Suomen nuorella kapteenilla erityinen syy kaataa Ruotsi MM-finaalissa

Suomen kapteeninnauha U19-tyttöjen salibandyn MM-kisoissa Kanadassa komistaa Oona Kaupin käsivartta. Hän on myös yksi neljästä, jotka olivat mukana jo kaksi vuotta sitten Puolan MM-kisojen finaalissa.

Silloin Ruotsi korjasi MM-kultamitalit talteen 6-4-voitolla ja Oona Kauppi joutui jättämään pelin kesken toisessa erässä loukkaantumisen vuoksi Suomen ollessa vielä 2-1-johdossa. Oona Kauppi oli tehnyt kummankin Suomen maalin. MM-hopea sai syystäkin kitkerän maun.

– Kyllähän tässä taitaa olla hiukan enemmän hampaankolossa naapuria kohtaan kuin muilla, mutta en ole aggressiivisuutta kerännyt, eikä tunteen saa antaa viedä liikaa, hän kertoo rauhallisella äänellä Skype-yhteyden kautta Kanadan Bellevillestä.

Oonan tämä kausi on ollut myös raskas. Polvivamma pilasi syyskauden ja naisten MM-kotikisat Tampereella menivät Kooveen naiselta sivu suun aivan loppuhetkillä. Polvi ei vielä silloin kestänyt, vaikka halu olla mukana oli palava.

– Tämä kausi ei tosiaankaan alkanut sillä tavalla kuin kuvittelin. Ylimääräistä duunia on joutunut tekemään aika paljon, hän toteaa.

Kuntoutus on tehnyt tehtävänsä ja yhdet MM-kisat mahtuivat kuin mahtuivatkin ohjelmaan.

Millaisia ajatuksia tällä hetkellä päässä pyörii?

– Vielä aika rauhallisia, mutta kun ottelu alkaa lähestyä, varmasti se sopiva odottava olotila ja sopiva jännitys tulee tilalle. Aamulenkillä tyttöjen kanssa puhuttiin, että tämä päivä on yhden etapin päätös. Viimeinen ottelu meille tällä joukkueella ja viimeinen peli tässä turnauksessa. Finaalipäivä.

Kun olet ollut vastaavassa tilanteessa ennenkin ja toimit myös kapteenina niin miten voit auttaa kokemattomampia joukkuetovereita?

– Kyllä se on sitä, että kun on kerran vastaavan hetken kokenut, niin kertoa siitä hienosta fiiliksestä ja mahdolisuudesta ja että nämä ovat ainutlaatuisia hetkiä. Kaikkihan lajin osaavat, mutta tarkkailen  miltä ilmapiiri tuntuu ja kerron jotain tilanteeseen sopivaa. Juuri ennen ottelun alkua kun kokoonnumme kaikki maalivahdin ympärille sanon vielä jotain positiivista.  
– Itse olen saanut valtavasti lisäenergiaa niistä tsemppiviesteistä, joita seura- ja maajoukkuekaverit ovat Suomesta lähettäneet. Tuntuu, että meitä seurataan ja tuetaan.

TU19 MM2016-loppuottelu Ruotsi-Suomi vihelletään käyntiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä klo 01:10 Suomen aikaa.

Teksti: Markku Huoponen.
Kuva: Jari Oksanen.

Jaa artikkeli