Sininen kortti kannustaa reiluun pelaamiseen

Salibandyliitto pilotoi tänä keväänä D-G-juniorisarjoissa Sinistä korttia, joiden jakamisella kannustetaan junioreita reiluun pelaamiseen ja kanssapelaajien huomiointiin. Vakiintuneeseen käyttöön Sininen kortti on tarkoitus ottaa ensi kaudesta alkaen.

Sininen kortti on merkki esimerkillisestä toiminnasta peleissä, harjoituksissa kuin kaukalon ulkopuolellakin. Sen avulla halutaan parantaa toimintakulttuuria, jossa otetaan huomioon niin omat joukkuekaverit kuin vastustajien pelaajat. Samalla se on kannanotto kiusaamisen vähentämiseksi ja vastustamiseksi.

– Alkusysäys kannustusjärjestelmästä nuorimpiin junioreihin tuli Turun seudun kortteliliigassa pelaavalta SBS Liedolta. Sen jälkeen olemme työstäneet asiaa Salibandyliiton kilpailupäällikkö Ari Vehniäisen ja aluevastaavien kanssa. Seuroille Sinistä korttia on esitelty alkuvuonna ylialueellisissa seurafoorumeissa, kertoo Pelaamisen kehittäjä Tiina Koivisto, joka koordinoi hanketta Salibandyliitossa.

Sininen kortti toimii kannustinjärjestelmänä ja kortteja jaetaan ottelujen jälkeen kummankin joukkueen yhdelle pelaajalle. Pilottivaiheessa Sinisiä kortteja jaetaan kaikilla Salibandyliiton seitsemällä toiminnallisella alueella D-G-junioreissa niin tyttöjen kuin poikien sarjoissa. Kevään kokeilun aikana jaetaan kaikkiaan 1000 korttia eli 500:ssa ottelussa. Ensimmäiset Siniset kortit saavat omistajansa jo tulevana viikonloppuna.

Sininen kortti– Pilottivaiheessa kokeilemme erilaisia tapoja pelaajien valintaan ja korttien jakamiseen. Otteluiden jälkeen Sinisen kortin voi luovuttaa esimerkiksi joukkueen valmentaja tai muu joukkueeseen kuuluva toimihenkilö pelaajien ollessa rivissä loppuhuutojen yhteydessä. Kortin luovuttajan tulee muistaa kertoa, miksi kyseinen pelaaja saa kortin. Ideana voi olla myös, että kortin saaja nimetään vastustajan pelaajista, ei omasta joukkueesta, Tiina Koivisto toteaa.

Sinisen kortin kriteerejä reilulle pelaajalle
– vastustaa kiusaamista
– ottaa omat joukkuekaverit ja vastustajan pelaajat huomioon
– kunnioittaa joukkuekavereitaan, vastustajaa ja tuomareita
– käyttäytyy esimerkillisesti kentän ulkopuolella
– kannustaa joukkuekavereita
– yrittää parhaansa harjoituksissa ja otteluissa

Kokeilujakson jälkeen päämääränä on, että Sininen kortti -kannustinjärjestelmä vakiintuu syksystä 2019 alkaen, ja on käytössä valtakunnallisesti nuorimpien junioreiden sarjoissa ja turnauksissa, mutta myös Salibandyliiton yhteistyöturnauksissa ja yhteistyösarjoissa.

Sinisestä kortista pelaajalle jää konkreettinen muisto reilusta pelaamisesta. Tiina Koivisto uskoo korttien jakamisella olevan myös laajempia vaikutuksia.
– Uskon, että joukkueiden välinen yhteistyö ja kunnioitus kasvaa, ja että kortit tukevat lapsia jatkamaan harrastuksen parissa. Luotan, että vaikutukset ulottuvat myös katsomokäyttäytymiseen. 

Sinisen kortin tunnettuutta on tarkoitus lisätä myös sosiaalisen median keinoin.
– Reilu pelaaja – someta ja voita on yksi tapa, jota on tarkoitus käyttää. Kaikkien kortista somettaneiden reilujen pelaajien kesken arvotaan tuotepalkintoja, Koivisto paljastaa.

Sinisten korttien toimitus Salibandyliiton junioriturnauksiin tapahtuu aluetoimistoista. Ne toimitetaan otteluohjelmien ja vastuujoukkuemateriaalien postitusten mukana. Salibandyliiton sarjatoiminnan lisäksi kortteja on mahdollista tilata Salibandyliiton yhteistyöturnauksiin ja tapahtumiin ja yhteistyösarjoihin. Näihin tapahtumiin tilaukset tapahtuvat Tiina Koiviston kautta

Lisätietoja Sininen kortti -kannustinjärjestelmästä saa oman alueen aluevastaavalta tai Pelaamisen kehittäjä Tiina Koivistolta, puh 0400 529 014 tai tiina.koivisto(at)salibandy.fi

Jaa artikkeli