Salibandyliiton hallitus päätti tiistai-illan ylimääräisessä kokouksessaan mittavasta tukipaketista seuroille. Samalla päätettiin säästötoimista liiton omassa toiminnassa, ja edessä ovat myös YT-neuvottelut.
Salibandyliiton hallitus kokoontui tiistai-iltana ylimääräiseen kokoukseen etäyhteyksien avulla. Kokouksessa hallitus jatkoi viime viikon torstain kokouksessa alkanutta koronaviruspandemian vaikutuksien käsittelyä Salibandyliiton ja seurojen toimintaan.
Käsittelyssä olivat muun muassa koronavirusepidemian taloudelliset vaikutukset, ensi kauden osallistumismaksut sekä liiton mahdollisuudet tukea seuroja haastavassa tilanteessa.
– Hallitus antoi viime viikolla Salibandyliiton johdolle tehtäväksi selvittää nyt työn alla olevia asioita, jotta saadaan selville kriisin vaikuttavuus ja pystytään puuttumaan oikeisiin asioihin. Talouden lukujen saaminen päätösten tueksi on ehdottoman tärkeää, ettei ajeta koko lajia liian syvälle ahdinkoon, mistä on hankala ponnistaa pinnalle. Haastavasta tilanteesta ja kiireestä huolimatta päätökset tulee tehdä maltilla ja harkiten, Salibandyliiton puheenjohtaja Risto Kauppinen kommentoi ja jatkaa:
– Eilen tiistain kokouksessa saatiin päätökset ensimmäisistä seurakenttään tehtävistä tukitoimista. Nyt tarvitaan uusia avauksia Opetus- ja Kulttuuriministeriön suunnasta ja käännellään oman yhteisön lähellä olevia kiviä ja mahdollisuuksia. Pitää myös muistaa, että nyt on menossa inhimillinen kriisi, jonka rinnalla salibandy on pieni, mutta meille tärkeä asia.
Seuroille tukipaketti
Tilanne on äärimmäisen haastava seuroille, ja tämän vuoksi Salibandyliiton hallitus päätti alentaa ensi kauden sarjojen osallistumismaksuja. Hallitus päätti alennuksista siten, että aikuisten sarjojen osalta alennus on 70 euroa, juniorisarjojen osalta 100 euroa sekä junioreiden SM-karsintojen osalta 40 euroa. Alennukset ovat merkittäviä, ja esimerkiksi G-junioreissa alennus on yli 70% syyskuussa maksuun tulevasta sarjamaksun osasta. Alennusten myötä liiton tulovirta vähenee noin 285 000 euroa.
Hallitus päätti myös suunnitelmasta poiketen jäädyttää pelipassimaksut kauden 2019–2020 tasolle. Tämä vaikuttaa liiton talouteen noin 42 000 euroa negatiivisesti.
Lisäksi hallitus päätti helpottaa seurojen taloutta vaikeimman yli antamalla enemmän maksuaikaa ensi kauden osallistumismaksuihin. Niiden sarjojen osallistumismaksut, joihin ilmoittaudutaan ennen 30.6.2020, laskutetaan poikkeuksellisesti kolmessa erässä. Ensimmäisessä erässä sarjaan ilmoittautumisen yhteydessä laskutetaan vain 10% sarjamaksusta, toisessa erässä 40% ja kolmannessa erässä 50%. Päätetyt alennukset sarjamaksuihin huomioidaan niiden toisessa maksuerässä. Ensimmäinen erä maksetaan siis ilmoittautumisen yhteydessä, toinen erä 15.9. mennessä ja kolmas erä normaalisti 15.1.2021. Tämän hallituksen seuroille myöntämän lyhytaikaisen rahoituksen arvo on noin 800 000 euroa.
Salibandyliitto aloittaa YT-neuvottelut
Hallitus valtuutti Salibandyliiton toiminnanjohtajan käynnistämään Salibandyliitossa YT-neuvottelut tuotannollisin perustein työn tai työn tarjoamisedellytysten tilapäisen vähentymisen takia siten, että lomautusten tai osittaisten lomautusten arvioidaan kestävän enintään 90 päivää.
Tämän lisäksi Salibandyliitto joutuu nykyisessä tilanteessa sopeuttamaan talouttaan ja tekemään säästötoimenpiteitä.
Käynnissä olevat tai käynnistettävät muut toimenpiteet
Hallitus kävi keskustelun toimenpiteistä, joita on meneillään ja joita tullaan käynnistämään poikkeustilanteen takia. Toimenpiteitä ovat muun muassa seuraavat:
– Salibandyliiton tulos- ja kassavirta-analyysia tarkennetaan. Selvitetään miten poikkeustilanne vaikuttaa liiton talouteen ja maksuvalmiuteen. Tämä sisältää muun muassa Salibandyliiton toimintasektorikohtaisten kuukausittaisten talousanalyysien ja ennusteiden laatimisen maalis-elokuulle 2020.
– Avataan keskusteluyhteys yksityisten halliyritysten kanssa mahdollisimman pian. Käydään läpi päättyneen kauden peruuntuneita salivuoroja- ja maksuja sekä käynnistetään neuvotteluita ensi kauden osalta.
– Jatketaan seurojen päivittäistä neuvontaa seurakehityssektorin johdolla. Seuraavat keskustelutilaisuudet seuroille ovat jo työn alla.
– Tehdään tiivistä yhteistyötä muiden joukkuepelien ja lajiliittojen sekä Olympiakomitean kanssa poikkeustilanteen tuomien haasteiden ratkaisemiseksi. Odotamme Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tukipäätöstä, mutta tämän tuen suuruudesta tai aikataulusta ei ole toistaiseksi vielä tietoa.
