Olen ollut salibandyn ytimessä nyt puolisentoista vuotta. Koko tuo aika on ollut koronan piinaamaa. Mutta on sitä muutakin ehditty tehdä. Eikä mitään sen vähempää kuin salibandyn uusi strategia, strategiaa tukeva liiton organisaatio, F-liigan ensimmäiset pelikaudet sekä MM-kotikisat. Isolla porukalla ja yhdessä nämä on saatu aikaan.
Aikaansaannoksista huolimatta on selvää, että pandemian pyörteissä on jäänyt liian vähän aikaa ja paukkuja lajin kehittämiseen. Jatkossa uudistukset ovat välttämättömiä. Uudistustyöhön tarvitaan koko salibandy-yhteisö ja paljon hyvää, horisonttiin katsovaa yhteistyötä. Koronakuopasta täytyy nousta, ja pian.
Salibandy on upea laji – ihan loistava liikuntamuoto kenelle tahansa liikkumisesta kiinnostuneelle. Salibandyllä on lajina erityisiä vahvuuksia, keinoja erottautua muista joukkuelajeista. Näiden vahvuuksien näkyväksi tekeminen niin lajin parissa jo oleville kuin muillekin urheilun ystäville on avain siinä työssä, jolla suomalainen ja kansainvälinenkin salibandy saadaan jatkossa kasvamaan seuraavalle tasolle. Näistä vahvuuksista haluan nostaa esille erityisesti seuraavat viisi.
1) Terveys, hyvinvointi ja turvallisuus
Salibandyn ytimessä on kokonaisvaltainen terveys. Liikkuminen, yhdessäolo ja pelaamisen tuottama ilo. Niiden kautta haluamme kaikin tavoin edistää suomalaisten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.
Yhtä lailla turvallisuus on keskeinen osa lajia. Se ei ole itsestäänselvyys, vaan turvallisuuteen on kiinnitettävä huomiota jatkuvasti, oli kyse sitten säännöistä tai tuomaritoiminnasta, olosuhteista tai varusteista, valmentamisesta tai harrastajien kohtaamisesta. Keskinäisen kunnioituksen vahvistamisen ja huonon käytöksen tuomitsemisen kautta varmistamme myös tärkeän sosiaalisen turvallisuuden toteutumisen.
2) Tapa voittaa
Urheilussa halutaan voittaa – usein hinnalla millä hyvänsä. Kilpailun äärellä reilu peli voi unohtua, myös salibandyssä. Tämän pestin aikana olen kuitenkin aistinut, että salibandyssa erityistä merkitystä on sillä, että toimitaan reilusti – että voitto saavutetaan eettisesti kestävällä tavalla. Haluamme toimia hyvin, pärjätä ja voittaa – mutta ei keinolla millä hyvänsä.
Tässä on aihio, jota pitää vahvistaa. Vastustajan, erotuomarin ja toisten toimijoiden kunnioittaminen. Enemmän ”kättä pystyyn virheen merkiksi”, vähemmän likaisia konsteja, sääntökikkailua ja byrokratiaa. Keskiössä reilu peli sekä ilo tehdä ja menestyä yhdessä.
3) Koulunkäynti ja opiskelu osa salibandyuraa
Salibandya organisoidaan monissa seuroissa jo ammattimaisesti. Tosiasia kuitenkin on, että parhaimmillaankin salibandy on vielä enintään puoliammattilaista. Siitä syystä harrastamisen ja pelaamisen ohessa on tärkeä huolehtia tuloksellisesta koulunkäynnistä, eteenpäin katsovasta opiskelusta ja urheilun ulkopuolisten valmiuksien kehittämisestä.
Jo nykyisellään suhtautuminen opiskelun ja harrastamisen yhdistämiseen on valtaosin myötämielistä. Tätä kulttuuria pitää edelleen vahvistaa: Valmentajien pitää olla aidosti kiinnostuneita joukkueidensa lasten ja nuorten koulu- ja opiskelumenestyksestä. Harjoituksista pitää voida hyvällä omallatunnolla jäädä lukemaan kokeeseen tai tenttiin.
Etsitään ja kehitetään yhdessä toimintatapoja salibandyn ja opiskelun yhdistämiseksi niin, että salibandyn pelaamisen ja opiskelun yhdistäminen olisi paitsi mahdollista myös tavoiteltavaa.
4) Kaikki ovat tervetulleita
Salibandy sopii kaikille – ikään, kokoon, sukupuoleen, alkuperään tai sosioekonomiseen asemaan katsomatta. Pelaajien ohella muutkin roolit ovat elintärkeitä: valmentajat, erotuomarit, toimitsijat, joukkueenjohtajat, huoltajat, vapaaehtoiset sekä tietysti fanit.
Lajin toimintakulttuuria ja tarjontaa pitää kehittää siten, että jokainen voi omassa roolissaan tuntea itsensä salibandyn mission mukaisesti tervetulleeksi ja tärkeäksi. Kaikki eivät ole valmiita sitoutumaan samanlaiseen toimintaan, vaan tarjolla pitää olla juuri se vaihtoehto, jossa voi harrastaa ja pelata omilla motiiveilla ja omalla taitotasolla. Love the Way You Play!
5) Maailman parasta salibandya
Suomalaisessa salibandylla on realistinen mahdollisuus olla maailman paras. Suomalaisittain aivan erityistä ja poikkeuksellista on, että meillä on jo nyt maailman paras miesten pääsarja.
Sosiaalisessa mediassa salibandyn ”NHL-tuotteelle” hymähdellään. Tosiasia kuitenkin on, että me voimme tehdä F-liigasta vieläkin paremman, suositumman ja myös kansainvälisesti kiinnostavamman. Tässä työssä ei riitä, että vilkuilemme kavereihin muissa lajeissa. Meidän pitää löytää ja rohkeasti kokeilla uudenlaisia toimintatapoja ja omia ratkaisuja. Ja vaikka eurot eivät piiskaisikaan junnujamme kovempaan harjoitteluun, F-liiga voi tarjota heille ainutlaatuisen mahdollisuuden pelata rakastamaansa lajia maailman parhaassa sarjassa.
Miltä kuulostaa? Olisiko tässä eväitä, joiden avulla salibandy viedään yhdessä seuraavalle tasolle?
- Puhelin: 050 596 7906
- Sähköpostiosoite: pekka.ilmivalta@salibandy.fi