"Nieminen myi Hartwall Areenan loppuun, minun Final Nightiini saa vielä lippuja"

”Jarkko Nieminen myi Hartwallin loppuun mutta minun Final Nightiini saa vielä lippuja”, naissalibandyn suomalainen ykköslegenda Katriina Saarinen virnistää lauantain Superfinaalin alla.

Totta se on. Naisten Salibandyliigan kaikkien tilastojen kärkinimi pelaa lauantaina Hartwall Areenalla uransa viimeisen liigaottelun. Classic on jo aiemmin tiedottanut hänen siirtymisestään ensi kaudella joukkueen päävalmentajaksi.
– On se viimeinen peli, mutten itse asiassa ole ajatellut sitä puolta vielä yhtään, ”Kassu” itsekin ihmettelee.
Keskittyminen on nyt täysin olennaisimmassa: Superfinaalissa. Olennaiseen keskittyminen on yksi niistä tekijöistä, jotka vievät huippupelaajan tilastojen ykköseksi.
Classicin voitto lauantaina olisi Katriina Saariselle yhdeksäs mestaruus ja siirtäisi hänet siinäkin yksin kaikkien aikojen tilastokärkeen. Kahdeksan kultaa löytyy myös Kati Suomelalta sekä Irja Lahtiselta.

Syksyllä 44 vuotta täyttävä Katriina Saarinen kutsuu tunnetusti itseään dinosaurukseksi, ja rollaattoriherjat ovat viuhuneet jo vuosia. Sen verran sauruksen nivelet jo kolottavat, että Classicin kevään kuuden ottelun play off -voittoputkessa nimi löytyy kolmen pelin pöytäkirjoista ja ennen lauantaita vielä kiikareilla eli ilman tehopisteitä.

”Standing ovation” viimeisessä kotipelissä

Ratkaisevassa välierässä PSS:aa vastaan Katriina Saarinen hyppäsi lopussa kaukaloon, ja hänen pelaamissaan kahdessa vaihdossa verkko ehti pöllähtää kummassakin päässä. Legendan entree huomattiin niin katsomossa kuin nettilähetyksen selostamossakin.
– Oli kyllä hieno juttu. Vaikka vasta videolta jälkikäteen huomasin, että ihmisiä nousi katsomossa seisomaan ja taputtamaan. Hieno fiilis käydä kentällä viiimeisessä kotipelissä. Kiitos siitä Familylle, upea juttu. Kiitokset myös ”Sipalle” kuulutuksista ja DJ Redille kappelevalinnasta.
Legendan tuloa kentälle juhlisti Chesney Hawkesin The one and only.
Se on varmaa, että lauantain Superfinaalissa Kassu Saarisen johtajuus ja tuki kantavat Classicia penkillä. Nähdäänkö hänet kaukalon puolella, on vielä auki.
– Se nähdään sitten lauantaina. Kaiken voi laittaa peliin vielä viimeisen kerran, mikäli päivän kunto sallii, legenda itse hymyilee.

Sankarin viitta kelpaa suosikeille

NST on lyönyt Classicin kerran isossa paikassa: kevään 2006 liigafinaaleissa voitoin 3-1. Muut vastaavan kaliiperin keskinäiset kohtaamiset on vienyt Classic, ja Tampereelle lähti myös tammikuussa TEHO Sport Suomen Cupin voittopokaali maalein 3-1. Vaikka NST voitti tämän kauden ensimmäisen runkosarjakohtaamisen, uskaltaa Classicia sanoa Superfinaalin ennakkosuosikiksi.
– Sanotaan, että sankarin viitta kelpaa. Se, kumpi on suosikki, on aina subjektiivinen mielipide. Kovia [loukkaantumisia] kokeneelle Alisa Pölläselle soisin kyllä mahdollisuuden juhlia lauantaina mestaruutta. Uskon, että koko meidän joukkue ajattelee näin ja teemme kaiken mahdolllisen sen toteutumisen eteen, Katriina Saarinen vakuuttaa.

Perusreeniä, erikoistilanteita ja yhdessäoloa

Classicin finaaliviikon ohjemaan kuuluvat periaatteessa normaalit harjoitusrutiinit höystettynä erikoistilanteiden hankaamisella kohdalleen sekä ylimääräisellä yhdessäololla muun muassa keilailun parissa.
– Pyritään tekemään asioita piirun verran keskittyneemmin ja paremmin. Lauantaina nähdään kuinka hyvin siinä onnistutaan. Katriina Saarinen miettii.

Yksittäinen finaali ei suosi kumpaakaan

Naisten Salibandyliigan tämän hetken hierarkia on tällä hetkellä sikäli selvä, että Superfinaalissa kohtaavat maan kiistatta kaksi parasta joukkuetta. Molemmat tunnetaan laadukkaasta harjoittelustaan, ja molemmat vilisevät lajin suuria nimiä.
– Maanantaina katsottiin NST:stä muutama videopätkä mutta onhan se meille muutenkin varsin tuttu joukkue, Katriina Saarinen miettii.
– Uskon, että päivän kunnolla on aika iso rooli. Tasasta ja tiukkaa peliä odotan. Pyritään siihen, että ollaan valmiina ihan kaikkeen.
Mestaruuden ratkeaminen yhdessä ottelussa ei Saarisen mielestä kallista vaakaa kumpaankaan suuntaan.
– Yksittäisessä pelissähän molemmille kaikki on samaa. Tampereelta on tulossa iso porukka kannustamaan mutta niin varmasti Lappeenrannastakin. Marginaalit ovat yksittäisessä pelissä toki pienempiä. Siinäkin varmaan puntit suht tasan, koska molemmilla on paljon kokeneita pelaajia. Toki Superfinaali on Suomessa ensimmäinen eli koko konseptiin ei kumpikaan ole ehtinyt täysin tottua.

Ainakin viisi bussilastillista Familya tulossa

Kaksi saman seuran joukkuetta Superfinaalissa on melkoinen voimanäyte. Ei siis ihme, että Classic Family aikoo ottaa myös Hartwall Areenan katsomon voimalla haltuun
– Viidestä bussilastillisesta olen kuullut puhuttavan, ja varmaan omilla kyydeilläkin joku tulee. Jarkko Niemisestä en tiedä, onko hän lauantaina paikalla, ”Kassu” naurahtaa jytkyviikon pakolliseen kysymykseen.

Mutta miesten Superfinaalin alkaessa ovat Classicin naiset tietenkin katsomossa kannustamassa. Lauantaina nähdään, onko pokaali heidän mukanaan.

Teksti: Mika Hilska
Kuva: Classic

Jaa artikkeli