Rettig Sport Center Pietarsaaressa on hieno esimerkki tyhjillään olevan teollisuuskiinteistön muuntamisesta liikuntakäyttöön.
Pietarsaari, parinkymmenentuhannen asukkaan rannikkokaupunki Pohjanmaalla, oli salibandyolosuhteiden osalta vielä pari vuotta sitten melkoisen musta piste Suomen kartalla. Sitten muutenkin vireässä urheilu- ja liikuntakaupungissa pantiin tuulemaan. Rettigin vanhasta patteritehtaasta tuli Rettig Sport Center, jossa on nyt muun muassa kaksi täysmittaista Taraflex-alustaista salibandykenttää.
Pietarsaarelainen toteutus on hieno esimerkki tyhjillään olevan teollisuuskiinteistön muuntamisesta liikuntakäyttöön. Avainasemassa olosuhteidenparannusprojektissa on ollut Fastighets Ab Bottenviksvägen -niminen yhtiö, joka omistaa Rettig-kiinteistön ja on vastannut sen kaikista muutostöistä.
– Salibandyrakennuttamisesta meillä ei ollut aiempaa kokemusta, mutta kaikki sujui erittäin hyvin, toimitusjohtaja Jan-Anders Hagnäs myhäilee.
Aikataulukin oli ripeä: Salibandyliiton, Pietarsaaren kaupungin ja paikallisen seuran Jeppis Floorball Clubin väliset ensimmäiset keskustelut Rettigin vanhan tehtaan hyötykäytöstä käytiin helmikuun 2016 alussa. Maaliskuussa 2017 ensimmäinen salibandykaukalo oli jo käyttökunnossa. Toinen kaukalo valmistui tämän vuoden alussa.
Erikoinen rakenne
Rettig Sport Centerin lattiaratkaisu on varsin erikoinen ja Suomessa todennäköisesti ensimmäistä kertaa käytetty: ruotsalaisen Granabin kehittämässä systeemissä alkuperäiseen lattiaan on ensin lyöty tappimaisia joustopalikoita. Tappien päälle on sitten rakennettu kehikko. Kehikon päällä on varsinainen lattiamateriaali ja salibandykaukaloissa päällimmäisenä Taraflex.
Pietarsaaren kaupunki on vuokrannut 10 vuoden sopimuksella liikuntatilat omistajayhtiöltä ja vuokraa niitä sitten edelleen urheilu- ja liikuntaseuroille.
– Vastikään Rettig Sport Centeriin valmistui noin 300 henkeä vetävä katsomokin, kertoo liikuntatoimen johtaja Tove Jansson, joka on ollut ansiokkaasti työstämässä prosessia Pietarsaaren kaupungin edustajana.
– Salibandyn suhteen harrastusolosuhteet ovat hyvin olennaisesti parantuneet Rettig Sport Centerin myötä. Ennenhän ne olivat käytännöllisesti katsoen olemattomat, kun oli tyydyttävä Urheilutalon parkettilattiaan. Se ei tietenkään ole salibandyn tätä päivää, Jansson tietää.
– Seuratoiminnan lisäksi myös erilaisten vapaiden ryhmien salibandyharrastus on Pietarsaaressa selvästi noussut olosuhteiden parannuttua, hän iloitsee.
Harrastajamäärä kasvussa
Jeppis FBC:n hallituksen jäsen ja valmennuskoordinaattori Markus Åbb on tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen, vaikka harrastuskustannukset ovatkin jonkin verran aiemmasta nousseet.
– On olennainen asia päästä viimeinkin harjoittelemaan täysmittaiselle ja oikea-alustaiselle salibandykentälle, Åbb toteaa.
Vuonna 1999 perustetun Jeppis FBC:n miesten edustusjoukkue pelaa 3. divisioonassa, naiset 2. divisioonassa.
– Junioreja meillä on kaiken kaikkiaan lähes 300. Viime vuosien aikana harrastajamäärä on koko ajan muutenkin lisääntynyt. On vaikea arvioida, kuinka suuri osuus parantuneilla olosuhteilla on tuossa kehityksessä, Åbb sanoo.
Seuran kolme nuorinta ikäluokkaa harjoittelee edelleen pääasiassa Urheilutalolla alamittaisella, noin 35×17-metrisellä parkettikentällä.
– Se kyllä palvelee tarkoitustaan vielä siinä vaiheessa, Markus Åbb kertoo.
– Kaiken kaikkiaan Pietarsaaressa on tällä hetkellä todella positiivinen salibandydraivi. Palloilulajeista salibandy tulee jalkapallon jälkeen hyvänä kakkosena.
Lisää liikuntatiloja tulossa
Rettig Sport Centerin runsaan 30 000 neliön teollisuustilasta on vasta noin 4500 neliötä muutettu liikuntatiloiksi. Salibandyn lisäksi siellä pelataan muun muassa sulkapalloa, lentopalloa ja pöytätennistä.
Jan-Anders Hagnäsin mukaan FAb Bottenviksvägen tulee rakentamaan sinne lisää liikuntatilaa.
– Mutta salibandyn tämänhetkiset tarpeet on kahdella täysmittaisella kaukalolla tyydytetty.
Kuvateksti: Pietarsaaren kaupungin, alueen seurojen ja Salibandyliiton kesken ideoitiin toimiva ratkaisu Pietarsaaren akuuttiin salibandyn olosuhdeongelmaan, kun tyhjillään olevaan Rettigin lämpöpatteritehtaan tiloihin rakennettiin kaksi salibandykenttää. Yläkuvassa lopputulos 28. tammikuuta 2018 ja alemmassa lähtötilanne (19.9.2016) uudistusremontin alkaessa.
Salibandyn olosuhteiden edistäminen on oleellinen osa Salibandyliiton vaikuttamistyötä. Salibandyliitto on seurojen apuna ja tukena ratkaisemassa seurojen olosuhdeongelmia. Salibandyliitto tekee aktiivista vaikuttamistyötä kaupunkien ja kuntien suuntaa siten, että yhteistyössä kuntien liikuntatoimien kanssa kykenisimme saamaan aikaan lisää liikettä ja lisäämään kuntalaisten hyvinvointia.
Teksti: Matti Hannula
Kuvat: Jari Kinnunen