Loviisan Torin Dan Forsström kahden ottelun pelikieltoon

Salibandyn pääsarjojen kurinpitäjä on määrännyt Loviisan Torin Dan Forsströmin kahden ottelun pelikieltoon kontaktitilanteesta Niko Vahteraan 9.1. Divarin ottelussa SBS Wirmo – Loviisan Tor.

Kurinpitokäsittely tuli vireille videotutkintapyynnön myötä. Videotuomari katsoi rikkeen pelirangaistuksen (PR3) arvoiseksi, joten asia siirtyi kurinpitäjän arvioitavaksi.

– Törmäys miesten välillä on raju. 90 asteen kulmassa olevat juoksulinjat. Molemmilla pelaajilla kova vauhti, Forsströmillä selvästi kovempi. Vahtera pysähtyy törmäyksen voimasta paikalleen, hänen jalkansa irtoavat maasta ja hän putoaa maahan, pyörähtäen ilmassa lähes 180 astetta. Videotallenteesta ei täysin näy miesten välinen osumakohta. Tallenteesta on pääteltävissä, että Forsström osuu ensisijaisesti hivenen kumartuneena olevan Vahteran oikean käden olkavarteen ja oikeaan olkapäähän. Osuman voimasta Vahteran pää tekee ilmassa ”retkahdus-liikkeen”, mikä osoittaisi sen, että hän ei ehtinyt valmistautua törmäykseen, kuvailee kurinpitäjä tilannetta päätöksessään.

– Katson, että Forsströmin pelitapa ja sen seurauksena syntynyt kontakti on PR3 säännön mukaista tahallista vaikuttamista toisen pelaajan fyysiseen koskemattomuuteen ja täten täyttää PR 3:n tunnusmerkistön. Forsströmin oma näkemys siitä, että hän ei osunut Vahteraa päähän pitää videon mukaan todennäköisesti paikkansa. Myös se, että hän osuu ensimmäisenä palloon. Videolta on kuitenkin nähtävissä, että ennen Forsströmiä Vahtera lyö pallosta ohi, joten Vahteralla on ensimmäisenä mahdollisuus pelata palloa.

Kurinpitäjä toteaa päätöksessään että päähän ja ylävartaloon kohdistuvien taklausten seuraukset voivat olla lievistä kolhusta peliuran lopettavaan vammaan. Suoraan päähän kohdistuneiden taklausten rangaistukset ovat viime vuosina selvästi koventuneet. Niin salibandyssä kuin muissakin lajeissa on havahduttu, että pelaajien fyysisten ominaisuuksien parantuminen ja sitä kautta pelin nopeutuminen on lisännyt päähän kohdistuneita iskuja. Näiden tapausten vähentämiseen pyritään vaikuttamaan niin säännöillä, rangaistuksilla kuin moraalisillakin keskusteluilla. Merkittävin pala tässä kokonaisuudessa on pelaaja itse ja ennen kaikkea toisen pelaajan terveyden kunnioittaminen.

Dan Forsström suorittaa annetun rangaistuksensa Divarin otteluissa 20.1. Erä Akatemia – Loviisan Tor ja 29.1. Steelers – Loviisan Tor.

Divarin kurinpitopäätökset ovat kokonaan luettavissa Divarin kurinpito-sivulla.

Jaa artikkeli