MM2015-kisojen avauspäivänä kisaorganisaatio ja Suomen maajoukkue otti vastaan puhtaan urheilun symbolin, kultaisen kapulan.
Maailman vahvimmat miehet ja naiset kutsuivat maailman taitavimmat salibandynaiset mukaan puhtaan urheilun haasteeseen.
Salibandyn naisten MM-kisojen edustajat ottivat perjantain avajaisissa Tampereella vastaan puhtaan urheilun kultaisen viestikapulan, joka on kiertänyt Suomessa pidettyjä kansainvälisiä arvokilpailuja.
Naisten salibandyn MM-kilpailujen antidopingtoiminta on poikkeuksellisen kattavaa: antidopingtietoa on tarjolla kahdessa esittelypisteessä, ja erotuomarit viheltävät kultaiset kengännauhat kengissään ja Say NO! to Doping -hikinauhoilla merkkinä sitoutumisesta reiluun peliin. Myös pelaajilla on Say NO! to Doping -kapteeninnauhat.
Salibandynaiset saivat haasteen lähteä mukaan puhtaan urheilun viestiin vahvin nainen ja mies MM-kisoilta, jotka miteltiin elokuussa Aulangolla. Kansainvälisen Voimalajiliiton puheenjohtaja Jyrki Rantanen ja ensimmäinen vahvojen naisten maalimanmestari dopingvalvonnan alaisessa -60kg sarjassa Terhi Sievers luovuttivat kultaisen viestikapulan naisten salibandyn MM2015-järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Tuulikki Kangasluomalle ja maajoukkuepelaaja Laura Loisalle (kuvassa vas.).
– Voimalajiliitolla on kunnia olla mukana viemässä puhtaan urheilun viestiä eteenpäin naisten salibandyn MM-kilpailuille, ja olemme ylpeitä, että saamme edistää reilun pelin henkeä yli liitto- ja lajirajojen. Yhteinen periaate reilun pelin kannattamisesta yhdistää pienet ja suuret lajit keskenään, ja toivotamme naisten salibandyn MM-kilpailuille vahvaa menestystä tänään ja tulevaisuudessa, Rantanen sanoo.
– Antidopingtyö on minulle suuri asia. Uutisista saamme usein lukea, kuinka monet urheilijat käyttävät kiellettyjä aineita olympialaisissa ja maailmanmestaruuskilpailuissa. Meidän lajimme on kuitenkin puhdas, ja toivon että pystymme pitämään sen sellaisena, viestikapulan vastaanottanut salibandyn MM-mitalisti Loisa sanoo.
Tampereella toisistaan ottaa mittaa 16 salibandyjoukkuetta. Sekä urheilijat että yleisö saavat kisoissa rautaisen tupla-annoksen tietoa puhtaasta urheilusta ja dopingin käytön vaikutuksista:
Salibandyn kansainvälisen lajiliiton International Floorball Federation (IFF:n) esittelypiste tarjoaa joukkueille ja niiden tukijoukoille tietoa dopingista ja sen seuraamuksista kasvokkain. Kaikki MM-kisoihin osallistuvat joukkueet käyvät IFF:n pisteellä tekemässä WADAn kymmenen kysymyksen dopingvisailun sekä allekirjoittamassa MM-kisojen ja Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n yhteisen puhtaan pelin rullajulisteen.
– Haluamme kouluttaa pelaajia ja samalla kerätä tietoa jäsenjärjestöjen tämänhetkisestä antidopingkoulutuksesta. Tällä kertaa kysytään myös pelaajien mielipidettä siitä, millaista koulutusta he tulevaisuudessa tarvitsevat, IFF:n antidoping- ja viestintäpäällikkö Merita Bruun kertoo.
ADT:n esittelypisteellä voi puolestaan äänestää kisojen reiluinta pelaajaa. Eniten ääniä saanut pelaaja palkitaan, ja kaikkien vastanneiden kesken arvotaan huippupelaajien signeeraamia vihreitä Say NO! To Doping -salibandypalloja. ADT:n esittelypiste on paikalla perjantaina 11.12. kello 17:00–21:30 ja lauantaina 12.12. kello 11:30–17:00.
Aiemmin puhtaan urheilun viestinviejiksi ovat Suomessa järjestetyistä kansainvälisistä urheilutapahtumista sitoutuneet muiden muassa salibandyn miesten, ampumahiihdon ja jääkiekon MM-kisat.
Kuva: Ville Vuorinen / MM2015