Päävalmentaja Jukka Kouvalainen ensi yön MM-unelmafinaalista: "Se on tahtojen taisto"

Alku ja loppu. MM-kulta ja MM-hopea. Voittaja ja häviäjä. MM-loppuottelu on ohi parissa tunnissa, mutta sen eteen on tehty hartiavoimin töitä viimeiset kaksi vuotta. Satoja harjoituksia, tuhansia toistoja, kymmeniä palavereita. Leirejä ja maaotteluturnauksia.

Suomen alle 19-vuotiaiden tyttöjen päävalmentaja Jukka Kouvalainen, jos kuka tietää tämän. Hän oli Harry Virtasen valmennustiimissä voittamassa MM-kultaa keväällä 2012. Sen jälkeen hän aloitti päävalmentajana ja 2014 tuli MM-finaalitappio ensi yön vastustajalle Ruotsille. 

Kaksi vuotta on mennyt, taaksepäin katsottuna kuin siivillä ja edessä on jälleen yhden kisaprojektin päätös ja vastassa länsinaapuri.

– Joo, työt alkaa olla taas taas tehty ja kohta mennään, aloittaa Kouvalainen kisojen aikana tutuksi tulleen videopuhelun Kanadasta Suomeen.

Eilen Suomelle 5-1-voitto välierässä Sveitsistä ja Ruotsille 5-0 Tshekistä. Maalitalkoot ovat ohi.

– Näinhän se menee. Petrattu on. Peli oli paremmin kontrollissa kuin alkusarjan viimeisessä ottelussa Tshekkiä vastaan. Tehtiin oikeita asioita, mutta yhden pääsi kaveri iskemään. Täytyy olla tyytyväinen peli-ilmeen rentouteen. Kaksi viimeisintä oltu kärsivällisiä ja eilen eritoten.  

Miten eilisen jälkeen on valmistauduttu Ruotsin kohtaamiseen?

– Välierä purettiin heti ottelun jälkeen ja kurkattiin Ruotsin välierääkin. Hieman videoita käyty läpi ja nimetty kentälliset. Vielä viisikkopalaverit ja sitten se alkaa olla siinä.

– Olemme niin paljon pelanneet vastakkain EFT-turnauksissa ja Suomi-Ruotsi-ottelutapahtumissa, että kummatkin tuntevat toisensa riittävän hyvin. Ei tässä vaiheessa enää mitään yllättävää vastustajasta tule esiin, hän jatkaa

MM-finaalissa siirrytään ”nextille levelille” nuorisokielellä ilmaistuna.
– Päivän kunto ja henkinen valmius ratkaisee. Edessä on viides peli viiteen päivään ja kisaväsymys alkaa varmasti näkyä kummassakin leirissä. Finaalista tulee tahtojen taisto.

– Tähän asti olemme painottaneet pallollista hallintaa, mutta nyt pelirohkeutta entistä enemmän. Suomi ja Ruotsi ovat kaksi parasta joukkuetta.

Kaksi ensimmäistä Suomen MM-ottelua olivat laskettelua ja kahdessa seuraavassa vastustaja testasi jo puolustusvalmiutta ja yritti pelata tilaa ja aikaa pois.

– Selvisimme niistä, mutta nyt pitää puolustaa vielä tiiviimmin eikä luopua pallosta huolimattomasti. Toki haluamme palloa nytkin, mutta olla valmius, että Ruotsi pitää palloa pidempiä jaksoja kuin aiemmat vastaiskuihin luottavat maat.

Jos yksi osa-alue pitäisi valita MM-kullan kallistumiseen puolelle tai toiselle, niin mikä se olisi ?

– Kyllä se silloin kallistuisi puolustamiseen, vaikka pelkästään sillä ei voi voittaa. Mutta kummankaan puolustusta ei ole vielä kunnolla koeteltu.

Suomen aloitusviisikot MM-finaalissa Ruotsia vastaan (klo 01.10 Suomen aikaa)

Ella Sundström – Daniela Westerlund – Oona Kauppi
Roosa Salmela – Mia Vallenius

Elina Vanhanen – Oona Kauppinen – Fanny Holmberg
Pinja Jaakkola – Trine Sällström

Milla Nordlund – Jenna Saario – Sofia Leino
Olivia Kortelainen – Salla Ranta

Maalissa Teea Lehikoinen.

Penkillä: Ellinoora Huotari, Veera Kauppi, Annina Levälampi ja Kristiina Tarkiainen (mv).

Teksti: Markku Huoponen.
Kuva: Salibandyliiga.

Jaa artikkeli