Tallink Floorball Tournament kokosi jo neljännentoista kerran salibandypelaajia eri maista ottamaan mittaa toisistaan kentällä ja nauttimaan isosta elämyksestä. Tallink Silja on lajin tärkeä yhteistyökumppani, ja sen myötä esimerkiksi ensi vuoden toukokuussa juhlittava F-gaala sekä marraskuussa 2025 pidettävä Suomen Salibandyliitto ry:n 40-vuotisjuhla järjestetään juurikin Tallink Siljan laivoilla.
– Ensimmäisen kerran järjestimme tapahtuman vuonna 2010, turnauksen tulisielu Antti Kilappa muistelee.
– Olimme itse käyneet Czech Openissa pelaamassa vuodesta 1997, ja aloimme miettiä, pitäisikö järjestää itsekin hieno tapahtuma. 2009 menin Tallinkin myyntiin kyselemään, olisiko heillä kiinnostusta lähteä mukaan, varatoimitusjohtaja kävi kuuntelemassa vartin verran ja ilmoitti, että asia selvä. Siitä homma starttasi.
– Olemme tyytyväisiä pitkäaikaiseen yhteistyöhön Tallink Floorball turnauksen järjestämiseksi. Siitä kertoo myös se, että tänä vuonna tapahtuma järjestettiin jo 14. kertaa, Tallink Silja Linen myyntijohtaja Jani A. Mäkelä vahvistaa.
– Erityisen mukavaa on nähdä lajin nuorten harrastajien ilo ja energia, kun he matkustavat kohti kauan odotettua turnausta.
Vaikka idea oli loistava ja intoa isosti, olivat puitteet ajanmukaiselle salibandylle varsinkin alussa työn takana.
– Tallinnahan on huikea urheilukaupunki, mutta salibandylle siellä ei vielä ollut tiloja. Matot saimme lainaan Salibandyliitolta, ja kaukaloita etsittiin ympäri Eestiä, tapahtuman Tommi Johnssonin ja Kari Ceballos-Purhosen kanssa luonut Antti Kilappa muistaa.
– Nykyäänhän tilanne on jo huomattavasti parempi varsinkin mattojen osalta, kun olemme ostaneet omia mattoja ja saamme käyttöömme myös Tallinnan kaupungin ja Viron olympiakomitean matot.
Tallink Floorball Tournamentin ideana on paitsi kilpailla paremmuudesta kaukalossa tarjota lapsille ja nuorille ja koko perheille unohtumaton elämys.
– Tärkeintä ei ole, onko meillä eniten joukkueita vaan että meillä on yhteisöllinen tapahtuma, jossa myös me järjestäjät olemme itse koko ajan läsnä. Kun matkustetaan ulkomaille pelaamaan, on myös tärkeää, että lähellä on koko ajan joku, joka puhuu omaa kieltä ja pystyy auttamaan ja tukemaan kaikenlaisissa asioissa.
Yksi osa olemisen helppoutta paikan päällä ovat järjestäjien tarjoamat turnauskuljetukset keskustan hotellien ja pelipaikan välillä.
– Meillä on käytössä kolme kertaa tunnissa kulkevat turnausbussit, joilla osallistujat pääsevät liikkumaan. Kaikki eivät ole tottuneet käyttämään kotimaassa joukkoliikennettä, ja se helpottaa osaltaan osallistumista.
Myös muut viimeisen päälle olevat puitteet aina toimivasta tulospalvelusta alkaen tekevät elämyksestä lähtemisen arvoisen.
– Kaikki ottelut pyritään pelaamaan Messukeskuksessa, mikä vahvistaa yhteisen turnaustunnelman luomista. Pienemmille junioreille finaalitapahtumassa on pyrotekniikkaa ja palkinnot jaetaan hallilla aina kuvaus-seinällä, jossa myös on “tulta” tarjolla. Aikuisturnauksen palkinnot jaetaan Tallinnan keskustassa yökerhossa ja sen jälkeen alkaa turnausbileet.
Koronakriisi heilautti Tallink Floorball Tournamentin kuten kaikkien tapahtumien tilannetta hetkeksi, mutta siitä on Antti Kilapan mukaan päästy yli.
– Tänä vuonna joukkueita oli 280 Suomesta, Ruotsista, Virosta, Latviasta, Hollannista ja Norjasta, ja kasvua tälle vuodelle tuli viime viikonloppuna pelatun aikuisten sarjan kautta. Se pelattiin neljällä neljää vastaan ja tarjosi samalla alasarjapelaajillekin tilaisuuden kohdata kaukalossa maailman parhaita. Turnauksen kansainvälisyys kasvaa koko ajan, vaikka Ukrainan sota onkin näkynyt etenkin ruotsalaisten joukkueiden osallistumisessa. Paitsi joukkuemäärissä, kasvu näkyy paikan päällä myös yhteistyökumppaniemme kuten mailavalmistajan myynnissä, joka on ollut suorastaan jäätävää.
Ensi vuosi on Tallink Floorball Tournamentin viidestoista eli juhlavuosi, ja luvassa on taas uusia ideoita ja ominaisuuksia.
– Investoimme esimerkiksi alustoihin hankkimalla kaksi uutta mattoa, suomalaisethan eivät mieluusti parketilla pelaa. Satsaamme myös kestävään kehitykseen eli esimerkiksi vähennämme muovituotteiden käyttöä, käytämme kangaskasseja emmekä tee turnauspaitoja automaattisesti kaikille osallistujille vaan vain tilausten mukaan. Tavoitteena on ensi vuonna 300 osallistuvaa joukkuetta, ja uskon, että siihen päästään, Antti Kilappa vinkkaa.
Kuvat: Tallink Floorball Tournament