Mukana niin Tero Tiitun kuin Sami Johanssonin ja Jarno Ihmeenkin opinnäytteet – salibandyn ainutlaatuinen tutkimusarkisto kasvaa vauhdilla

Onko kukaan tutkinut, miten salibandya pitäisi pelata, valmentaa, markkinoida, kehittää? On todellakin. Salibandy on ollut edelläkävijä tutkimustiedon kokoamisessa ja julkaisemisessa. Salibandyliiton sivuilta löytyy tutkimusarkisto, johon on koottu linkkejä lajiin liittyviin tutkimuksiin ja opinnäytetöihin. Mukana on myös monen huippupelaajan ja -valmentajan opinnäytteitä.

Salibandyliiton tutkimusarkisto perustettiin vuonna 2021. Arkistoa päivitetään vuosittain uusilla lajiin liittyvillä tutkimuksilla. Päivitystyöstä vastaa Sport Business Intelligence Agency Oy. Vastaavanlaista arkistoa ei monilla muilla lajeilla ole, mutta nyttemmin myös muutamat liitot ovat seuranneet perässä. Aineistosta löytyy paljon hyvää oppia niin seuroille kuin liitollekin, kun työtä halutaan tehdä tutkittuun tietoon perustuen.

– Tiedolla johtamisen merkitys osana päätöksentekoa tulee jatkuvasti kasvamaan, toteaa Salibandyliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Kinnunen.
– Kun tutkittu tieto on helposti löydettävissä ja loogisesti jaoteltu, mahdollisuudet ja todennäköisyydet hyödyntää aiemmin tehtyjä tutkimuksia kasvavat merkittävästi.

Arkistosta löytyy satoja tutkimuksia ja opinnäytetöitä, jotka on luokiteltu eri aihealueisiin. Tutkimusarkistosta löytyy kaikkiaan 358 tutkimusta/opinnäytetyötä. Valmennus on luonnollisesti eniten tutkittu osa-alue, mutta mukana on runsaasti julkaisuja esimerkiksi lajin markkinoinnista ja tapahtumien rakentamisesta. Vuonna 2024 tietopankkiin lisättiin 54 uutta tutkimusta, joista 21 käsitteli valmennusta. Arkisto täydentyy siis vuosittain, ja se on tärkeä osa Salibandyliiton vastuullisuusohjelmaa, jossa tiedolla johtaminen on keskiössä.

Salibandyyn liittyvä tutkimus on erinomainen tapa kruunata opiskelut ja kiinnostus lajiin, ja tutkimusarkistosta löytyykin esimerkiksi monien lajimme huippupelaajien ja -valmentajien julkaisuja.

Sami Johanssonin aiheena on ollut F-liigaseurojen taloudellisen tilan arviointi tulevaisuuden lisenssijärjestelmässä, Tero Tiitulla Finnish teamwork in world-class team sports and what it might imply for independent workplace teams, Oskari Fäldenillä ja Anna Fäldenillä Urheilumyynti ja sen kehittäminen ja Lauri Stenforsilla Urheiluseuran sponsorointi: TPS Salibandy, Makreeta Heikkilällä Liikkuvuuden yhteys suunnanmuutosnopeuteen: tapaustutkimus Welhojen naisten edustusjoukkueesta ja Sandra Ojasella Hur idrottsföreningar lockar nya medlemmar genom marknadsföring: fokus på innehållsmarknadsföring inom innebandyföreningar – en studie av 6 utvalda föreningar.

Valmentajista Jarmo Härmällä on ollut tutkittavana esimerkiksi Hyvä valmentaja salibandyn maajoukkuepelaajien määrittelemänä, Jarno Ihmeellä Salibandyn maalivahtipeli: maalivahtipelin analyysi vuoden 2010 MM-kilpailuista, Janne Kainulaisella Salibandypelaajan suorituskykyprofiili ja muutokset sarjakauden aikana ja Jiri Kirsilällä Physical loading on floorball match – cross-sectional study at three different levels of series.

Tietopankin sisältö on jaettu laajasti eri osa-alueisiin kuten:

Talous (12 julkaisua)
Hallinto (6)
Henkilöstö (12)
Markkinointi (43)
Sponsorointi (13)
Viestintä (16)
Salibandytapahtumat (18)
Toiminnan suunnittelu (18)
Salibandytilat (14)
Salibandy harrasteliikuntana (8)
Soveltava liikunta (11)
Tasa-arvo (3)
Kansainvälinen toiminta (2)
Valmennus (102)
Urheiluvammat (62)
Salibandyn kehitys (43, samoja myös muissa alakohdissa)
Muut (29)
Linkittömät mainitut (10)

Jäsenistöllä on hyvät mahdollisuudet hyödyntää tätä tietopankkia esimerkiksi valmennuksen kehittämiseen, tapahtumien järjestämiseen ja lajin yleiseen edistämiseen tai seurakehitykseen.

Jos huomaat, että jokin salibandyyn liittyvä tutkimus puuttuu rekisteristä, voit vinkata siitä Salibandyliittoon!

Lisätietoja ja tutkimusarkisto löytyvät täältä.

Salibandyliiton vastuullisuusohjelma löytyy täältä.

Tämä artikkeli (teemana tiedolla johtaminen) kuuluu Salibandyliiton vastuullisuustoimintaa ja -ohjelmaa esittelevään juttusarjaan. Salibandyliiton vastuullisuusohjelma käsittää seitsemän eri kokonaisuutta. Ne ovat hyvä hallinto, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, terveys ja turvallisuus, tiedolla johtaminen, ympäristö ja ilmasto, arvopohja (sis. antidopingtoiminta ja kilpailumanipulaation torjunta) ja urheilijan uran tukeminen.

Jaa artikkeli