kokonaistehot maailman ykkösliigassa yhdellä kaudella 41 ottelussa olivat järisyttävät 84+34=118. Avannut Superliigan nyt tekemällä tehot 2+2 kolmeen peliin.
Miestenkin puolella listan ulkopuolelle jää paljon mielenkiintoisia nimiä. Classicin maalitykki Sami Johansson, räiskyvä Joonas Pylsy, legendaarinen Lassi Vänttinen, aina tyylikäs Janne Lamminen ja nuori Joona Rantala kannattaa ottaa seurantaan.
Falunista löytyy paljon tähtiä myös yllä mainitun kaksikon takana. Jonas Adrianssonin, Emil Johanssonin ja maajoukkuekoppari Johan Rehnin tietävät salibandya seuranneet, ja nuorista voisi mainita vaikka Allsvenskanissa viime kaudella 76 pistettä keränneen 22-vuotiaan Omar Aldeebin.
Kotikaupungin SPV:ssä Jari Hankkion halu voittaa näkyy aina kaukalossa, ja Jyrki Holopaisen elegantti pelaaminen puolustuksessa on silmiähivelevää seurattavaa. Tshekin mestarin Chodovin riveissä pelaa muun muassa mielenkiintoinen ja vahvajalkainen puolustaja Martin Prazan sekä TPS:n paidasta Salibandyliigasta tuttu Michal Podhrasky.
Oma tapauksensa on Wiler-puolustaja Tatu Väänäsen paluu Seinäjoelle. Hän voitti SPV:n paidassa kaksi mestaruutta 2012 ja 2013, ja nyt on edessä puolivälieräkamppailu nimenomaan rakkaita Peliveljiä vastaan.
Pallo laitetaan keskelle perjantaina, ja taistelu Euroopan seurajoukkueherruudesta käynnistyy. Sunnuntaina tiedetään, jatkuuko ruotsalaisten ylivalta, vai saako esimerkiksi Classic miesten tai naisten puolella Champions Cup-pokaalin palkintokaappiinsa.
Teksti: Henri Pitkänen
Kuvat: Esa Takalo ja Anssi Koskinen