Toimitsijalegenda Andy Kyrolla koossa jo 100 kansainvälistä

Andy Kyro sai viime torstaina naisten MM-kisojen Australia-Venäjä-ottelun ensimmäisellä erätauolla tunnustuksen, sillä hän on ollut toimitsijana 100 kansainvälisessä salibandyottelussa.

– Kiva meriitti, tuntee, että on tehnyt jotain oikein, sanoo Andy Kyro merkkipaalun jälkeen.

Kyro on ollut mukana salibandyn tuomaritoiminnassa 20 vuotta, nykyään pääsääntöisesti toimitsijana. Kyron ensimmäinen kansainvälinen ottelu salibandytoimitsijana oli miesten MM-kisoissa vuonna 2002.

Jo ennen salibandyn toimitsijauraansa Kyro oli toimitsijana käsipallossa.
– Käsipallossa kansainvälisiä otteluita kertyi 84. Siinä lajissa huippu oli vuonna 2002 nuorten naisten EM-kisojen finaali, jossa olin ajanottaja. Tiukka peli Unkari-Venäjä päättyi 24–25, muistelee Kyro.

Viimeiset kansainväliset toimitsijatehtävät käsipallossa olivat heinäkuussa 2009 Tampereella European Youth Olympic Festivalissa.

Salibandyn puolella Kyron kansainvälisiin huippuhetkiin kuuluu neljä finaalia: miesten Eurooppa Cup -finaali 2008, miesten MM-finaali 2010, naisten Champions Cup -finaali ja miesten Champions Cup -finaali 2013. Ja lauantaina nähtiin huikeissa puitteissa viides kun Kyro oli naisten MM-finaalissa vara-ajanottajana.

Salibandyn kansainvälisissä otteluissa Kyrolla on ollut monia eri tehtäviä toimitsijana: varatoimitsija, rangaistusajanvalvoja, sihteeri, ajanottaja, vara-ajanottaja ja toimitsijaesimies. Tarkkana miehenä hän on pitänyt kirjaa kaikista tehtävistään.
– Viime kauden jälkeen minulle oli kertynyt 183 toimitsijaesimiestehtävää Salibandyliiton kilpailuissa, Kyro kertoo.

Minkälainen ihminen sopii toimitsijaksi?
– Pedantti. Minä olen teoreettinen tyyppi, tunnen säännöt erittäin hyvin. Rentous ei sovi minun jugoslavialaiseen mielenmaisemaani, Andy Kyro tiivistää.

Teksti: Hanna Vehviläinen
Kuva: Ville Vuorinen

Jaa artikkeli