Suomen U19 Eerikkilässä: Kisakandidaatit totuttelevat maajoukkueen tavoille

Suomen U19-poikien salibandyn maajoukkue-ehdokkaat leireilevät tällä viikolla Eerikkilän urheiluopistolla. Suomi puolustaa ensi vuoden toukokuussa Ruotsin Växjössä pelattavissa MM-kisoissa ikäluokan maailmanmestaruuttaan, ja nyt pidettävän leirin tarkoituksena on totuttaa kisaehdokkaita maajoukkueen toimintatapoihin.

– Nyt koolla ovat ikäluokan kärkijätkät, potentiaalisia kisakandidaatteja kaikki, ja mukaan on kutsuttu tällä kertaa isompi määrä pelaajia. Vuosina 1998 ja 1999 syntyneet ovat varsin kovia ikäluokkia, ja tämänkin joukon ulkopuolella on kovia pelimiehiä, nuorten maajoukkueen päävalmentaja Heikki Luukkonen kertoo.
– Tämän leirin ideana on juurruttaa ikäluokan pelaajiin mahdollisimman laajasti maajoukkueen toimintatapoja ja peliajatusta ja helpottaa heidän kesäharjoitteluaan ja kasvamistaan urheilijoiksi. Haluamme, että pojat pystyvät nousemaan uudelle tasolle ja samalla pysymään ehjinä, jotta he ovat edelleen kisakandidaatteja myös vuoden päästä.

Eerikkilän leiri alkaa perinteisillä fysiikkatesteillä, joilla kartoitetaan maajoukkue-ehdokkaiden lähtötasot.
– Itse peli on tietysti toiminnan ytimessä, mutta samalla viedään pelin mukana läpi fysiikkakuvioita, ja tilanne on hyvä sikäli, että käynnissä ei enää ole seurajoukkueiden pelejä. Pidämme leirille fysiikkapuolesta demoja, joiden avulla pojat pystyvät entistä paremmin kehittämään itseään omatoimisesti. Samaan aikaan ajetaan sisään maajoukkueen pelitapaa.

Mana parhaiden kokoontuessa yhteen alkaa väistämättä myös ryhmän muotoutuminen kohti lopullista MM-joukkuetta.
– Poikien tutustuessa toisiinsa paremmin alkaa myös ryhmädynamiikan hioutuminen. Kaksi vuotta sitten aloitimme vastaavalla leirillä Tahkolla, ja kyse on samalla koko ikäluokasta. Jokainen tämän ikäryhmän pelaaja kehittää itseään urheilijana omista lähtökohdistaan, ja jokainen heistä on osa tarinaa, pelasi sitten lopulta lopullisessa MM-joukkueessa tai ei, päävalmentaja muistuttaa kokonaisuudesta.
– Näiden syntymävuosien pelaajaikäluokat ovat kooltaan noin kaksituhatta pelajaa, joten viimeisessä vaiheessa mukana on heistä noin yksi prosentti.

Maajoukkue- ja muut huippuvalmentajat ovat maajoukkue-ehdokkaiden tukena koko ajan, mutta varsinaisia joukkuekokoontumisia ei MM-kisoihin tähtäävällä joukkueella ole liiaksi asti.
– Tämän leirin jälkeen pelaajat palaavat seuroihin jatkamaan töitä, ja kesän mittaan ohjelmassa on vielä pelaajapolkutapahtumia. Syyskuussa pidetään maajoukkueleiri, ja marraskuussa pelataan EFT-turnaus. Helmikuun Ruotsi-otteluiden jälkeen edessä onkin enää viimeistelyleiri, ja sitten pelataan MM-kisat. Siksikin projektissa korostuu, mitä leireillä saadaan aikaiseksi.

Suomen edellisen U19-kisaikäluokan taival huipentui vuosi sitten Ruotsin Helsingborgissa näytöstyyliin voitettuun maailmanmestaruuteen. Päävalmentaja Heikki Luukkonen tietää kuitenkin, että ikäluokkien tai varsinkaan yksittäisten pelaajien vertaaminen ole nuorten maajoukkueessa erityisen mielekästä.
– Maajoukkueeseen on ehdolla paljon hyviä poikia, ja sen, miten tarina etenee, pojat kirjoittavat viime kädessä itse seuraavan runsaan vuoden aikana. Mahdollisuudet ovat valtavat.

Leirille kutsutut pelaajat:

Maalivahdit:

Severi Hopsu SSV, Helsinki
Pietari Jääskeläinen Classic, Tampere
Olli Kuisma TPS, Turku
Sakari Pulkkinen Tapanilan Erä, Helsinki
Riku Saarentola Classic

Puolustajat:

Eemeli Akola Classic
Roope From SSV
Aapo Hämäläinen Josba, Joensuu
Perttu Järvinen Tapanilan Erä
Kaius Karhulahti Tapanilan Erä
Atte Lahti Forssan Suupparit
Aki Mäkinen SSV
Joni-Jesper Niinikoski Tapanilan Erä
Alexander Nyman Blue Fox, Uusikaarlepyy
Jere Rekilä Tiikerit, Vantaa
Oskari Savolainen Tapanilan Erä
Antti Suomela OLS, Oulu

Hyökkääjät:

Ilmari Aarela Tapanilan Erä
Samuli Grönfors Forssan Suupparit
Aaro Helin Classic
Mika Hirsikorpi OLS
Heikki Iiskola Indians, Espoo
Eetu Ijäs OLS
Toni Jaakkola Nokian KrP
Eero Jalo TPS
Justus Kainulainen Lammin Salibandy
Matias Kallio TPS
Joonatan Kovanen NST, Lappeenranta
Mikko Laakso M-Team, Helsinki
Niklas Laurila SSV
Mikko Levänen Tiikerit
Yannick Lindroos SSV
Tino Lindstedt Classic
Mika Majalahti Tapanilan Erä
Valtteri Niemi Steelers, Hämeenlinna
Antti Nuutinen Tapanilan Erä
Joona Rantala NST
Christian Remes Tapanilan Erä
Toni Rintala SSV
Aleksi Sillanpää Koovee, Tampere
Eetu Sorvali Josba
Konsta Tykkyläinen PirPi, Pirkkala
Jussi Töyrylä TPS
        
Päävalmentaja: Heikki Luukkonen
Valmentajat: Jyri Korsman, Joonas Naava, Atte Juuti ja Topi Tamminen.
Fysioterapeutit: Marko Kinnunen ja Antti Ylinen.
Huoltaja: Mikko Mattila.
Joukkueenjohtaja: Sami Kuivalainen.

Teksti ja kuva: Mika Hilska

Jaa artikkeli