Champions Cup lähestyy: Kuusi suomalaisjoukkuetta juhlinut maailman parhaana – tässä mestarit

Maailman parhaan naisten ja miesten salibandyn seurajoukkueen tittelistä kisataan pian jo 27. kerran. Suomalaisvoittajia historian saatossa on ollut kuusi.

Tulevana viikonvaihteena ratkaistaan jälleen maailman parhaiden salibandyn seurajoukkueiden tittelit. Tshekin Ostravassa pelattavassa Champions Cupissa Suomesta mukana ovat hallitsevat Suomen mestarit SB-Pro naisissa ja Classic miehissä.

Traditio maailman parhaiden salibandyjoukkueiden turnauksissa ulottuu jopa pidemmälle kuin maajoukkueiden arvoturnausten. Ensimmäisen kerran seurajoukkueiden paremmuudesta kisattiin jo vuonna 1993, kun ensimmäiset maajoukkueiden arvokisat – miesten salibandyn EM-kilpailut – järjestettiin keväällä 1994 Helsingissä. Läpi vuosien ruotsalaisseurat ovat dominoineet vahvasti Euro cupeja, mutta mestareiden joukkoon mahtuu myös kuusi suomalaisjoukkuetta.

1999: Tapanilan Erä III ensimmäinen suomalaismestari

Kausi 1999-2000 toi Suomeen kaikkien aikojen ensimmäisen kansainvälisen seurajoukkueiden mestaruuden, kun Tapanilan Erä III:n naiset voittivat vakuuttavasti Sveitsissä joulukuussa pelatun turnauksen. Turnaus kulki tuolloin Euroopan Cupin (European Cup) nimellä. ”Keppana” hallitsi turnausta suvereenisti ja voitti sen puhtaalla pelillä.

Finaalissa Erä III kaatoi sveitsiläisen HC Rychenbergin selkein luvuin 5-1. Turnauksen all starsiin valittiin maalivahti Kati Suomela sekä hyökkääjät Sofia Sandqvist ja Anne Suomalainen. Suomela ja Sandqvist voittivat vuoden sisään Suomen mestaruuden, MM-kullan, Suomen Cupin ja Euroopan Cupin.   

Turnaukseen osallistui kahdeksan kansallista mestarijoukkuetta kahdessa neljän joukkueen lohkossa. Erä III oli itse asiassa Suomen hopeajoukkue, mutta pääsi mukaan VFT:n luopuessa paikastaan. Vielä erikoisempi tilanne syntyi Ruotsissa kestomestari Högdalens AIS:n hajottua, eikä se ollut puolustamassa edelliskauden mestaruuttaan. Kun Ruotsin hopeajoukkue IBF Falun kieltäytyi EC-paikastaan matkakulujen vuoksi, ei turnauksessa nähty ruotsalaista naisjoukkuetta lainkaan.

2001: HIFK teki tempun Göteborgissa

Tammikuussa 2001 juhlittiin ensimmäistä suomalaista miesten seurajoukkueen Euroopan Cupin voittoa, kun HIFK (ylin kuva) nappasi Euroopan Cupin voiton. Mestaruus oli todellinen yllätys, sillä kotimaisessa Salibandyliigassa HIFK:n syksy oli ollut takkuinen, eikä lukeutunut EC:n voittajasuosikkeihin.
 
Alkulohkossaan HIFK voitti Tanskan ja Puolan mestarit, mutta hävisi ruotsalaiselle Haningelle 1-4. Helsinkiläisten ensimmäinen yllätys oli sveitsiläisen suurseuran Rot-Weiss Churin kaataminen välierässä numeroin 2-1. Iso pommi putosi sitten finaalissa, jossa HIFK nollasi Haningen luvuin 2-0.

Ensimmäisen maalin teki Ville Hautajoki ja loppuluvut viimeisteli Markus Neimo Haningen tyhjään maaliin 20 sekuntia ennen päätössummeria. Ratkaisijoihin kuului myös maalinsa puhtaana pitänyt Jani Pyykkö. HIFK:n riveissä finaalissa maalisyötön sai myös 18-vuotias Juha Kivilehto, joka on Classicin mukana tämän vuoden Champions Cupissa.   

