Suomi on salibandyn maailmanmestari kuuden vuoden jälkeen

Suomi on uusi miesten salibandyn maailmanmestari 4-3-voitolla kaksi edellistä MM-turnausta nimiinsä vieneestä Ruotsista. Huippujännittävä finaali venyi äärimittaansa, kun ratkaisu meni aina rangaistuslaukauskisaan saakka.

Lopullinen ratkaisu nähtiin neljännessä laukojaparissa, jossa Miko Kailiala laukoi pallon verkkoon. Kun Jarno Ihme torjui Johan Samuelssonin yrityksen, pääsi Suomen voitonjuhlat kayntiin.

Päävalmentaja Petri Kettunen oli trillerin jälkeen luonnollisesti helpottunut mies. Kaksi vuotta sitten Suomi hävisi Göteborgissa pelatun loppuottelun niukasti 2-3. Sen jälkeen maajoukkue on tehnyt määrätietoisesti työtä tuloksen kirkastamiseksi.

– On kunnia ja etu saada jakaa maailma näiden huippu-urheilijoiden kanssa, jotka ovat päivä päivältä parempia. Maajoukkueessa nautitaan seuratyön hedelmistä, joten suuri ja nöyrä sinne, Petri Kettunen suitsutti. 

– Tänään tehtiin paljon pieniä oikeita valintoja. Tärkeää on tietää, että työt on tehty hyvin. Ollaan tyytyväisiä tähän ja nautitaan tästä, hän jatkoi.

Ennen rangaistuslaukauskisaa nähtiin hurja kilpajuoksu MM-kullasta.

Loppuottelu alkoi erittäin vauhdikkaasti ja tilanteita syntyi kummassakin päässä. Ruotsi siirtyi ensin kahden maalin karkumatkalle, jonka Suomi kuroi kuitenkin kiinni vielä ensimmäisessä erässä.

Kim Nilsson vei Suomen jäähyn aikana alivoimanelikon keskeltä sinikeltaiset johtoon ja toinen maali hyväksyttiin vasta videotarkistuksen jälkeen. Pallo oli maalivahti Eero Kososen hyppysissä, mutta tuomittiin käyneeksi maaliviivan sisäpuolella ja merkittiin Tobias Gustafssonin nimiin.

Suomi ei tästä hätkähtänyt. Hyökkäyspään vapaalyönnistä Tommi Aro siirsi pallon pienellä liikkeellä Peter Kotilaiselle, joka laukoi matalana etukulmasta sisään. Pian Suomi sai hyvän tilanteen Ruotsin maalin edessä. Pallon lopulta otti lapaansa Nico Salo. Syöttö tutulla paikalla odottavalle Sami Johanssonille, joka sai vetää puolityhjään maaliin tilanteeksi 2-2.

Jos ensimmäisessä mentiin päästä päähän, toisessa tahti rauhoittui. Suomi pystyi toteuttamaan hyvin suunnitelmaansa pysyä pallollisena ja pelata vastustajan yhden vahvuuden pois. Varsinkin kakkoskenttä eli Classic-viisikko onnistui tässä hyvin. Se loi myös Suomen vaarallisimmat paikat. Erän ainoan maalin teki kuitenkin Ruotsi.

Päätöserässä molemmat puolustivat erittäin tarkasti ja Ruotsi alkoi ottaa vauhtia pois. Tommi Aro teki puolustajan paikalta hyvän nousun ja löysi takatolpalle hiipineen Peter Kotilaisen, joka tasoitti puntit 3-3:een.

Näistä numeroista lähdettiin jatkoajalle, jossa kummallakin joukkueella oli paikkansa, mutta edessä oli lopulta rangaistuslaukauskilpailu.

Suomen kaikki neljä pelaajaa hoitivat suorituksensa varmasti. Ensin Tatu Väänänen, sitten Krister Savonen, Mika Kohonen ja lopuksi Miko Kailiala. Viidettä laukojaa ei tarvittu, kun Samuelssonin ohella Henrik Stenberg tuhri tilaisuutensa aiemmin. Suomi käytti rl-kisassa Jarno Ihmeen lisäksi koko ottelun pelannutta Eero Kososta.  

Suomi saavutti vuoden 2016 miesten MM-kisoissa Latviassa kautta aikain kolmannen maailmamestaruutensa. MM-kulta on ollut jaossa 11 kertaa vuodesta 1996 lähtien. Suomen aiemmat mestaruudet ovat vuosilta 2008 (Praha) ja 2010 (Helsinki). Suomen miehet on nähty MM-loppuottelussa yhdeksän kertaa. Ruotsi on pelannut jokaisessa 11:ssa MM-loppuottelussa.  

Pronssiottelussa Sveitsi voitti Tshekin 8-5.

Seuraavan kerran miesten maailmanmestaruudesta mitellään joulukuussa 2018 Tshekin tasavallassa. Kisakaupunkina on pääkaupunki Praha.

Miesten MM-kisat 3.-11.12.2016 Riika, Latvia
11.12. MM-loppuottelu: Suomi – Ruotsi 4 – 3 (2-2,0-1,1-0, 0-0, 1-0)

1. erä
0-1  7.28 Kim Nilsson (Martin Östholm) yv.
0-2 10.08 Tobias Gustafsson (Rikard Eriksson)
1-2 12.05 Peter Kotilainen (Tommi Aro)
2-2 14.52 Sami Johansson (Nico Salo)

2. erä
2-3 23.49 Tobias Gustafsson (Mattias Samuelsson)

3. erä
3-3 47.47 Peter Kotilainen (Tommi Aro)

Jatkoaika: maaliton

Rangaistuslaukauskisa
1. laukojapari
Tatu Väänänen, Suomi +
Kim Nilsson, Ruotsi +

2. laukojapari
Krister Savonen, Suomi +
Alexander Galante Carlsson, Ruotsi +

3. laukojapari
Mika Kohonen, Suomi +
Henrik Stenberg, Ruotsi –

4. laukojapari
Miko Kailiala, Suomi +
Johan Samuelsson, Ruotsi –

Suomen parhaana palkittiin Tommi Aro.

Jäähyt:
Suomi 2 x 2 min.
Ruotsi 1 x 2 min.

Torjunnat:
Eero Kosonen, Suomi: 10+3+5=18
Johan Rehn, Ruotsi:  6+8+4=18

Erotuomarit: Martins Larinovs ja Martins Gross, Latvia.
Yleisöä: 8 350.

Jaa artikkeli