Salibandyseurojen edustajat vastasivat - yhteenveto seurakyselyn tuloksista

Salibandyliitto toteutti jäsenseuroilleen kyselyn loka-marraskuussa 2024. Kyselyllä haluttiin päivittää ja täydentää tietoa salibandytoiminnan laajuudesta Suomessa.

Kysytyt tiedot ovat tärkeitä seurojen toiminnan kehityksen suuntaa kuvaavia tunnuslukuja. Tällaisina tietoina seuroilta kysyttiin seuran jäsenmäärä, vapaaehtoisten toimijoiden lukumäärä ja osa-aika- sekä kokopäivätoimisten työntekijöiden lukumäärä.

Vastauksia saatiin 397 seuralta. Luku edustaa yli puolta Salibandyliiton 706 jäsenseurasta.

– Ensi alkuun haluan esittää suuren kiitoksen kaikille vastanneille. Panoksenne antaa meille tarpeellisen tilannekuvan salibandyseurojen arjesta ja vahvistaa tietoamme aiheista, joihin tulee jatkossa panostaa nykyistä enemmän, kertoo kyselyn toteuttamisesta vastannut kehitysjohtaja Mervi Kilpikoski.

Lukuina kysely kertoo tiivistetysti seuraavaa:
• Salibandyseurojen yhteenlaskettu jäsenmäärä on 57 236 henkilöä, joista 12 604 kuuluu salibandyjaostoihin ja 44 632 erikoisseuroihin
• Lunastettujen pelipassien määrä 10.11.2024 mennessä oli reilut 43 600
• Päätoimisia työntekijöitä on 53 seurassa ja yhteensä heitä on 147 henkilöä
• Osa-aikaisia työntekijöitä löytyy ainakin 60 seurasta ja heidän kokonaismääränsä on vähintään 260 henkilöä

– Osa-aikaisuus seuratyöntekijöiden keskuudessa on yleisempää kuin aiemmin. Tämä vahvistaa kentältä saatuja sanallisia palautteita resurssien riittämättömyydestä. Tämä suuntaus voi heijastua toiminnan laatuun ja jatkuvuuteen. On myös mahdollista, että osa-aikaisten työntekijöiden lukumäärän nousu kertoo realistisesta toiminnan suunnittelusta ja vastuullisesta taloudenhoidosta eli palkataan sillä rahalla, mikä on käytettävissä, Kilpikoski puntaroi.

Vapaaehtoisten määrä on laskenut

Vapaaehtoistoimijat ovat edelleenkin suomalaisen seuratoiminnan kovaa ydintä, mutta nykymaailmassa vapaaehtoiset seuran resurssina ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

– Vapaaehtoisten määrä on merkittävästi vähentynyt, sillä 37 seuraa ilmoitti, ettei heillä ole vapaaehtoistoimijoita lainkaan. Useimmin vastattu lukumäärä eli mediaani oli 3 henkilöä. Vastanneiden seurojen keskiarvo vapaaehtoisten määrässä oli 23,3 henkilöä. Aikaisemmissa selvityksissä saatu luku oli yli 50 henkilöä per seura.

Vapaaehtoisten määrän vähenevään trendiin tulee Mervi Kilpikosken mielestä kiinnittää huomiota, mutta tilannetta ei pidä nähdä niin dramaattisena kuin miltä laskenut numeerinen arvo näyttää.

– Vapaaehtoistoimijoiden määrää salibandyseuroissa ei ole onnistuttu selvittämään näin laajasti aikaisemmin, vaan arviot vapaaehtoisten lukumäärästä ovat perustuneet Elinvoimaiset salibandyseurat -kyselyn yhteydessä saatuihin lukuihin. Lukujen vertailtavuus on siis kyseenalainen, mutta on samansuuntainen kuin suullisesti kuultu palaute seuroilta.

– Vapaaehtoistoiminnan hiipuminen on vahva viesti kentältä, ja se uhkaa seurojen elinvoimaisuutta. Toimintojen toteuttaminen vaatii uusia keinoja houkutella vapaaehtoisia mukaan.

Jatkotoimet esillä webinaarissa tammikuussa

Seurakysely tuo esiin haasteita, mutta myös arvokasta tietoa seurojen nykytilasta. Erityisesti vapaaehtoisten määrän väheneminen ja työntekijöiden siirtyminen osa-aikaisuuteen ovat merkkejä siitä, että resurssien riittävyys kaipaa huomiota.

Seuraavina toimenpiteinä:

1. Tuetaan seuroja rekrytoimaan työntekijöitä ja vapaaehtoistoimijoita sekä autetaan palkkaus- ja resurssiongelmien ratkaisemissa.

2. Selvitetään miten jäsenrekisteriä ja muita sähköisiä järjestelmiä voidaan hyödyntää myös vapaaehtoisten koordinoinnissa.

– Jatkotoimenpiteitä käsitellään torstaina 9.1.2025 klo 17–18.30 Tulevaisuuden salibandyseura -kehitysohjelman ”Ihmiset seuratoiminnassa” -kokonaisuuteen kuuluvassa webinaarissa, vinkkaa seuratoiminnan kehittäjä Elina Anttonen.

– Webinaarin ilmoittautuminen on jo auki, joten kannattaa laittaa kalenteri kuntoon, Anttonen kannustaa.

Ilmoittaudu webinaariin täällä.

– Kiitos vielä kerran kaikille kyselyyn osallistuneille. Palautteenne auttaa meitä keskittymään seurojen merkittäviin haasteisiin, kun tavoittelemme kestävää ja vastuullista tulevaisuutta salibandyn harrastukselle ja seurojen toiminnalle, Kilpikoski ja Anttonen toteavat yhteen ääneen.

Kuva: Ainesmedia

Jaa artikkeli