Yhteistyötä yli rajojen: Ilves isännöi Floor Fighters Chemnitzin junioreita – vastavierailu luvassa

Kuusi saksalaisseura Floor Fighters Chemnitzin junioria ikäluokista 2006–2007 ja yksi valmentaja tutustui vastikään suomalaiseen salibandyyn Ilves Salibandyn vieraana. Ilves-junioreiden vastavierailu Chemnitziin on luvassa ensi vuoden alkupuolella.

Reilun viikon kestäneeseen ja lokakuun alkuun ajoittuneeseen saksalaisnuorten vierailuun mahtui osallistuminen Ilveksen P16-joukkueen lajiharjoituksiin, mutta paljon muutakin salibandyn parissa.

Ilves Salibandyn puolelta vierailua on ollut järjestämässä seuran valmennuspäällikkö Toni Rasku.

Miten idea sai alkunsa?

– Sain naapuriseurasta viime keväänä vinkin, että tällainen vierailu Floor Fighters Chemnitzin kanssa voisi olla mahdollinen. Kun heillä ei ollut mahdollista toteuttaa projektia, niin sieltä tarjottiin tätä mahdollisuutta meille.

Tähän väliin voidaan todeta, että Chemnitz on Tampereen ystävyyskaupunki. Kun Raskulla on kokemusta kansainvälisestä toiminnasta jo entuudestaan, hän lähti edistämään asiaa Floor Fighters Chemnitzin pään kontaktihenkilön kanssa. Floor Fighters Chemnitz on noin 250 jäsenen seura, joka on perustettu vuonna 2009.

Yhteinen näkemys, minkä ikäisiä ja mikä määrä pelaajia Chemnitzilla olisi tarjota ja vastaavasti mikä Ilveksen joukkue olisi valmis toimimaan isäntänä, löytyi viestienvaihdon jälkeen. Lopputulemana oli, että Ilveksen P16-joukkue (2007–09 syntyneet) lupautui ottamaan saksalaispelaajat suojiinsa visiitin ajaksi. Ajankohdaksi valikoitui Saksassa pidetty syyslomaviikko.

– Yksi olennainen asia kokonaisuudessa oli majoituksen järjestäminen. Kesän aikana löytyi perheitä, jotka lupautuivat majoittamaan pelaajia koteihinsa. Pelaajien ohella mukana tuli seurassa ammattivalmentaja toimiva Petr Malina.

Palasten asetuttua uomiinsa vierailijat saapuivat Tampereelle keskiviikkona 4. lokakuuta ja ryhmä vietti reilun viikon Tampereen seudulla tutustuen niin salibandyyn kuin kaupunkiin.

Mitä kaikkea vierailu piti sisällään?

– Kaksi kertaa Chemnitzin pojat pääsivät meidän P16-joukkueemme treeneihin ja kerran yhteiselle P16- ja miesten 3. divisioonajoukkueemme akatemiavuorolle. Lisäksi muutamia ekstratreenejäkin sain heille järjestettyä. Tämä oli varmaan aika lailla maksimimäärä reilun viikon jaksolle, kun tiedossa oli vielä salibandya katsomon puolella.

Vieraat saivat läpileikkauksen eri sarjaportailta, kun he kävivät katsomassa Nokian KrP:n F-liigaottelun, Kooveen Inssi-Divariotatuksen ja Ilveksen Suomisarjakamppailun. Eikä vain salibandya. Liput Ilveksen jääkiekko-otteluun Färjestadia vastaan oli myös tarjolla.

– Osa jätti tosin jääkiekon väliin ja käytti mahdollisuuden harjoitella salibandya, kun kokivat, että salibandyoppia ovat tulleet Suomeen hakemaan.

Raskun tiivistetty arvio saksalaisnuorista oli, että fysiikaltaan he olivat Ilves-junioreita edellä, mutta lajitaidollisesti eivät yltäneet samalle tasolle kuin hiukan nuoremmat Ilves-juniorit. Floor Fighters Chemnitzin lippulaivajoukkue pelaa Saksan ylimmällä sarjatasolla. Neljä Tampereella vierailleista junioreista kuuluu myös edustusjoukkueen pelaajistoon, jossa tällä kaudella on peräti neljä suomalaisvahvistusta eli Väinö-Oskari Paavilainen, Olli Vikman, Robert Montell ja Niki Lemberg.

Tampereen-vierailu sujui Raskun mukaan hyvissä merkeissä.

– Isäntäperheet ottivat vieraat hyvin vastaan. Pienenä kysymysmerkkinä etukäteen oli, minkälaista ohjelmaa pojille järjestyy päiväaikaan, jolloin perheiden vanhemmat olivat töissä ja omat nuoret koulussa. Vieraat osoittautuivat lopulta hyvinkin omatoimisiksi. Käyttivät julkisia liikennevälineitä sujuvasti ja kävivät päivisin kaupungilla syömässä yhdessä ja tutustumassa Tampereen tarjontaan.

Suurimman vaikutuksen vieraisiin teki olosuhteet.

– Salibandyhalleja ja salibandymattoja he erityisesti ihastelivat, kun Saksassa olosuhteet näiltä osin eivät ole yhtä hyvät kuin meillä. Toisena tuli sitten luonto ja puhdas ilma, kun vähän poikia tenttasin.

Ryhmän paluumatka alkoi viime viikon perjantaina aamulla, ja Suomesta saadut opit tulivat pian aitoon käyttöön.

– Pojilla oli jo seuraavana päivänä (lauantai 14.10.) sarjaottelu ja alla useamman tunnin reissu ensin Suomesta Berliinin kautta Chemnitziin ja sieltä vielä kuuden tunnin bussimatka pelipaikalle eli hurja lasku arkeen, Rasku naurahtaa.

Yksi osa yhteistyötä on suomalaisen valmennustiedon jakaminen. Siihen ei Tampereella vielä ehditty pureutumaan, mutta sitten kylläkin, kun Rasku ja Ilves-nuoret (ikäluokista 2007–09) suuntaavat vastavierailulle Chemnitziin talvilomaviikolla. Ilveksestä matkaan lähtee kahdeksan junioria ja yksi aikuinen huoltajaksi, sillä Raskun reissu alkaa jo hiukan aiemmin.

– Puheissa on ollut, että pitäisin kahdessa seminaarissa aloitteleville valmentajille suunnatut luennot. Yksi kenties Münchenissä jo ennen kuin omat juniorimme saapuvat ja toinen sitten Chemnitzissa sen tienoon seuroille. Nämä suunnitelmat vielä tarkentuvat. Koulutuksia voisi luonnehtia pilotoinniksi, Rasku kertoo.

Voiko tässä vaiheessa puhua jo yhteistyön jatkosta, Rasku ei osaa ottaa vielä täyttä kantaa.

– Miksei, kun uusia ikäluokkia tulee jatkossakin. Paljon riippuu myös, miten Tampereen kaupunki suhtautuu tällaiseen yhteistyöhön ystävyyskaupunkien välillä. Nyt kaupunki tukee vastavierailumme matkakuluja 1500 eurolla.

Nuoret saksalaispelaajat Ilves-asuissa: Felix Liebe (vas.), Paul Wurlitzer, Max Beyer, Leon Lormis, Nils Brünnel, Matteo Schanz ja valmentaja Petr Malina. Kuva: Sami Niemeläinen

Artikkelikuva: Sarita Kuljuntausta

Jaa artikkeli