Rovaniemeläinen Esko Korhonen, 80, on tuomaroinut jo yli 40 vuotta ja viheltänyt yli 2000 salibandypeliä

Esko Korhonen, 80, on erotuomaroinut puolet ikävuosistaan ja harrastuksessa innostaa edelleen uuden oppiminen sekä se, että pääsee olemaan vahvasti osa joukkueurheilupeliä.

Rovaniemeläinen Esko Korhonen hurahti tuomarointiin jo yli 40 vuotta sitten. Esko juhli syntymäpäiviään viime sunnuntaina 24. marraskuuta ja täyteen tuli upea tasaluku – 80 vuotta, joka tarkoittaa myös sitä, että erotuomarointi on ollut menossa mukana jo yli puolet elämästä. Tuomarointi alkoi jalkapallosta, jonka jälkeen mukaan tulivat myös muut joukkuelajit. Kaudella 2001–2002 Esko aloitti salibandyn erotuomaroinnin. Sen jälkeen tuomarointi on saanut uusia sävyjä niin kouluttajan, otteluasettelijan ja toimitsijakouluttajan rooleista.

-Kaikki alkoi siitä, kun olin katsomassa jalkapallopeliä 70-luvun loppupuolella. Yksi tuomari ei tullut paikalle ja minulta kysyttiin, jos haluaisin tulla peliin linjatuomariksi. Pelasin jalkapalloa siihen aikaan, joten säännöt olivat tuttuja, muistelee Esko sitä, miten tuomarointiura on alkanut.

Erotuomaripaitoja.
Erotuomaripaitoja.

Salibandytuomaroinnin pariin hän on päätynyt 2000-luvun alussa kuultuaan, että Rovaniemellä järjestetään salibandytuomaroinnin koulutustilaisuus. Esko osallistui koulutukseen ja perusti samana vuonna vielä erotuomarikerhon, joka on edelleen toiminnassa. Esko viheltää pääsääntöisesti Lapin alueella ja pohjoisen sarjoja. Hän on viheltänyt miesten 2.–5. divisioonassa, nykyisin keskittyen alasarjoihin, sekä naisten 2. ja 3. divisioonassa, muutamat ottelut hän on viheltänyt myös pohjoisen Ruotsin alueella.

-Jos kaikki salibandyottelut laskee mukaan, niin vihellettyjä pelejä on yhteensä yli 2000.

Tuomari- ja toimitsijakoulutuksia Esko on pitänyt myös laajasti Lapin sekä Pohjois-Suomen alueella, ja koulutuksiin on osallistunut vuosien aikana satoja tulevia salibandytuomareita ja -toimitsijoita.

Lehtijuttu Lapin kansassa vuonna 1994.
Lehtijuttu Lapin kansassa vuonna 1994.

Aina oppii uutta

Eskoa kiinnostaa tuomaroinnissa erityisesti joukkuelajien erityispiirteet. Erotuomari on keskeisessä osassa peliä sekä se, että aina oppii uutta, jopa yli 2000 vihelletyn pelin jälkeen.

-Koskaan ei ole täydellinen ja aina oppii uutta. Eri sarjatasot tarjoavat erilaisia otteluita vihellettäviksi. Peleissä pääsee toteuttamaan omaa tietotaitoa ja tilanteiden tulkitsemista pelin eduksi.

Haastavimmiksi erotuomaroinnin elementeiksi Esko nostaa sen, että pystyy reagoimaan tilanteisiin mahdollisimman oikeaoppisesti ja oikeudenmukaisesti sääntöjä tilanteeseen soveltaen. Esko on nähnyt vuosien aikana, että epäonnistumisten pelko ja joukkueelta saadut palautteet jännittävät monia uusia tuomareita ja haluaakin kannustaa, että virheitä tulee joskus kaikille, niin erotuomareille kuin pelaajille ja joukkueille – se kuuluu hommaan. Tuomarointi lähteekin parhaiten käyntiin, kun mukana ja parina on kokeneempi tuomari, jolla on kokemusta erilaisista tilanteista ja niiden ratkaisumalleista.

-Tuomarin hommaan kuuluu myös jatkuva kehittyminen. Arjessa tulee säännöllisesti opiskella sääntöjä ja niiden tulkintoja.

Erotuomarointi tarjoaakin siis harrastuksen, jossa pääsee oppimaan jatkuvasti uutta ja se sopii kaiken ikäisille, kuten muutama viikko sitten julkaistussa artikkelissa kerrottiin myös Leevistä ja Janista. Lue täältä.

Ytimessä on sarja, joka tutustuu salibandya harrastaviin henkilöihin ympäri Suomen. Mitä salibandy antaa arkeen ja millaista on joukkueurheilulajin harrastamisen ytimessä? 

Vasemmalta: Salibandyliiton pinssi. Kuva Liiton palkitsemistilaisuudesta, Tampere 2015. Lapsuuden kuva.

Miten aloittaa erotuomarointi?

Erotuomariksi pääset osallistumalla erotuomareiden peruskoulutukseen. Erotuomarina voivat toimia kaikki kauden aikana 14 vuotta täyttävät. Peruskoulutuksia järjestetään kaikilla alueillamme sekä valtakunnallisina verkkokoulutuksina syyskuun ja helmikuun välisenä aikana. Koulutukseen ilmoittautuminen tapahtuu Suomi Sportissa. Peruskoulutuksen lähi- tai verkko-opetusosuus on pituudeltaan 8–9 tuntia (1 viikonloppupäivä tai 3 arki-iltaa, ajankohdan mukaan), sen lisäksi koulutukseen kuuluu oppimisympäristö Moodlessa suoritettavia tehtäviä ja sääntökoe.

Teksti: Vilma Pekkala

Kuvat: Esko Korhonen

Jaa artikkeli