Salibandyn huippu-urheiluohjelma palvelee yksilöä

Elokuussa Mäkelänrinteen urheilulukiossa Helsingissä alkoi salibandyn huippu-urheiluohjelma, jonka toteutus tapahtuu yhteistyössä Olympiakomitean, Mäkelänrinteen urheilulukion, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian, Urhean ja Salibandyliiton kanssa. Huippu-urheiluohjelman tavoitteena on kehittää nuorten urheilijoiden valmiuksia kohti huippu-urheilua.

Urheilijoilla on laaja tukiverkosto käytössään

Valitut urheilijat ovat huippu-urheiluohjelmassa mukana koko 2-asteen opiskelun ajan. Urheilijoilla on käytössään normaalien oppilaitospalveluiden lisäksi fysioterapeutin, henkilökohtaisten laji- ja fysiikkavalmentajien, lääkäriaseman, urheilupsykologien ja ravintoterapeuttien palvelut. Tämä tukiverkosto mahdollistaa urheilijoiden monipuolisen palvelun ja tukemisen.

Laatu edellä

Lähtötilannekartoituksen jälkeen pelaajille valmistellaan yhteistyössä seuravalmentajien kanssa yksilölliset kehitys- ja harjoitussuunnitelmat. Harjoitteita suorittaessa on suoritusten laatu tärkein, jotta urheilijoilla olisi mahdollisimman paljon terveitä urheilupäiviä. Urheilijoille laaditaan viikkosuunnitelmat, joiden pohjalta viikon kuormitusta jaetaan ja seurataan. Joka viikolla tulee olla minimissään 36 tunnin yhtäjaksoinen lepo harjoittelusta.

Seuravalmennus kruunaa yhteistyön

Kaikki huippu-urheiluohjemassa mukana olevat urheilijat pelaavat ja harjoittelevat iltaisin ja viikonloppuisin seurajoukkueen mukana. Yhteistyö ja pelaajan palvelu mahdollistuvat, kun seuravalmentajat ja huippu-urheiluohjelman valmentajat suunnittelevat harjoittelua yhdessä.

Elokuussa huippu-urheiluohjelmaan valikoitui Esport Oilersin pelaajia. Oilers nimitti yhteistyöhön päätoimisen A- ja B-junioreiden valmentajan Aleksi Lammin. Valmentajan päätoimisuus mahdollistaa ajankäytöllisesti yhteistyön ja kruunaa laadukkaan palvelun.

Kuusisataa lisäharjoitusta
neljässä vuodessa

Urheilulukioiden valmennusryhmissä opiskelijat saavat noin 270 lisäharjoitusta kolmen vuoden aikana. Huippu-urheiluohjelmassa neljässä vuodessa on noin 600 lisäharjoitusta. Harjoitusten erotuksen muodostavat neljän viikoittaisen aamuharjoituksen lisäksi koeviikkojen ja lomien aikana suoritettavat harjoitukset. Kaikki nämä harjoitukset ovat seuravalmennuksen lisäksi ja tueksi.

Kaksoisuran maksuton mahdollisuus

Salibandyn huippu-urheiluohjelma on suunniteltu ja organisoitu yhteistyössä ja se tarjoaa maksuttoman mahdollisuuden saada ainutlaatuista valmennusta ja urheilun tukitoimia. Urheilijoilla on viikoittain käytössään päätoimisten laji- ja fysiikkavalmentajien sekä fysioterapeutin palvelut. Vastaavaa palvelua salibandyssä ei ole vielä tarjolla muualla Suomessa.

Urheilijan muut edut

Huippu-urheiluohjemassa mukana olevat urheilijat/opiskelijat saavat neljän vuoden aikana lukion 75:stä kurssista valmennuskursseja maksimissaan 22 (5-6 valmennuskurssia/lukuvuosi) sekä poislukuoikeuden kahdeksaan pakolliseen kurssiin. Lisäksi valmennuksen tukitoimina suoritetaan vähintään yksi valmennusopin kurssi. Muita urheilua tukevia kursseja ovat mm. psyykkinen valmennuksen kurssi.

