Sähköpyörätuolisalibandyn maailmanmestaruuskilpailut pelataan 9.–14. elokuuta 2022 Sveitsin Surseessä. Suomen joukkue MM-kilpailuihin on nyt nimetty.
Koronaviruspandemian vuoksi sähköpyörätuolisalibandyn edellisistä arvokisoista on vierähtänyt runsaasti aikaa. MM-kilpailut pelattiin edellisen kerran vuonna 2018, mutta niissä Suomi ei ollut mukana. Suomen edelliset arvokisat olivat vuoden 2016 EM-kilpailut.
Kun edellisistä kisoista on aikaa, on Suomen joukkueessa runsaasti arvokisaensikertalaisia. Puolet kymmenen pelaajan joukkueesta – Samuel Ojala, Kasper Vuorinen, Jesse Mursu, Anni Kyröläinen ja Jasmi Ahonen – tekevät ensiesiintymisensä arvokilpailuissa.
Suomalainen urheiluhistoria tuntee eri lajeista monta veljes- ja siskosparia, jotka ovat pelanneet yhdessä maajoukkueessa. Ainutlaatuista on sen sijaan siskon ja veljen pelaaminen samassa maajoukkueessa. Sähköpyörätuolisalibandya pelataan sekajoukkuein, joten se on mahdollista. Jasmi ja Atso Ahonen ovat lajin ensimmäiset sisko ja veli Suomen maajoukkueessa arvokisoissa.
– Olimme lapsena Lihastautiliiton leirillä, jossa sähköpyörätuolisalibandya esiteltiin. Isoveljeni Atso innostui heti lajista ja alkoi harrastaa sitä. Minä tulin sitten pikkuhiljaa perässä, Jasmi Ahonen, 27, muistelee.
Jasmin innostus hiipui teini-iässä ja hän lopetti lajin. Kolme vuotta vanhempi isoveli Atso oli tuolloin harrastuksessaan jo pitkällä, Suomen maajoukkueen maalivahtina.
– Itselläni tuli noin seitsemän vuoden tauko lajin parista, mutta sitten kaverit houkuttelivat takaisin ja huomasin, että tämähän on oikein mukavaa tekemistä, Jasmi sanoo.
– Yhteisöllisyys on ihan parasta sähköpyörätuolisalibandyssa. Tämä on vauhdikas laji, jonka parissa olen oppinut paljon yhdessä tekemällä ja muiden kanssa työskentelemällä, hän jatkaa.
Kun sisarukset olivat nuoria, saattoivat isoveljen neuvot hieman ärsyttää Jasmia. Nyt tilanne on toinen.
– Atso oli yksi tärkeimmistä henkilöistä, jotka houkuttelivat minua takaisin lajin pariin. Ehkä suurin tuki ja kannustin. Nyt suhteemme on sellainen, että kuuntelen tarkkaan hänen ohjeitaan. Hän on maajoukkueen kapteeni, mutta myös isoveljenä sellainen henkilö, jota mielellään kuuntelen, Jasmi sanoo.
Sähköpyörätuolisalibandy on vaikeavammaisille henkilöille suunnattu laji. Kentällä on pelaajia, joiden käsien toimintakyky on riittävä tavallisen, joskin normaalia salibandymailaa lyhyemmän mailan käyttämiseen. Kentällä on myös oltava kaksi niin sanottua t-stick -pelaajaa, joiden käsien toimintakyky ei riitä käsimailan käyttämiseen, vaan joiden pelivälineenä toimii sähköpyörätuolin etuosaan kiinnitetty t-kirjaimen muotoinen maila.
Toinen kentällä olevista t-stick-pelaajista on aina maalivahti – Suomen joukkueessa Atso Ahonen. Myös Jasmi Ahonen on t-stick-pelaaja.
– T-stick-pelaajan rooli on aika isokin, vaikka pallon kanssa ei paljoa ollakaan. Teemme liikkumisellamme tilaa muille pelaajille silloin kun joukkueellamme on pallo. Puolustaessa taas pyrimme sijoittumaan siten, että vastustajan maalinteko hankaloituu, Jasmi sanoo.
Suomi on perinteisesti kuulunut sähköpyörätuolisalibandyn kärkiryhmään. Vuosilta 2010 ja 2014 plakkarissa on MM-pronssit ja vuodelta 2012 EM-pronssi. Euroopan maat hallitsevat lajia, joten MM- ja EM-kilpailut ovat yhtä kovatasoiset.
Vuoden 2016 EM-kilpailuissa Suomi lipsahti seitsemänneksi, mikä tiesi myös jäämistä rannalle vuoden 2018 MM-kilpailuista. Suomi on maailmanrankingissa seitsemäs, mutta pystyy haastamaan rankingin kärkimaat.
Sveitsin MM-kilpailuissa Suomi pelaa samassa alkulohkossa Saksan (ranking-1.), Tanskan (2.), Espanjan (8.) ja Australian (11.) kanssa. Toisessa lohkossa pelaavat Italia (3.), Sveitsi (4.), Hollanti (5.), Belgia (6.) ja Kanada (9.).
Suomen joukkue sähköpyörätuolisalibandyn MM-kilpailuihin
PELAAJAT
• Atso Ahonen (C), Helsinki
• Jasmi Ahonen, Helsinki
• Anni Kyröläinen, Helsinki
• Jesse Mursu, Espoo
• Kasper Vuorinen, Järvenpää
• Samuel Ojala, Lahti
• Ella-Riikka Isometsä, Helsinki
• Olli Palonen, Helsinki
• Petri Matikainen (A), Helsinki
• Saila Luumi, Vantaa
VALMENNUS JA JOUKKUEENJOHTO
• Mika Borg, päävalmentaja
• Jaakko Linkoheimo, valmentaja
• Riina-Kaisa Ojala, joukkueenjohtaja
• Timo Pelkonen, joukkueenjohtaja
Kisasivut: https://pchworldcup.com
Paralympiakomitean tiedotteesta
Kuvituskuva näytösottelusta miesten MM-turnauksessa: Anssi Koskinen