Vuosi sitten aloitettu Esport Oilersin Stop kiusaamiselle -konsepti on saanut aikaan merkittävää muutosta espoolaisissa kouluissa ja seuran sisällä. Tämä salibandyseuran käynnistämä kampanja keskittyy kiusaamisen vastustamiseen ja tarjoaa lapsille turvallisen ja innostavan ympäristön liikkua ja oppia.
Esport Oilersin Stop kiusaamiselle -konsepti haluaa taistella kiusaamista vastaan. Konsepti koostuu monista eri osa-alueista, joihin kuuluu esimerkiksi salibandyseuran järjestämät viikoittaiset demotunnit espoolaisissa kouluissa. Demotunnit pidetään tiistai- ja keskiviikkoaamuisin klo 9.00-10.30 ja niissä ohjaajat, Kari Helander ja Tähti Heikura, kertovat kiusaamisesta ja sen roolista tarinoiden ja keskustelujen avulla. Lapset ja opettajat osallistuvat aktiivisesti keskusteluun, minkä jälkeen lapset pääsevät tutustumaan salibandyn maailmaan. Demoihin osallistuu keskimäärin noin 40 lasta.
-Tunnit ovat yhdistelmä tärkeitä keskusteluja kiusaamisesta, sekä iloista yhdessä liikkumista turvallisessa ympäristössä, kertoo Esport Oilersin tyttö- ja naissalibandyvastaava sekä liikuntapalvelukoordinaattori Lasse Heikura ja jatkaa:
-Kiusaamista ollaan haluttu lähestyä turvallisen ympäristön ja keskustelun kautta, jonka jälkeen päästään liikkumaan yhdessä. Salibandy on isosti myös lasten ja nuorten peli, joten lajin kautta saamme tätä tärkeää sanomaa vietyä hyvin eteenpäin.
Kiusaamisen vastainen työ myös osa seura-arkea
Stop kiusaamiselle -konsepti näkyy ja on vahvasti myös seuran sisällä. Seuratasolla edistetään asiaa muun muassa kyselyiden, tapahtumien ja eri toimien kautta. Keskiössä on myös se, että jokainen seuran jäsen sitoutuu arvoihin. Esimerkiksi P16-edustusjoukkue jakaa jokaisessa kotiottelussa asiallisin pelaaja -palkinnon silinterihatun muodossa, jossa lukee ”Stop kiusaaminen”. Tämä symbolinen palkinto on yksi tapa kannustaa nuoria pelaajia kunnioittavaan käytökseen.
-Konsepti on saanut laajaa kiitosta ja positiivista palautetta niin kouluilta, päiväkodeilta kuin kaupungilta. Esport Areenan ja Oilersin salibandyseuran yhdessä kehittämä konsepti on tuonut esille tärkeitä arvoja ja parantanut mitatusti lasten ja nuorten hyvinvointia, kertoo Heikura ja jatkaa:
-Seuran kyselyiden perusteella kiusaaminen on vähentynyt, ja mahdollisiin epäkohtiin on puututtu nopeasti. Harrastajat kokevat oman toimintaympäristönsä turvalliseksi, mikä heijastuu positiivisesti koko seuran kulttuuriin.
Stop kiusaamiselle -konseptissa on jo nyt mukana yli 20 espoolaista koulua. Palaute on ollut positiivista ja konseptille toivotaan jatkoa. Tavoite on laajentaa lähitulevaisuudessa myös yläkoululaisiin sekä tiivistää yhteistyötä kaupungin kanssa.
-Myös urheiluseura voi olla aktiivinen toimija yhteiskunnallisessa muutoksessa ja edistää lasten hyvinvointia. Tämä kampanja on tuonut esille salibandyn positiiviset vaikutukset ja samalla korostanut urheilun merkitystä yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa, summaa Esport Oilersin urheilutoimenjohtaja Henry Arrhenius.
Miten Oilers on aloittanut ja toteuttaa Stop Kiusaamisella konseptia? Vinkit myös muille salibandyseuroille:
- Suunnittelu lähti käyntiin tapaamisilla ja palavereilla paikallisten toimijoiden ja kaupungin kanssa. Muun muassa Esport Areena halusi olla mukana tekemässä hyvää ja edistämässä lasten hyvinvointia ja palavereiden jälkeen hommaan päätettiin lähteä yhdessä.
- Seuran oman sisäisten toimintamallien kehitys. Seuran arvomaailmaan sitoutuminen, vuosittainen laatukysely ja epäkohtiin puuttuminen, suunnitellut toimintamallit sekä esim. tsempparipelaajien palkitseminen “Stop Kiusaamiselle” palkinnolla.
- Kouluvierailuiden suunnittelussa koulujen ja päiväkotien rehtorit kontaktoidaan erillisellä esittely- ja hakukirjeellä.
- Kouluvierailuissa ohjaajat ovat koululaisryhmää vastassa hallin aulassa ja heidän tullessaan on tärkeää luoda heti luottamus ohjaajien ja lasten välille. Iloiset tervehdykset ja se, että kerrotaan mitä tunti pitää sisällään on tärkeässä osassa.
- Alussa on aina liikunnallinen osuus, joka sisältää paljon naurua ja hymyä sekä onnistumisen kokemuksia kaikille.
- Tämän jälkeen istutaan yhdessä alas ja hiljennytään aiheen äärelle. Kiusaamisesta keskustellaan ohjaajien johdolla ja keskusteluosuus sisältää tietoa ja tarinoita kiusaamisesta sekä tilaa jakaa omia ajatuksia.
- Ohjaajien rooli on suuri. Oilersin ohjaajina toimivat eläkeläinen Kari Helander, joka on kaikkien lasten suuri suosikki sekä nuorisovalmentaja Tähti Heikura, johon lasten on helppo samaistua.
- Tärkeän hetken jälkeen pelataan yhdessä salibandya Esport Oilersin ammattivalmentajan johdolla.