Sähköpyörätuolisalibandy esittäytyi näyttävästi viime viikolla miesten MM-turnauksessa, kun sen suomalaishuiput valtasivat kaukalon pronssiottelun Tšekki–Sveitsi erätauolla.
Ensi elokuussa Sveitsissä pelattavaan MM-turnaukseensa valmistautuva Suomen sähköpyörätuolisalibandymaajoukkue oli jaettu näytösottelussa kahteen joukkueeseen, jotka ottivat mittaa toisistaan. Sen lomassa MM-areenan juontajaisäntä Kaj Kunnas kyseli pelaajilta hetken tunnelmat sekä lisätietoja lajista.
Katso Anssi Koskisen kuvagalleria ottelusta
– Parasta tällaisissa näytösotteluissa on, että pääsee pelaamaan ison yleisön eteen, maajoukkuepelaaja Ella-Riikka Isometsä tiivistää Paralympialiiton sivuilla.
– On tärkeää saada lajiamme näkyviin ja ennen kaikkea tuoda esiin urheilun monimuotoisuutta. Vammaiset lapset ja nuoret saavat nähdä, että on olemassa tällaista toimintaa ja pelaajia, jotka ovat kuin he.
Sähköpyörätuolisalibandy on esittäytynyt tilaisuuden tulle valikoiduissa tapahtumissa kuten ulkopelaamisen huipennuksessa ja toki myös edellisissä miesten MM-kotikisoissa 2010 Hartwall Areenalla.
Suomen maajoukkue on päässyt tositoimiin viimeksi helmikuussa 2020 kansainvälisessä turnauksessa Italiassa, mutta sen jälkeen koronakriisi on tuonut toimintaan pakollisen tauon muun muassa peruen Suomelle myönnetyt EM-kisat.
Lue lisää sähköpyörätuolisalibandysta
Lue Paralympialiiton sivuilta: Sähköpyörätuolisalibandymaajoukkue näytösottelussa Hartwall Arenalla
Sähköpyörätuolisalibandy on yksi salibandyn soveltavista muodoista. Nimensäkin mukaan pelissä liikutaan erityisillä pelaamiseen tarkoitetuilla sähköpyörätuoleilla, joka mahdollistaa myös niiden pelaajien osallistumisen, joiden toimintakyky on huomattavasti madaltanut.
Sähköpyörätuolisalibandyssa kentällä on maalivahdin lisäksi neljä kenttäpelaajaa, joista yksi käyttää perinteisen mailan sijaan ns. pelituolin alaosaan kiinnitettävää T-stickiä.
Pelikenttä on perinteistä kenttää hieman pienempi. Maalit ovat leveät ja matalat sillä pallo saa kohota vain 20cm korkeuteen. Pelituolin nopeusrajoitus on kansainvälisellä tasolla 15km/h ja ottelut kestävät 2 x 20 minuuttia.
Sähköpyörätuolisalibandyssa blokkaaminen on suuressa roolissa ja kyseessä on muutenkin erittäin taktinen laji. ”Sähkärisäbää” pelataan kotimaassa Oulussa, Vaasassa, Tampereella, Turussa ja Helsingissä.
Elokuussa 2022 Suomen maajoukkue matkustaa Sveitsiin, jossa pelataan sähköpyörätuolisalibandyn MM-kisat. Suomen pahimpia vastustajia ovat lajin mahtimaat, Italia ja Hollanti, mutta myös Sveitsi, Tanska ja Saksa tulevat olemaan erittäin kovia vastuksia Suomen matkalla kohti maailmanmestaruutta.
Kuvat: Anssi Koskinen