HIFK:n voitto perustui tiiviiseen puolustuspelaamiseen ja teräviin vastaiskuihin. Ruotsalaiset harmittelivat HIFK:n taktiikkaa tylsäksi, mutta se ei voittajia vaivannut.  Kauden 2000-01 Eurooppa Cupiin osallistui kahdeksan joukkuetta kahdessa lohkossa.

2004: Classicin naiset voittoisia vuonna

Tällä erää viimeisin naisten seurajoukkueen mestaruustittelin Suomeen tuonut on Classic vuoden 2004 tammikuussa Saksassa pelatusta Euroopan Cupista. Tuolloin Classic näytti voimansa kukistamalla kahdesti ruotsalaisjoukkueen. Alkulohkon päätösottelussa Classic voitti Södertäljen 4-3 ja varmisti lohkovoiton. Välierässä Classic kaatoi tshekkiläisen Liberecin 5-2 ja loppuottelussa uudelleen Södertäljen, nyt luvuin 6-3 johdettuaan parhaimmillaan jo 5-1. Kotimaisen liigan Petra Mäntynen oli kovaa valuuttaa myös kansainvälisissä kaukaloissa vieden turnauksen pistepörssin nimiinsä. Hänet, kuten myös puolustaja Irja Lahtinen valittiin all starsiin.

Ruotsia turnauksessa edusti hopeajoukkue Södertälje mestari-Balrogin vetäytyessä Euroopan Cupista taloudellisiin syihin vedoten. Tälläkin kertaa mukana oli kahdeksan maan mestarijoukkueet.

2009: Santtu Manner johdatti SSV:n ykköseksi

Vuosina 2007-2010 maailman parhaan seurajoukkueen tittelistä kamppailtiin EuroFloorball Cup -turnauksissa ja turnaus siirtyi pelattavaksi lokakuussa. Vuonna 2009 EFC pelattiin Tanskan Fredrivshavnissa ja tuo turnaus muistetaan paitsi SSV:n ensimmäisestä Euro cupin mestaruudesta, myös Santtu Mannerin (kuvassa keskellä) ylivoimaisesta esityksestä loppuottelussa. Finaali oli poikkeuksellisesti suomalaisjoukkueiden välinen, kun SSV:tä vastaan asettui Tapanilan Erä, hallitsevan EFC-mestarin tukholmalaisen AIK:n kuin myös Ruotsin mestarin Warbergin jättäydyttyä pois.

Erä johti loppuottelua toisessa erässä 4-1 ja vielä seitsemän minuuttia ennen loppua 5-3, mutta Mannerin maaleilla SSV tasoitti pelin ja ratkaisu siirtyi jatkoajalle. Manner oli tehnyt myös SSV:n kolme aiempaa osumaa. Jatkoajalla Manner kruunasi iltansa ja iski mestaruuden sinetöineen kuudennen osumansa. Hän oli luonnollinen valinta turnauksen all starsiin, johon SSV:stä valittiin myös puolustaja Saku Lehti.  

EFC 2009 pelattiin seitsemän joukkueen kesken kaksilohkoisena.

2011: SSV vahvin ensimmäisessä Champions Cupissa

Vuodelle 2011 seurajoukkueiden mestaruusturnaus sai taas uuden nimen ja peliformaatin. Nyt turnauksen nimi oli Champions Cup ja osallistuvien joukkueiden kuin myös pelien määrää tiivistettiin. Turnaukseen osallistuivat neljän kärkimaan Suomen, Ruotsin, Svetisin ja Tshekin mestarit. Turnauksen järjestäjämaa sai lisäpaikan. Kärkimaiden alapuolella olevat joukkueet pelasivat EuroFloorball Cupissa, jonka voittaja lunasti paikkansa Champions Cupiin.   

