Lajiliitto ja urheiluseura edistämässä liikkuvampaa koulupäivää

Liikkuvan koulun tavoitteena on aktiivisempi ja viihtyisämpi koulupäivä. Jokainen koulu toteuttaa liikkuvampaa koulupäivää omalla tavallaan. Tärkeää on: oppilaiden osallisuus, oppiminen ja lisää liikettä – vähemmän istumista.

Liikkuvissa kouluissa ajatellaan asioita uusilla tavoilla: esimerkiksi istutaan vähemmän, tuetaan oppimista toiminnallisilla menetelmillä, liikutaan välitunneilla ja kuljetaan koulumatkat omin lihasvoimin.

Koulut saavat tukea alueellisilta ja valtakunnallisilta verkostoilta, joihin kuuluu useita erilaisia lasten ja nuorten hyvinvoinnista kiinnostuneita toimijoita.  

Viihtyisämpiä koulupäiviä syntyy tekemällä yhdessä ja ottamalla oppilaat mukaan suunnitteluun, päätöksentekoon ja toimintaan. Vuorovaikutus ja yhteistoiminnallisuus parantavat usein koulun ilmapiiriä, millä on vaikutuksensa myös koulun työrauhaan, oppilaiden sosiaalisiin taitoihin ja oppimiseen. Liikkuvan koulun rahoituksesta vastaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lajiliiton tuki liikkuva koulu hankkeessa mukana oleville seuroille:

Salibandyliitolla on vuosien saatossa ollut erilaisia kouluille suunnattuja konsepteja, joiden tehtävä on ollut helpottaa seurojen kouluyhteistyötä. Näistä esimerkkinä mm. Taikaviitta-turnaukset, Koululainen Road Show, Timanttikiertue ja Timanttiliiga. Vuonna 2017 lanseerataan uusi kouluille suunnattava kampanja.

Kouvolan Sudet ja Salibandyliitto: Timanttiliiga 2016

– Turnauspäivän ennakkojärjestelyt ja itse tapahtuma onnistuivat hienosti, mistä iso kiitos Susien organisaatiolle ja eritoten junioripäällikkö Joona Tankalle. Seura kontaktoi alueen koulut ja meidän roolina oli päivän läpijuoksutuksen lisäksi auttaa varusteiden lainaamisten ja otteluohjelmien kanssa. Todettiin yhdessä tuumin seuran kanssa, että tämäntyyppinen lajiintutustumiskonsepti oli mukava tuulahdus perinteisiin kouluvierailuihin verrattuna ja malli on helposti monistettavissa muillekin paikkakunnille, kertoi Salibandyliiton Kaakkois-Suomen aluevastaava Mikko Kaksonen.

Timanttiliiga tiivistetysti:

  • Koulujen välinen salibandyturnaus tytöille
  • Tytöille tutustuminen lajiin
  • Seuroille tavoitteena uusien harrastajien saaminen
  • Kouvolan alakoulut kutsuttiin keskustan liikuntahalliin
  • Lyhyitä, 3vs.3 pelejä, sarjoina 1-2 luokat, 3-4 luokat ja 5-6 luokat 

FBC Turku, Turun kaupunki, Raision kaupunki -kerhotoimintakonsepti

FBC Turku on mukana Turun kaupungin ja Raision kaupungin Liikkuvan koulun kerhotoiminnassa. Käytännön ohjauksesta heillä vastaa junioripäällikkö Markus Vahlman.
– Raision-malli, jossa erikoisseuran ammattitaito pääsee esille parhaiten on valtakunnallisesti suositeltava. Turun-mallissa näkee miten upeasti koulut ovat sitoutuneet ja sisäistäneet liikkuva koulu konseptin, jatkaa Vahlman.

Turun kaupungin liikkuva koulu -sivuille.        

Raision kaupungin liikkuva koulu -sivuille.

Top 3 -nostot

–  Vuoden Liikkuva koulu -palkinnon saaja Lounais-Suomessa on Salon Kaupunki.
–  Seurojen lajiosaamisen osana koulupäivää tai koulupäivän jälkeen.
–  Pistemestari-sovellus toimii erinomaisesti myös koulumaailmassa. Katso Pistemestarin esitttelyvideo.

Faktat tiskiin

– Suomessa on yli 1 700 Liikkuvaa koulua, jo lähes 70 % Suomen peruskouluista. Suomen Liikkuvissa kouluissa opiskelee lähes 80 % Suomen peruskoululaisista. Yli 80 % Suomen kunnista on Liikkuva koulu -kuntia, eli kuntia joiden kouluista vähintään yksi on Liikkuva koulu (tilanne 26.9.2016).

– Liikkuva koulu -ohjelma on yksi hallituksen kärkihankkeista ja siihen on osoitettu valtion budjetista rahoitusta yhteensä 21 M€ vuosille 2016-18.

– Liikkuva koulu -hankkeen eri kerhomuodoissa/lajiesittelyissä on mukana lukuisia salibandyseuroja.

pistemestari.jpg

Jaa artikkeli