Salibandyliiton pelaajapolun, MAAJOUKKUETIEn, seuraava kaksivuotinen toimintakausi alkaa toukokuussa 2023. Tyttöjen osalta toiminta muuttuu kokonaan United-toiminnaksi. Uusi pelianalytiikan työkalu saadaan kaikkien toiminnassa mukana olevien käyttöön.
MAAJOUKKUETIE-toiminnan seuraava kaksivuotinen toimintakausi kestää toukokuusta 2023 maaliskuuhun 2025. Haku on avattu seuroille ja ne voivat hakea mukaan toimintaan 31.1.2023 asti. Valinnat uusista yhteistyöseuroista tehdään 24.2. mennessä.
Pääset täyttämään hakulomakkeen täällä.
Tyttöjen toiminta United-joukkueisiin
Tyttöjen osalta toimintaan ei enää tulevalla toimintakaudella haeta yhteistyöseuroja, vaan se siirtyy kaikissa ikäluokissa (T14, T16 ja T18) United-muotoiseen toimintaan. Salibandyliiton ja Eerikkilän kehityspäällikkö Miikka Lamun mukaan muutos johtuu tyttöpelaajien määrästä. Tyttöjoukkueiden valmentajille tarjotaan muita väyliä kouluttautumiseen.
– Olemme katsoneet kokonaisuuden kannalta parhaaksi toteuttaa tyttöjen toimintaa United-mallin kautta. Pyrimme ottamaan tyttöjen valmentajia mahdollisimman laajasti mukaan MAAJOUKKUETIE-valmentajaverkostoon ja tukemaan sitä kautta seuravalmentamisen vaikuttavuuden kehittymistä. Lisäksi tarjoamme heille alueellisesti 2. tason valmentajakoulutusta, joka on suunnattu erityisesti nuorisourheiluvaiheeseen (T14-T16), Lamu kertoo.
Poikien osalta toiminnassa ovat mukana ikäluokat P13, P14, P15, P16, P17 ja P19. Yhteistyöseuroja haetaan mukaan ikäluokissa P13, P14, P15 ja P16. United-toiminnan kautta toimivat entiseen tapaan ikäluokat P17 ja P19 sekä osittain P16.
MAAJOUKKUETIE-tapahtumat toimivat myös keskeisinä pelaajatarkkailutapahtumina, joiden pohjalta valitaan U17- ja U19-maajoukkueryhmät.
Yhdessä hyvinvointia ja menestystä
MAAJOUKKUETIE-toiminnan tavoitteena on kehittää ja tukea suomalaisten seurojen pelaajakehitystä sekä valmentajien osaamisen kehittymistä. MAAJOUKKUETIE-toiminnan kaikkea sisältöä ohjaavat yhdessä tekeminen, hyvinvointi ja menestyminen. Tarkemmin uuden toimintakauden painopisteet tullaan valitsemaan yhdessä mukana olevien seurojen kanssa.
– Yhdessä tekemällä ja jatkuvalla vuorovaikutuksella luomme uutta tietoa ja uuden oppimista, mikä voi olla merkittävä kilpailuetu strategisten tavoitteiden saavuttamisessa. Sosiaalinen yhteenkuuluvuus on merkityksellinen asia pelaajan, valmentajan ja valmennuspäällikön sitoutumiseen ja viihtymiseen. Menestyminen syntyy ihmisen ja urheilijan kokonaisvaltaisen kehittymisen ja hyvinvoinnin seurauksena, Lamu tiivistää ja jatkaa.
– Tämän päivän oppiminen ja kehittyminen tapahtuu verkostoissa. Tarvitsemme ympäristön, jossa ihmiset pääsevät keskustelemaan ja jakamaan tietoa. Minä uskon, että yhdessä inspiroituminen on tässä hetkessä tärkeä voimavara kaikille. Vuorovaikutus, luottamuksen rakentaminen ja sitä kautta pelaajan auttaminen ovat avainasemassa valmentajana kehittymisessä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta vaatii käytännössä älyttömästi reflektointia ja työtä.
Tavoitteet vaativat toteutuakseen myös työkaluja, ja niitä Salibandyliitto on nyt tuomassa mukaan toimintaan muun muassa pelianalytiikkatyökalun muodossa.
Seurat ja joukkueet tulevat saamaan dataa pelin eri osa-alueista, esimerkiksi hyökkäysten määristä ja maalipaikoista. Myöhemmin kun dataa kertyy tarpeeksi, työkalu alkaa antaa tiettyjä korrelaatioita esimerkiksi hyvälle hyökkäyspelaamiselle. Työkalu on salibandyn pelianalyysin toteuttaneen Miikka Palvalinin sekä huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantalan ja Miikka Lamun kolmen vuoden yhteistyön tulos.
– Sitä on testattu huippusalibandyssa sekä syksyn aikana myös junioreissa. Se tarjotaan nyt kaikkien toiminnassa mukana olevien seurojen käyttöön, Lamu lupaa.
MAAJOUKKUETIE-toiminnan yhteistyöseurahaku jatkuu 31.1. asti. Pääset täyttämään hakulomakkeen täällä.
Voit lukea tarkemmin MAAJOUKKUETIE-toiminnan sisällöistä täällä.