MM2016-kisablogi: Se tyyni hetki ennen räjähdystä

Valmentajat ovat kertoneet siitä viimeisestä vaiheesta ennen isoa ottelua. Kun kaikki harjoitukset on harjoiteltu, palaverit pidetty, videot katsottu ja opit imetty. Alkaa se viimeinen hiljaisen keskittymisen aika, jonka jokainen hoitaa omalla tavallaan.

Salibandyn MM-kisoissa saman aistii finaalipäivänä kaikkialla, myös mediatiloissa.

Dramaattisen välierän viimeisetkin kaiut ovat hiljenneet ja sinne tänne julkaistaan vielä yhdennentoista hetken spekuloinnit illan asetelmista, mutta muuten voi vain odottaa. Kaikki asiasta yhtään kiinnostuneet tietävät kyllä, mikä ottelu tänään pelataan ja milloin ja mitä on panoksena. Loppu on kiinni pelaajista.

maskotti.jpgKaukalossa tajunnan reunamilla pyörivät vielä pelit seitsemännestä ja viidennestä sijasta ja pronssiottelu, mutta keskittyminen on jo finaalissa.

Riian sunnuntai on syystihkuisen viikon jälkeen kirpeytynyt pikkupakkaseksi. Riga Areenan pelätyt järjestysmiehet tummissa puvuissaan puolestaan tuntuvat lämmenneen hieman. Toki reput edelleen pengotaan, keho taputellaan ja kaikki epäilyttävä takavarikoidaan, mutta ensimmäiset hymyt ja hyvän päivänjatkon toivotuksetkin on ovella jo nähty. Kenties jossain on viikon mittaan pidetty kehityspalaveri, ja pelko kumihanskojen räpsähdyksestä alkaa helpottaa.

Topi Naskalin sorsapillin takavarikoimista on kuitenkin mahdotonta antaa anteeksi. Se on tämän lajin perinteessä verrattavissa lähinnä MM-pokaalin varastamiseen.

Viikonlopun parasta antia on Suomen hahmoksi näissä kisoissa nousseen Peter Kotilaisen hieno Instagram-päivitys. Kun uskaltaa unelmoida ja heittäytyä, saattaa saavuttaa jotain.

Muutamatkin kisat nähneenä on vaikutelmaksi Riiassa jäänyt, ettei mikään kärkijoukkue ole ollut ihan parhaimmillaan, ellei sitten menoaan parantanut Tshekki. Ei edes pelätty Ruotsi.

Ruotsin pelaajat ovat kuulemma uupuneita, spekuloin ruotsalaiselle kollegalle, joka puolestaan arveli, että uupunein kaikista saattaa olla päävalmentaja Jan-Erik Vaara

vaara.jpg

Jonka työn Ruotsin peräsimessä saattaisi olla aika vaihtua vaikkapa Suomen valmentamiseen. Samaa ideaa nosti sunnuntain Helsingin Sanomat, ja suomenkielisen huippukoutsin pestaamista tänne ovat sählyhörhöt toki haikailleet jo vuosia. Itsekin mietin sitä mahdollisuutta sveitsiläiseen lehteen puolitoista vuotta sitten Vaarasta kirjoittaessani.

Riian kisat ovat vasta toinen kerta, kun miesten MM-turnaus annetaan salibandyn perinteisen kärkinelikon Ruotsi, Suomi, Sveitsi ja Tshekki ulkopuolelle. Siksikin monta viidettä sijaa taistelleiden kisaisäntien lässähtäminen sijalle 10 oli pannukakku pahimmasta päästä. latvia.jpgOlivatko paineet liikaa, joukkueessa turhan monta veteraania vai uusi valmennus edeltäjiään Iiro Parviaista ja Kristian Björksteniä heikompaa, jää puitavaksi. Moitteettomalla suoritusvarmuudella ovat Latvian värejä kuitenkin puolustaneet harvinaisen hauskat kisamaskotit Flora ja Florian sekä Ruotsissa paheksuttu tanssiryhmä.

Vaikka latvialaiset katsojat ovat käyneet avauspelin huuman jälkeen vähiin, on suomalaisia sitäkin enemmän. Kun vielä olut areenalla on kylmää ja edullista, on Suomen joukkueelle odotettavissa Ruotsia väkevämpi kuudes kenttäpelaaja.

Jahas, se alkaa olla aika, virkkovat neljän ja puolen tunnin kuluttua toimittajat pressihuoneessa, tarttuvat lehtiöihinsä ja nousevat tuoleistaan siirtyäkseen lehtereille samalla kun halli hetkeksi pimenee ja finaalin seremoniat käynnistyvät.

Siinä kohdin alkaa jännittää.

TV2 klo 17.25. Alkuvihellys klo 17.40.

Teksti ja kuvat: Mika Hilska

finfanit.jpg

Jaa artikkeli