Liikuntabudjetti uhkaa pienentyä ensi vuodelle 20 miljoonalla eurolla. Jos leikkaus toteutuu, kyseessä on pienin liikuntabudjetti yli kymmenen vuoteen.
Liikuntaleikkausten perumiselle aukesi torstaina 14.10. mahdollisuus, kun pääministeri Sanna Marin ilmoitti Twitterissä kannattavansa kulttuurileikkausten perumista.
Olympiakomitea on ottanut voimakkaasti kantaa liikunnan ja urheilun rahoituksen puolesta. Salibandyliitto yhtyy tähän huoleen.
– Salibandystä ja useimmista muistakin lajeista on korona-aikana jäänyt pois tuhansia pelaajia ja erityisesti niitä, joille pelaaminen on ennen muuta liikuntaa ja sosiaalista yhdessä oloa. Juuri niitä pandemian jälkeen tarvitaan. Nyt onkin erittäin väärä aika vähentää liikunnan rahoitusta, Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta toteaa.
Yli 10 prosentin leikkaus liikuntabudjettiin tarkoittaisi ainakin näitä:
• Kansalaistoiminnasta leikkaaminen merkitsee esimerkiksi lasten ja nuorten seuratoiminnasta leikkaamista. Kymmenet tuhannet lapset ja nuoret ovat koronakriisin aikana pudonneet liikuntaharrastuksista. Nyt tarvitaan enemmän harrastusmahdollisuuksia, ei vähempää.
• Kansalaistoiminnasta leikkaaminen tarkoittaa sosiaalisen vuorovaikutuksen vähentymistä. Liikunnan seuratoiminnalla on valtava yhteen saattava voima: siihen osallistuu eri tavoin lähes 2 miljoonaa ihmistä 9000 seurassa. Koronan jälkeen tarvitaan enemmän yhteisöllisyyttä, ei vähempää.
• Liikuntapaikkarakentamisesta leikkaaminen merkitsee yhä vähemmän mahdollisuuksia omatoimiseen liikuntaan. Ei leikata terveydestä ja hyvinvoinnista, eikä urheilijoiden harjoitusmahdollisuuksista!
• Myös aikuiset tarvitsevat enemmän liikunnan harrastamisen mahdollisuuksia. Nyt kaavaillut leikkaukset tarkoittaisivat, että yhä harvempi järjestö pystyy tarjoamaan uusia matalankynnyksen liikuntamuotoja vähän liikkuville.
• Huippu-urheiluun kuuluu tavoitteellinen harjoittelu. Suomalaiset arvostavat huippu-urheilua: noin kolme neljäsosaa kertoo pitävänsä suomalaisten kansainvälistä urheilumenestystä tärkeänä. Jos hallituksen leikkaukset toteutuvat, se voi tarkoittaa esimerkiksi valmennuksesta tai harjoittelusta säästämistä. Se on säästämistä menestyksen edellytyksistä ja yhteisistä elämyksistä.
• Yksi huippu-urheilun strateginen tavoite on ammattilaisuuden lisääminen, ammattivalmentajien ja ammattiasiantuntijoiden määrä lisääminen, se on menestysedellytys kv-kilpailussa. Meillä ei ole varaa jäädä jälkeen tässä kehityksessä, mikäli haluamme edelleen tuottaa hyvää mieltä, iloa, jännitystä ja esikuvia kaikille suomalaisille.
• Liian vähäisen liikkeen yhteiskunnalliset kustannukset ovat yli 3 mrd. euroa. Summaa tuskin saadaan pienennettyä leikkaamalla liikunnasta.