Suomen U19-miehille voitto Ruotsista ja U19-naisille tappio - Suomen U23 rökitti Saksan

Suomen U19-miehet ottivat voiton Ruotsista tuplamaaottelun toisestakin kohtaamisesta. Nyt luvuin 8-5. U19-naisilla oli vaikeampaa. Tänään tappio kirjattiin 4-8. Slovakiassa Suomen U23-joukkue kepitti Saksan miehet rökäleluvuin 12-3.

Korkealla itseluottamuksella pelanneet Suomen nuoret olivat isäntinä vieraskaukalossa myös lauantaina. Suomi rytmitti peliä ja kesti pallottomat jaksot ilman suurempia ongelmia. Osumia tuli tänään niin nopeista käännöistä kuin järjestäytyneen ja suoran hyökkäyksen kautta.

Vaaka alkoi kallistua Suomelle toisessa erässä, jossa Aaro Kokko ja Joona Kajaala iskivät maalit vajaan minuutin sisään. Musta hetki pakotti Ruotsin aikalisälle tilanteessa 2-5. Ruotsin kavennuksen jälkeen Kajaala onnistui uudelleen viimeistelyssä. Kolmannessa erässä Suomi teki vielä kaksi maalia, jotka tulivat näyttävillä laukauksilla. Ensin upposi Ilmo Leinon pommi ja Markus Maronen venytti ruotsalaisverkkoa ylivoimalla.

Eilen Ruotsi pääsi maalin päähän kahdella osumallaan pelatessaan ilman maalivahtia. Tänään Suomi kesti lopun hyvin ja kotijoukkue onnistui vain kertaalleen kahden pelaajan ylivoiman aikana. Suomen parhaana palkittiin Aaro Kokko.

U19-miehet, Uppsala, Ruotsi, IFU Arena
7.9.2024 Ruotsi – Suomi 5-8 (2-3, 1-3, 2-2)
1. erä: 00.54 Oliwer Nyren (Viktor Jonth) 1-0, 4.52 Joonas Vettensaari (Max Jarva) 1-1, 5.56 Oliver Mendoza Nyberg (Vilgot Kronstrand) 2-1 yv, 6.25 Aaro Kokko (Rasmus Nyström) 2-2, 13.54 Viljami Engman (Kokko) 2-3.
2. erä: 25.34 Kokko (Engman) 2-4, 26.04 Joona Kajaala (Leo Tiittala) 2-5, 33.27 Ludvig Kalldin (Mendoza Nyberg) 3-5, 39.18 Kajaala 3-6.
3. erä: 44.46 Ilmo Leino (Marius Niemelä) 3-7, 46.30 Wilmer Hult (Ted Di Luca) 4-7, 51.41 Markus Maronen (Engman) 4-8 yv, 59.53 Erik Östby (Jonth) 5-8 yv im.

—–

Suomen U19-naiset eivät olleet ensimmäisessä erässä valmiina ottamaan revanssia Ruotsista. Kotijoukkue otti johdon neljännellä minuutilla vapaalyönnistä, kun Elin Wadell laukoi maalin Suomen pelaajien hakiessa vielä paikkoja muurista. Sitten Julia Nilsson syötettiin läpiajoon lisäämään johdoksi 2-0 suomalaisten viisikon kenttätasapainon horjahdellessa. Alva Törnroos osui Ruotsille vielä kertaalleen ennen taukoa.

Toinen erä oli meikäläisten vahvin, ja sen Suomi voittikin 2-1. Natalie Sandström pelasi kulmalyönnistä pallon maalin taakse Vilja Kuutniemelle, joka jatkoi pelivälineen maalin eteen ja Zara Gauffin-Kauste rikkoi kuparisen. Samalla parivaljakolla oli mainio maalipaikka 35. minuutilla. Kuutniemi tarjoili jälleen, mutta Gauffin-Kauste laukoi varman näköisestä paikasta ylärimaan. Elsa Holopainen ronkki paluupallosta Suomen toisen maalin.

Päätöserässä Suomen tilanne hankaloitui Ruotsin rankoessa kahdesti, kunnes Kuutniemi onnistui ylivoimalla melko pienestä kulmasta yllättämään Johanna Djärfin. Pari Kuutniemi-Holopainen sommitteli vielä yhden osuman Suomen pelatessa ilman maalivahtia, mutta Ruotsi kasvatti lopulta eroksi neljä maalia.

U19-naiset, Uppsala, Ruotsi, IFU Arena
7.9.2024 Ruotsi – Suomi 8-4 (3-0, 1-2, 4-2)
1. erä: 3.28 Elin Wadell (Emellie Gharaei) 1-0, 11.28 Julia Nilsson (Hanna Lööw) 2-0, 14.29 Alva Törnroos (Maja Smidner) 3-0.
2. erä: 23.19 Zara Gauffin-Kauste (Vilja Kuutniemi) 3-1, 35.09 Nilsson (Jonna Lindgren) 4-1, 38.32 Elsa Holopainen 4-2.
3. erä: 46.39 Ellen Hedberg (Gharaei) 5-2, 48.46 Smidner (Nilsson) 6-2, 50.45 Kuutniemi (Ella Virtanen) 6-3 yv, 54.52 Gharaei (Hedberg) 7-3, 55.50 Holopainen (Kuutniemi) 7-4 im, 58.21 Nilsson (Vera Eriksson) 8-4.

U23-miehet, Bratislava, Slovakia, Dom Sportu
7.9.2024 Saksa (miehet) – Suomi U23 3-12 (1-3, 0-3, 2-6)
1. erä: 3.19 Lauri Eloluoto (Luukas Hyvärinen) 0-1, 13.04 Jasper Auvinen (Eemil Äijälä) 0-2, 13.46 Adam Lundgren (Jakob Heins) 1-2, 14.34 Juho Repo (Otto Kilpi) 1-3.
2. erä: 25.05 Vilho Helin (Joona Karjula) 1-4, 31.43 Aapo Kilpeläinen (Helin) 1-5, 49.01 Eloluoto (Topias Simonen) 1-6.
3. erä: 40.46 Santeri Uusi-Laitila (Hyvärinen) 1-7, 44.39 Repo (Olli Jokela) 1-8, 46.48 Michel Wocke (Leo Hafner) 2-8, 48.35 Hyvärinen (Eloluoto) 2-9, 49.34 Auvinen 2-10, 55.16 Joakim Lund (Kilpi) 2-11, 55.44 Flemming Kuhl (Hannes Langenstrass) 3-11, 56.29 Konsta Haukkala (Hyvärinen) 3-12.

Jan Saurbier, Saksa 7+10+12=29
Aki Karjalainen, Suomi 2+9+7=18

Jäähyt: Saksa 0 min, Suomi 2 min.

Erotuomarit: Roman Sklenica ja Tomas Beno, Slovakia

Suomen parhaana palkittiin Luukas Hyvärinen

Yleisöä: 48

Sunnuntaina Suomi kohtaa turnauksen viimeisessä ottelussaan Tshekin U23-joukkueen klo 10.

Kuva: Tapio Hämeen-Anttila