Miten edistää kestävää kehitystä liikunnassa ja urheilussa? - Ota vinkit pohdittavaksi

Kestävän kehityksen tavoitteena on elää maapallon kantokyvyn rajoissa ja näin säilyttää hyvät mahdollisuudet elämiseen sekä nykyisille että tuleville sukupolville. Kestävän kehityksen perustan muodostaa ympäristönäkökulma, sillä meillä on vain yksi maapallo, joka mahdollistaa elämisen.

Ympäristön kestävyyden päälle rakentuvat vasta sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. Perustan eli ympäristön kestävyyden haavoittuessa myös muut hyvinvointia ylläpitävistä rakenteista ovat sortumavaarassa. Vastuulliset toimintatavat sisäistämällä voimme edistää sekä ihmisten että ympäristön hyvinvointia.

Planetaarinen hyvinvointi liikunnassa ja urheilussa

Planetaarisen hyvinvoinnin tavoitteena on luoda hyvinvointia yksilöille ja yhteisöille ilman planetaaristen rajojen ylittämistä. Näin toimiessa tasapainoillaan yksilön ja yhteisön terveyden sekä ympäristön hyvinvoinnin välillä. Esimerkiksi ruokailutottumuksillamme ja liikkumistavoillamme on vaikutusta ympäristöön ja luontoon paikallisesti sekä globaalisti.

Suomessa urheiluseuroissa liikkuu suuria ihmismääriä. Seuratoiminnassa on osallisena jossain vaiheessa noin 9/10 lapsesta ja nuoresta. Urheiluseuroilla on iso mahdollisuus toimia vaikuttajina jäsenistöönsä. Samalla seuroilla on myös iso vastuu toimia esimerkillisesti lasten ja nuorten parissa.

Hiilijalanjäljen minimoimisesta hiilikädenjälkeen?

Vastuullisuustoimien toteuttaminen voidaan rakenteellisesti jakaa kahteen tulokulmaan 1) perinteiseen ja 2) uudistavaan. Perinteisessä mallissa vastuullisuustoimia suunnitellaan ja toteutetaan ulkoisen vaatimuksen vuoksi, kuten esimerkiksi toiminta-avustusten saamiseksi. Tavoitteet perinteisessä toiminnassa on yleensä haittojen minimoiminen, eikä vastuullisuustoimenpiteistä viestitä sidosryhmille. Haasteeksi perinteisessä vastuullisuustoiminnassa tulee usein mahdottomuus puuttua toiminnan juurisyihin. Perinteiselle toiminnalle ominaista on myös vastuun ja päätöksenteon jakautuminen vain harvoille ja osallistamisen vähäisyys.

Sitä vastoin uudistavassa vastuullisuustoiminnassa selvitetään tietoon pohjautuen, mitkä toimintatavat ovat kestämättömiä ja mietitään toimintaa sitä kautta uudelleen kestävämmälle pohjalle. Dataa hyödyntämällä voidaan havaita esimerkiksi, mistä syntyvät toiminnan suurimmat päästöt ja siten keskittyä vähentämään päästöjä juuri näissä toiminnoissa.

Uudistavassa toiminnassa ei keskitytä vain hiilijalanjäljen minimoimiseen, vaan otetaan huomioon myös hiilikädenjälki, jolloin toimintaa suunnataan myös siihen, miten omalla toiminnalla voidaan edistää ympäristön hyvinvointia. Uudistavassa vastuullisuustoiminnassa on tärkeää huomioida tasavertaisesti kestävän kehityksen eri näkökulmat sosiaalinen, ympäristöllinen ja taloudellinen.

Vastuullisuus seuratoiminnassa – ota tärpit pohdittavaksi

Esimerkkejä toimenpiteistä, joilla ei vain vähennetä haittoja, vaan tuotetaan ympäristölle hyvää ja kasvatetaan hiilikädenjälkeä:

  • Hyödynnetään kiertotaloutta: Onko seurassanne mietitty, että joka kaudelle ei välttämättä tarvitsisi hankkia uusia peliasuja, vaan niitä voisi kierrättää seuran joukkueiden väleillä? Näin vähennettäisiin tuotannon ja kulutuksen hukkaa ja samalla harrastuksesta saataisiin taloudellisesti huokeampi harrastajille.
  • Vähennetään liikenteen päästöjä: Kannustetaanko seurassanne saapumaan treeneihin lihasvoimin? Se parantaa sekä kuntoa että ilmanlaatua.
  • Jätteenhallinta: Kasvatetaanko seurassanne ympäristötietoutta lapsille ja nuorille? Huolehditaan esimerkiksi, että kaikki roskat ja muovijätteet menevät niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin liikuntapaikoilla, eikä roskia heitetä maahan.
  • Torjutaan luontokatoa: Onko seurassanne mietitty yhteistyötä kaupungin kanssa luontokadon torjumisessa esimerkiksi suojelemalla ja ennallistamalla ekosysteemejä liikuntapaikkojen läheisyydessä?
  • Luonnonsuojelun kanssa solmitut kumppanuudet: Rakennetaanko seurassanne yhteistyötä luonnonsuojeluorganisaatioiden välillä fanien sitouttamiseksi ja tietoisuuden levittämiseksi?

Tässä artikkelissa lähteenä on käytetty Liike ry:n tuottamaa Planetaarinen hyvinvointi osaksi liikuntaa ja urheilua -julkaisua, johon voit tarkemmin tutustua täällä.

Tämä artikkeli (teemana ympäristö ja ilmasto) kuuluu Salibandyliiton vastuullisuustoimintaa ja -ohjelmaa esittelevään juttusarjaan. Salibandyliiton vastuullisuusohjelma käsittää seitsemän eri kokonaisuutta. Ne ovat hyvä hallinto, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, terveys ja turvallisuus, tiedolla johtaminen, ympäristö ja ilmasto, arvopohja (sis. antidopingtoiminta ja kilpailumanipulaation torjunta) ja urheilijan uran tukeminen.

Teksti: Tea Naskali

Jaa artikkeli