Suomi MM-finaaliin Eemeli Salinin maalilla 59.53 !

Suomi pelaa sunnuntaina MM-kisojen loppuottelussa Ruotsia vastaan. Suomen sankari oli Eemeli Salin, joka laukoi  vapauttavan voittomaalin välierässä Tshekkiä vastaan seitsemän sekuntia ennen täyttä aikaa. Loppulukemat sinivalkoisille kirjattiin 4-3 (2-0, 1-2, 1-1).

MM-finaalissa Suomi saa tutun vastustajan, kun Ruotsi voitti ensimmäisessä välierässä Sveitsin 7-2. MM-loppuottelu Riian Areenassa alkaa sunnuntaina klo 17:40.

Tshekki antoi Suomelle täyden vastuksen. Kolmanteen erään lähdettiin Suomen 3-2-johdossa, mutta Tshekki sai aloittaa pelin ylivoimalla Krister Savoselle toisen erän viimeisellä sekunnilla saaman jäähyn johdosta. Sen Suomi kesti, mutta kolmannessa erässä Tshekki pääsi paremmin peliin mukaan. Daniel Sebek iski tilanteen 3-3-tasalukemiin reilu viisi minuuttia ennen loppua.

Moni odotti ratkaisun menevän jatkoajalle, mutta toisin kävi. Pelikellossa kävi viimeiset sekunnit, kun Eemeli Salin päätti laukoa vasemmasta laidasta ja pallo meni kuin menikin verkon perille. Aloituksen jälkeen Tshekki sai vielä mylläkän Suomen maalille, mutta enää osumia ei nähty.

– Takaraivossa oli tieto, että montaa sekuntia ei ole aikaa. Lauoin ja hyvä näin. Olihan se toki helpottava hetki, mutta tärkein saatiin ja että joku tekee maalin, totesi illan sankari Eemeli Salin (yläkuvassa) tyynenä ottelun jälkeen.

– Alku oli meiltä hyvä. Jossain kohtaa kaveri sai paremmin otetta ja jouduttiin puolustamaan. Uskottiin kuitenkin että tämä on meidän peli, Salin jatkoi.

Tähän asti vielä hieman näkymättömästi pelannut Salin lunasti häneen kohdistetut odotukset kertaheitolla.

– Tiukaksi meni, mutta niin se tässä kohtaa pitää mennäkin. Tshekit ovat saaneet hiton paljon järkeä pallolliseen pelaamiseensa. He eivät luovu pallosta helpolla ja on ikävä joukkue hyökkäämään vastaan, huokaisi puolestaan Suomen päävalmentaja Petri Kettunen.

– Tarkoitus oli että ei lähdetä otteluun kiireellä, eikä hölmoillä. Mutta hölmöiltiin kuitenkin. Muuten pallollinen peli oli ihan hyvää, Kettunen jatkoi.

Suomi oli jälleen ottelun aktiivisempi osapuoli, mutta Tshekki pääsi iskemään kahdesti kuin varkain karvaamalla pallon Suomen maalin takana ja rokottamaan kummallakin kerralla. Ensin pallo vietiin Lauri Stenforsilta ja toinen maali syntyi hyvin samankaltaisesti kun peliväline riistettiin Juha Kivilehdolta

Päävalmentaja Kettunen ei välittömästi ottelun jälkeen osannut vielä suunnata ajatuksia Ruotsin kohtaamiseen.
– Pitää ensin nollata tämä peli. Hieno salibandypäivä on joka tapauksessa tulossa ja varmasti pelaavampi joukkue vastassa.
Huomenna iso mahdollisuus edessä.

Myös Salin odottaa huomista unelmafinaalia vesi kielellä.

– Puolustus on meidän kivijalka edelleen. Pidetään kaveri pois pallosta ja isketään tarvittavat osumat. Varmasti hieno päivä on luvassa, hän kertoi.

Myös Sami Johansson lukeutui Suomen avainpelaajiin välierässä kahdella maalillaan. Kakkoskentän oikea laitahyökkää avasi Suomen maalihanan 11 minuutin kohdalla Nico Salon ovelasta syötöstä. Hetkeä myöhemmin Suomi pääsi ylivoimalle. Peter Kotilainen antoi pitkän syötön oikeaan laitaan ja Miko Kailialan lapa puhui tehokkaasti. Suomi vei ensimmäisen erän luvuin 2-0, mutta toinen merkittiin Tshekille 2-1, vaikka se ei maalipaikkoja juurikaan luonut. Tomas Sladky ja Tom Ondrusek pitivät joukkueensa voittotaistelussa kiinni. Johanssonin illan toisella Suomi lähti 3-2-johdossa viimeiseen erään.

Kolmannessa erässä pallo kävi ensin Suomen maalin ylärimassa ja hetkeä myöhemmin Daniel Sebek tasoitti puntit, kunnes Salin vapautti Suomen joukkueen piinasta.

Päivän ensimmäisessä välierässä Sveitsi pysyi kaksi erää Ruotsin vauhdissa, mutta ei mahtanut mitään paremmalleen. Ruotsi marssi 7-2-voitolla jälleen kerran MM-finaaliin. Pronssin kohtalon ratkaisevat Tshekki ja Sveitsi klo 14:45 alkaen.

Teksti: Markku Huoponen
Kuvat: Ville Vuorinen / MM2016