Salibandy 30 vuotta - tässä ensimmäiset Hall of Fame -valinnat!

Ensimmäiset salibandyn Hall of Fameen valitut julkistettiin ja palkittiin Salibandyliiton 30-vuotisjuhlaillallisella lauantaina Tampereella. Ensimmäisinä historiallisen kunnianosoituksen saivat osalleen korvaamatonta työtä lajin kehityksen eteen tehneet Pekka Mukkala, Kurt Westerlund, Jarmo Perttilä, Heikki Vienola ja Janne Tähkä.

Lyhyt tiivistelmä ensimmäisinä valittujen saavutuksista (numeroilla 1-5):

# 1. Pekka Mukkala (s. 21.9.1958)

Pekka Mukkala, 57, on Salibandyliiton keskeinen perustaja, ja mikä melkeinpä vielä ainutlaatuisempaa, lajimme suomenkielisen nimen ”salibandy” isä. Pekka oli myös Salibandyliiton ensimmäinen puheenjohtaja ja Kansainvälisen Salibandyliiton IFF:n järjestyksessä toinen puheenjohtaja. Oman lajin alkuaikojen pelaajauransa lisäksi hänen antiinsa salibandylle kuuluu myös toimiminen juniorivalmentajana ja muissa tärkeissä taustatehtävissä.

# 2. Kurt Westerlund (s. 6.10.1964)

Kurt Westerlund, 51, oli jo oman pelaajauransa aikaan aktiivinen myös joukkueensa taustoilla sekä tapahtumien järjestäjänä, ja hän hakeutui nopeasti mukaan myös Salibandyliiton vastuutehtäviin. ”Kurre” oli ensimmäinen Salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja ja liiton alkuaikojen keskeinen vaikuttaja, joka toimi muun muassa nuoren maajoukkueemme joukkueenjohtajana. Hän on tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran seurojensa väsymättömänä managerina ja muistanut aina tilaisuuden tullen nostaa salibandya esiin myös esiintymisissään viihdetaiteilijana.

# 3. Jarmo Perttilä (s. 24.5.1961)

Jarmo Perttilä, 54, on jo pelkästään pelaajana lajin legendoja. Vuodesta 1990 kootuissa tilastoissa hänelle kertyi 208 pääsarjaottelua tehoilla 203 maalia ja 112 maalisyöttöä sekä viisi Suomen mestaruutta, hopeaa ja pronssia. Luvuista puuttuvat hänen saavutuksensa sarjatoiminnan alkuaikoina. Maajoukkueessa Perttilä pelasi 19 ottelua tehoilla 3+10 ja oli voittamassa 1994 EM-hopeaa. Pelaamisen ohella Perttilä urakoi jo lajin alkuvuosina lajin levittäjänä ja vaikeasti saatavissa olleiden salibandyvarusteiden välittäjänä, ja hän on edelleen jatkanut työtä lajin suorituspaikkojen parantamiseksi ja pelaamisen mahdollistamiseksi.

# 4. Heikki Vienola (s. 17.7.1960)

Heikki Vienola, 55, nousi lajilegendaksi jo pelaajana ja tehoduon Vienola-Perttilä (vai Perttilä-Vienola?) puolikkaana.  Tilastoihin hän merkkautti 159 pääsarjaottelua tehoilla 152+99 ja neljä Suomen mestaruutta sekä hopeaa ja pronssia mutta ehti muiden lajin alkuvuosien tähtien paljon tavoin enemmän kuin mitä tallella oleviin tilastoihin on ehtinyt mukaan. Maajoukkueessa Heikki Vienola pelasi kuusi kertaa ja onnistui niissäkin maali per peli -tahdilla. Pelaajauransa jälkeen hän on jatkanut tärkeää työtä salibandyn pelaamisen ja lajin leviämisen mahdollistajana olosuhteiden osalta.

# 5. Janne Tähkä (s. 27.9.1970)
 
Janne Tähkä, 45, on liki 10 vuotta pääsarjauransa päättymisen jälkeen yhä maan suuren yleisön keskuudessa tunnetuin salibandypelaaja. Hän oli urallaan persoonallinen ja värikäs lajin lähettiläs, joka jää historiaan myös ilmaveivin, ruotsalaisittain Zorron, isänä. Ilmaveivaamisesta kehittyi paitsi yksi lajitaito lisää myös oma freestyle-esitysten lajinsa. Janne Tähkän huikea pelaajaura kotimaan pääsarjoissa tuotti 216 ottelussa huikeat 196 maalia ja 100 maalisyöttöä sekä palkintokaappiin niin SM-kultaa ja hopeaa kuin pronssiakin. Maajoukkueessa koko lajimaailmaa ihastuttanut Tähkä pelasi 69 ottelua voittaen EM-kultaa sekä MM-kisoissa kolme hopeaa ja kaksi pronssia.

Kuva: Jussi Saarinen.

Salibandyn Respect-järjestelmä on Salibandyn 30-vuotisjuhlavuonna 2015 luotu järjestelmä lajin parissa erityisesti ansioituneiden henkilöiden kunnioittamiseksi ja arvokkaiden muistojen vaalimiseksi.

Salibandyn Respect-järjestelmä koostuu kuudesta osiosta:
1. Hall of Fame
2. Legendat
3. Maailmanmestarit
4. Kansalliset meriitit
5. Ansiomerkkijärjestelmä
6. Keskuskauppakamarin ansiomerkit

Respect -järjestelmän tarkoitus on:
– kunnioittaa ja huomioida lajin parissa erityisen ansioituneita henkilöitä
– Säilyttää ja vaalia lajin arvokkainta historiaa, perinteitä ja sykähdyttävimpiä muistoja
– Lisätä ja kasvattaa tietoisuutta lajin synnystä, kehityksestä ja kasvusta merkittävänä osana suomalaista liikunta- ja urheilukulttuuria.

Salibandyn Hall of Fame -toimikunta 2015
Puheenjohtaja: Jari Kinnunen
Sihteeri: Mika Hilska

Jäsenet:
Jaakko Hintikka
Paula Jouhten
Klaus Koskela
Risto Nieminen
Antti Ruokonen
Jukka Tervo
Kurt Westerlund

Jaa artikkeli