Ensimmäinen Champions Cup pelattiin Tshekissä Mlada Boleslavissa ja mestaruuspokaalia pääsi nostamaan SSV. Se lunasti välieräpaikkansa kukistamalla alkusarjassa Mlada Boleslavin ja sveitsiläisen SV Wiler-Ersigenin. Välierä SSV niputti Mika Kohosen ja Hannes Öhmanin tähdittämän ruotsalaisseura Storvretan peräti 8-3 hyvän kolmannen erän ansiosta. Helsinkiläisten ilotulitusta johti Juho Järvinen neljällä osumallaan. Finaalissa SSV:n edessä taipui yllättäjä tshekkiläinen Tatran Stresovice niukasti, mutta riittävästi 4-3 Niklas Strömstenin, Petri Halosen, Juho Järvisen ja Tero Tiitun maaleilla.  Järvinen ja Tiitu valittiin myös turnauksen tähtikuusikkoon.

2019: Classic vei näytöstyyliin viimeisimmän Champions Cupin

Tuorein Champions Cup pelattiin edelleen supistelulla formaatilla alkuvuodesta 2019, kun mukana olivat vain naisten sekä miesten maarankingin mukaiset neljä parasta joukkuetta, jotka pelasivat ensimmäisenä turnauspäivänä välierät ja seuraavana mitalipelit. Samalla kertaa Champions Cup siirtyi lokakuulta seuraavan vuoden alkuun, mikä tarkoitti, ettei turnausta pelattu kalenterivuonna 2018 lainkaan.

Viimeisin Champions Cupin voitto tuli Suomeen vuosi sitten, kun Classicin miehet voittivat sen vakuuttavilla otteillaan. Vihdoin ja viimein, olihan maajoukkuepelaajia vilisevä Classic hallinnut Salibandyliigaa viime vuodet. Välierässä tamperelaiset selättivät sveitsiläisen Floorball Könizin 7-1 ja loppuottelussa Ruotsin mestari Storvretan peräti 10-3.

Classic teki finaalissa eroa jo avauserässä, kun Joonas Pylsy laukoi tamperelaiset johtoon. Stovretan tasoituksen jälkeen Classic onnistui erän lopussa erikoistilanteista. Jussi Piha nosti alivoimalla uuden johdon, ja tasavajaalla Pylsy laukoi eron jo kahteen. Toisen erän ensimmäisellä puolikkaalla Sami Johansson, Pylsy ja Eemeli Salin nakuttelivat Classicin jo 6–1-johtoon. Storvretan 3-6 kavennus nostatti jännitettä hetkeksi päätöserän alussa, mutta kohta Krister Savonen taituroi rangaistuslaukauksesta Classicille seitsemännen osuman. Lopussa tamperelaiset komistelivat vielä lukemia erikoistilanteista iskien muun muassa kaksi kertaa tyhjiin.

Classicin maalivahti Lassi Toriseva, puolustaja Krister Savonen ja hyökkääjä Nico Salo valittiin Champions Cupin tähdistökentälliseen.

Edellä kuvatun lisäksi lukuisia suomalaispelaajia on saanut juhlia seurajoukkueiden MM-titteliä ulkomaisten ja etenkin ruotsalaisten ja sveitsiläisten seurajoukkueiden riveissä.

Champions Cupin ja EuroFloorball Cupin lisäksi vuodesta 2016 saakka on pelattu myös EuroFloorball Challenge -turnaus. Tämä on tarkoitettu Champions Cupin ja EuroFloorball Cupin ulkopuolella olevien maiden seurajoukkueille. EuroFloorball Challengen voittaja pääsee mukaan seuraavan vuoden EuroFloorball Cupiin.

Kansainvälisen Salibandyliiton järjestämien seurajoukkueiden mestaruusturnausten formaatti niin mukana olevien joukkueiden määrissä kuin pelijärjestelmässä on muuttunut vuosien saatossa useita kertoja. Nämä tapahtumat on tarkoitettu eurooppalaisille seurajoukkueille, josta parhaat seurajoukkueet globaalisti katsoen edelleen tulevat.

Kuvat: Mika Hilska, Innebandymagazinet ja IFF

Sankaritarina: Santtu Manner kertoo kuuden maalin illastaan vuoden 2009 EFC-finaalissa

Jaa artikkeli