– Tehdään aktiivista vaikuttamistyötä kuntien suuntaan ja selvitetään kuntien tukimahdollisuuksia salibandylle.
– Selvitetään Salibandyn Tukisäätiön mahdollisuuksia osallistua seurojen tukemiseen (Tukisäätiön kokous keskiviikkoiltana 1.4.).
– Selvitetään poikkeustilanteen vaikutuksia SSBL Salibandy Oy:n toimintaan ja talouteen sekä miten SSBL Salibandy Oy voisi tukea Salibandyliiga-joukkueita.
– Salibandyliiton hallitus kokoontuu tällä hetkellä viikoittain. Liiton toimiston varautumisryhmä kokoontuu kaksi kertaa viikossa.
Kilpailukauden lopettamistoimien jatkotoimet
Joukkueiden sarjapaikat aikuisten alemmissa sarjoissa päätettiin hallituksen kokouksessa torstaina 27.3. Sarjataulukot lukittiin sarjojen keskeytyshetkellä olleeseen tilanteeseen. Sarjataulukossa suorien nousijoiden ja putoajien paikalla olleiden joukkueiden sarjatasot vaihtuivat kaudelle 2020-2021. Nousu- ja putoamiskarsintoihin olevilla sijoituksilla olleiden joukkueiden kauden sarjatasot 2020–2021 säilyivät samana kuin kaudella 2019–2020. Putoamiskarsintojen sijoituksilla olleiden Etelä-Suomen alueen viiden joukkueen kohdalla tehtiin virhe esityksessä ja päätöksessä.
Hallitus korjasi virheen kilpailuvaliokunnan esityksestä ja päätti viiden Etelä-Suomen alueen joukkueen putoamiskarsintojen sijoituksilla olleiden joukkueiden sarjatason säilyttämisen samana kuin kaudella 2019–2020.
Joukkueet ja sarjatasot ovat:
– Jokerit miesten 2. div. (ei 3. div.)
– IKHTYS/Fysio Fox miesten 3. div. (ei 4. div.)
– Kauklahden Dynamo miesten 3. div. (ei 4. div.)
– Esport Oilers naisten 2. div. (ei 3. div.)
– Itä-Helsingin Salibandy naisten 2. div. (ei 3. div.)
Muut asiat
Salibandyliiton hallitus kokoontui myös viime viikon torstaina. Silloin isoimman huomion saivat kilpailukauden lopettamistoimet. Näistä päätöksistä uutisoimme viime viikon perjantaina.
Torstain kokouksessa hallitus käsitteli myös seuraavat asiat:
– Hallitus valtuutti puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan edistämään Salibandyliiton uuden toiminnanjohtajan rekrytointiprosessia. Kumppanina prosessissa on johdon suorahakuihin erikoistunut yritys Mercuri Urval.
– Hallitus hyväksyi Salibandyliiton tilinpäätöksen ja vuosikertomuksen esitettäväksi valtuustolle.
– Hallitus päätti, että salibandykauden 2019–2020 kauden parhaat valitaan normaalisti lukuun ottamatta menestyneimmän seuran palkintoa, jota ei jaeta keskeytyneen kauden takia. Erillistä palkitsemistilaisuutta ei järjestetä. Palkitsemiset nostetaan esiin viestinnällisin keinoin, ja palkinnot toimitetaan suoraan palkituille.
– Valtuuston kokous ja kevään aluekokoukset siirretään myöhempään ajankohtaan.
– Kansainvälisen Salibandyliiton IFF:n hallituksen suomalaisjäsen Kaarina Salomaa kertoi hallitukselle IFF:n strategian uusimisesta.
– Hallitus käsitteli Pohjois-Suomen naisten 2. divisioonajoukkueiden lähettämän kirjelmän, koska alueelta ei ole edustusta naisten 1. divisioonassa kaudella 2020-21. Hallitus on hyväksynyt kyseisen sarjan sarjajärjestelmän 18.12.2018 ja päätöksen mukaisesti naisten 1. divisioonassa pelaavat kuuden alueen joukkueet ja Pohjois-Suomen joukkueet eivät ole tässä mukana. Aluekohtaiset kiintiöt on määritelty kauden 2019-2020 naisten alueellisten 2. divisioonien sarjajärjestelmissä. Kauden 2019-2020 ilmoittautumisen yhteydessä jokaiselle kuuden alueen joukkueille tehtiin sitova kysely joukkueen halukkuudesta osallistua naisten 1. divisioonaan kaudella 2020-2021. Kaudella 2020-21 naisten 1. divisioona pelataan liittohallituksen 18.12.2018 tehdyn päätöksen mukaisesti. Kauden 2020-2021 aikana koostamme kokemuksia ja niiden perusteella teemme päätöksiä kauden 2021-2022 osalta.
– Hallitus päätti lopettaa huippu-urheiluryhmän toiminnan 31.5.2020 ja kohdentaa resurssit toimintaan, jolla on laajempi vaikuttavuus huippusalibandyn ja -pelaajien kehittämisen kokonaisuuden kannalta. Salibandyn huippu-urheiluryhmä on ollut erillinen tehostetun valmennuksen ryhmä, joka on toiminut Mäkelänrinteen lukion yhteydessä. Ryhmän valmennukseen on satsattu merkittävästi, sillä ryhmää ovat ohjanneet salibandyn NOV-valmentaja, fysiikkavalmentaja ja fysioterapeutti.