Suomi kohtaa tänään klo 16.30 MM-kisojen puolivälierässä Norjan, ja silloin on jokaisen pelaajan vireystilan taas oltava viritettynä äärimmilleen. Ottelun jälkeen kierrokset pitäisi saada alas ja elimistö lepäämään, mikä ei aina ole helppoa. Kysyimme kahden MM-kullan Tero Tiitulta, miten kokenut huippupelaaja sääntelee rytmiään kiivaan kisaviikon aikana.
Irtautuminen työstä, perheestä ja arjesta on monelle vaikea yhtälö, mutta Tero Tiitu on tässä suhteessa tavallista onnekkaampi huippu.
– Itselläni on se tilanne, että olen muodollisesti salibandyammattilainen vaikka opinnot ovatkin kesken ja valmistelen samaan aikaan gradua. Sen lopullinen otsikko on vielä vahvistamatta, mutta tutkin Euroopan nettijalkapallovedonlyönnin tehokkuutta, Tero Tiitu kertoo.
– Maaliskuisen polvileikkauksen jälkeen ovat kisat olleet koko ajan tähtäimessä, joten olen treenannut tavallistakin enemmän ja opinnot jääneet vähän vähemmälle. Suuri kiitos Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoululle joustavuudesta. Kun olen viettänyt jo pitempään ammattilaisen elämää, ero arkeen on pienempi kuin muilla.
Kisojen aikana kuin kukkaset kämmenellä
Tero Tiitu ei salaile sitä, että osallistuminen kisoihin pelaajana on etuoikeus. Omalla tavallaan joukkuetta hemmotellaan.
– Juuri äsken ruokailusta tullessa mietin, kuinka hienosti täällä on järjestetty. Asuminen, sauna pihalla, hierontahuone, kahvitilat, leijonaluola pingiksineen ja PlayStationeineen ja kaikki. Tämä Suomen maajoukkue on se porukka, jossa kaikkein eniten viihdyn: nämä jätkät, tämä elämä ja tämä mindset.
Suomella jo perinteenä eristäytyä omaan rauhaan
Näissäkin kisoissa esimerkiksi Ruotsi asuu keskustahotellissa, mutta Suomi on jo pitkään hakenut omat turnausmajoituksensa sivummalta, jossa on oma rauha ja hiljaisuus.
– Meille on ollut sopiva tyyli linnoittautua omaan rauhaan paikkaan, jossa voimme olla kuin kotonamme ja järjestää asiat kuten haluamme. Viikko on niin intensiivinen jakso, ettei tule ikävä kävelykaduille. Jouluostokset ehtii tehdä myöhemminkin. Samalla esimerkiksi näissä kisoissa on kolme välipäivää, joihin on järjestetty muuta ohjelmaa. Perjantaina on vierailupäivä, ja silloin ajattelin itsekin pyörähtää tyttöystävän kanssa vähän tuolla muuallakin, Tiitu kertoo.
– Koko ajan ei kuulu olla aktiviteettia vaan arvossaan on myös lepäily.
Sauna, venyttely, rauhallinen musiikki
– Kierrokset ovat kisaviikon aikana kuusi kertaa eli pelien aikana ylhäällä ja muuten ne on pidettävä alhaalla ja osattava ottaa lunkisti. Siitä ei tule mitään jos ihan koko ajan tehdään jotain, Tero Tiitu tiivistää kisarupeaman dilemman.
Usein vaikeinta on saada kierrokset takaisin alas kiihkeän ottelun jälkeen. Kun adrenaliini vielä kiehuu veressä, tulisi keho ja mieli saada lepäämään ja keräämään voimia seuraavaan koitokseen.
– Se tulee osittain kokemuksen myötä, ja lämpöleirillä puhuttiin tästäkin asiasta. Piirrettiin kaavio, jossa oli kuusi kohoumaa, ja uskon kaikkien sisäistäneen asian aika hyvin. Toki jos on kiihkeä peli jossa on itse hyvin mukana, menee rauhoittumiseen sen jälkeen tunteja. Siinä saunotaan, venytellään huolellisesti ja kuunnellaan rauhallista musiikkia, ja kyllä se unikin sieltä tulee jossain vaiheessa.
Kokemus opettaa myös rauhoittumaan
Joissain lajeissa kerrotaan huipuilla olleen jopa sen luokan univaikeuksia, että nukahtamiseen tarvitaan lääkitystä.
– Luulen, että kyse on etenkin niistä lajeista, joissa matkustetaan paljon, Tiitu arvelee.
– Ammattilaisliigat isoissa maissa aikaeroineen ja tiukkoine aikatauluineen. Urheilijoilla tuollaisia haasteita on varmasti siinä kuin muillakin mutta en usko, että meidän lajissamme mitenkään erityisesti. Totta kai uni jää pitkällä bussimatkalla vieraspelistä vähäiseksi, mutta se on hiukan eri asia.
Univelkaa ei kisojen aikana kerry.
– Kyllä täällä saa nukuttua riittävästi. Se, että pelaajat saavat tarpeeksi lepoa, on yksi tärkeimpiä asioita kisoja suunniteltaessa. Toki jos kisojen lopuksi juhlitaan, sen jälkeen väsyttää, ja aina kisojen jälkeen on tyhjä olo kun se, mihin pitkään on valmistauduttu, onkin yhtäkkiä ohi.
Kokemus opettaa myös kisaviikon läpiviemistä, ja Göteborgin kisojen Tero Tiitu on siinäkin asiassa viisaampi kuin MM-debyyttinsä 2002 Helsingin turnauksessa tehnyt kaksikymppinen hyökkääjätalentti.
– Sen oppii, mikä täällä on olennaista ja mikä ei. Nykyään on jo helpompi sulkea päästä pois turhat ajatukset ja pohdinnat.
Kuuntele linkistä alta mp3-tiedostona Tero Tiitun neuvot rauhoittumiseen ja kierrosten säätelyyn turnaustilanteessa:
Tero Tiitun rauhoittumisneuvot nuorelle pelaajalle