Helmi Liiketalousopisto ja Brändö Gymnasium
oppilaitoskumppaneina

Jos urheilija kokee, että lukio-opinnot eivät ole hänen juttu tai hän haluaa suorittaa lukio-opinnot ruotsin kielellä, on huippu-urheiluohjelmaan mahdollisuus räätälöidä suunnitelma Helmi Liiketalousopistossa ja Brändö Gymnasiumissa. Molemmissa oppilaitoksissa valmennus on myös osa opintosuorituksia.

Kiireettömästi huipulle

Urheilijat asettavat itselleen lyhyen ja pitkän ajan tavoitteita. Isossa kuvassa huippu-urheiluohjelma tukee pelaajien matkaa aikuismaajoukkueeseen. Ensimmäinen neljä vuotta valmiuksien rakentamista huippu-urheiluun, jonka jälkeen urheilijoilla on mahdollisuus jatkaa kehittämistään Puolustusvoimien urheilukoulussa.

Varusmiespalveluksen jälkeen korkea-asteen opintoja on hyvä yhdistää urheiluakatemiassa harjoittelun kanssa. Parhaassa tapauksessa urheilijat saavat seurajoukkueharjoittelun lisäksi laadukasta ja ohjattua valmennusta 10 vuoden ajan – salibandypelaajan huippu-urheilupolku.  

Keväällä 2001-syntyneet hakuvuorossa

Keväällä 2017 yhteishaussa 2001-syntyneet pelaajat hakevat toisen asteen opintoihin. Huippu-urheiluohjelma on oiva mahdollisuus ikäluokan kärkipelaajille. Salibandyn huippu-urheiluohjelma on mahdollisuus kaikille, jotka unelmoivat huippusalibandystä.

Salibandyn yksilöityä huippu-urheiluohjelmaa toteutetaan toistaiseksi vain Helsingissä.

Erityistehtävän saaneet urheilulukiot

Kerttulin lukio, Turku, salibandyn lajiryhmä, vastuuvalmentaja Atte Juuti
Kastellin lukio, Oulu, salibandyn lajiryhmä, vastuuvalmentaja Karo Kuussaari
Kuopion klassillinen lukio, Kuopio, salibandyn lajiryhmä, vastuuvalmentaja Mikko Tiihonen
Kuortaneen lukio, Kuortane, ei lajivalmennusta
Mäkelänrinteen lukio, Helsinki, salibandyn lajiryhmä ja HU-ohjelma, vastuuvalmentaja Lasse Eriksson
Ounasvaaran lukio, Rovaniemi, ei lajivalmennusta
Pohjois-Haagan yhteiskoulu, Helsinki, salibandyn lajiryhmä, vastuuvalmentaja Joonas Naava
Porin suomalaisen yhteislyseon lukio, Pori, salibandyn lajiryhmä, vastuuvalmentaja Antti-Jussi Härkönen
Lahden lyseo, Lahti, salibandyn lajiryhmä, vastuuvalmentaja Jaakko Åkman
Sammon keskuslukio, Tampere, salibandyn lajiryhmä, vastuuhenkilö Miikka Lamu
Sotkamon lukio, Sotkamo, ei lajivalmennusta
Schildtin lukio, Jyväskylä, salibandyn lajiryhmä, vastuuvalmentaja Pasi Kotilainen
Vörå samgymnasium, Vöyri, ei lajivalmennusta

Erityistehtävän saaneet ammatilliset oppilaitokset

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto, Kotka,
Helmi Liiketalousopisto, Helsinki
Hyria Koulutus Oy, Hyvinkää, Riihimäki, Hämeenlinna
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Jämsän ammattiopisto ja Jyväskylän ammattiopisto
Koulutuskeskus Salpaus, Lahti
Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki
Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola
Oulun seudun ammattiopisto
Rovaniemen koulutuskuntayhtymä
Savon ammatti- ja aikuisopisto, Kuopio
Stadin ammattiopisto, Helsinki
Tampereen seudun ammattiopisto
Turun ammatti-instituutti – Åbo Yrkesinstitut

Ammatillisten oppilaitosten salibandyn lajivalmennus tehdään pääsääntöisesti yhteistyössä alueen urheilulukion tai urheiluakatemian ja seurojen yhteistyöllä.

Lisätietoja huippu-urheiluohjelmasta Salibandyliitossa,
Lasse Eriksson
Nuorten Olympiavalmentaja
lasse.eriksson(at)floorball.fi tai
0400 529 016

Jaa artikkeli