Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on julkaissut kesälajien tukipäätökset vuodelle 2021. Kaikkiaan tehostamistukea jaettiin kesälajeille olympiadin viimeiseen vuoteen 3 937 536 euroa.
Salibandylle, joka Olympiakomitean jaottelussa lukeutuu kesälajiksi, tukea myönnettiin 130 000 euroa. Summa on sama kuin kuluvana vuonna.
– Vaikka tuki on selkeästi pienempi kuin muissa isoissa joukkuepeleissä, niin sillä on silti merkittävä vaikutus Salibandyliiton huippu-urheilusektorin toiminnassa. Pystymme tuella tehostamaan niin maajoukkueiden kehittymisen seurantaa, pelaajapolkuamme, kuin päivittäistä urheilijoiden harjoittelua arjessa, kertoo huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala ja jatkaa:
– Myös Tampereelle saatua uutta NOV-valmentajan toimenkuvaa on päivitetty perinteisestä NOV-valmentajan toimenkuvasta paremmin alueen seurojen pelaajakehitystä palvelevaksi. Kuten tällä tuella, niin kaikella Salibandyliiton toiminnalla pitää hakea mahdollisimman laajaa vaikuttavuutta ja hyvää panos/tuotos-suhdetta. Meidän lajillamme ei ole resursseja tuhlattavaksi.
Salibandy
Tukiohjelma: Kansainvälisen tason joukkuelaji
Tehostamistuen kokonaissumma: 130 000 €
Tuen kohdentuminen:
– miesten maajoukkueen valmentautumistuki
– naisten maajoukkueen valmentautumistuki
– kohdennettu tehostamistuki nuorille talenttipelaajille
– maajoukkuepelaajien kehittymisen seuranta
– yhteispalkkaustuki MAAJOUKKUETIE-toiminnan kehittämiseen
– NOV-palkkatuki: Jussi Huovinen, Atte Juuti
Vuosi 2020 on ollut maailmanlaajuisen koronaviruspandemian takia poikkeuksellinen myös huippu-urheilussa. Kesälajien olympiadin piti huipentua heinä-elokuussa Tokiossa olympialaisilla ja kuukautta myöhemmin paralympialaisilla, mutta kisojen siirron takia nyt ollaan hyvin samanlaisessa tilanteessa kuin vuosi sitten.
Tämä näkyy myös Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön jakamissa kesälajien tehostamistuissa. Kun valtaosalle yksilölajeista olympiavuosi on kalenterikierron tärkein, huippu-urheilusuunnitelmat vuodelle 2021 noudattelevat pääosin samoja linjoja kuin vuosi sitten.
– Tämä koskee toki vain lajeja, joiden selkeä pääkilpailu on olympialaiset. Meillä on tukiohjelmissa myös joukkuepelejä, ei-olympialajeja ja muutamia ammattilaispainotteisia olympialajeja, joiden toiminta ei ole niin olympiakeskeistä. Näiden lajien kanssa yhteistyötä on jatkettu vielä selkeämmin pidemmällä tähtäimellä ja tulevan strategiakauden tavoitteiden suunnassa, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki painottaa Olympiakomitean tiedotteessa.
Vuoden 2021 kesälajien tehostamistukia jaettiin paralympialajeille 301 000 euroa ja vammattomien puolelle 3 636 536 euroa. Tehostamistuelle ylsi vammattomien puolella 22 lajia.
Monessa lajissa kansainvälinen kilpailutoiminta on ollut vähäistä tai kokonaan jäissä vuonna 2020. Näiden lajien kohdalla kilpailumenestystä on peilattu ensisijaisesti vuoteen 2019.
– Menestys on kuitenkin vain yksi kriteereistämme. Olemme jo tutuksi tulleeseen tapaan käyneet syksyn mittaan hyvässä yhteistyössä läpi lajien huippu-urheilusuunnitelmia ja panostuksia huippu-urheiluun. Tässäkin tilanteessa olemme etsineet ja uskon, että myös löytäneet euroille mahdollisimman hyvää vaikuttavuutta, Lehtimäki toteaa.
Lajien saamat tehostamistuet ja kohdennus täällä.
Jutun loppuosan lähteenä on käytetty Olympiakomitean tiedotetta asiasta.