Salibandyn miesten MM-turnaus alkaa lauantaina Sveitsissä, ja nyt onkin erinomainen tilaisuus kääntää suomalaiset kisakohtalot juuri siellä. Nimenomaan alppimaassa pelattuihin MM-turnauksiin on nimittäin kasaantunut hämmentävä määrä sinivalkoisia MM-pettymyksiä.
Siinä, missä Praha on ollut Suomen maajoukkueiden kultainen kaupunki ja nähnyt kapteeniemme nostavan useita MM-pokaaleja, on Sveitsissä tavannut mennä huonommin. Vaikka alku näyttikin hyvältä, kun lajin toinen ja tähän saakka viimeinen EM-turnaus päättyi 1995 Suomen kultajuhliin.
Sveitsissä pelatuissa MM-kisoissa onkin sitten mennyt vaisummin.
Naisten MM 2003, Bern, Gümligen ja Wünnewil
Suomen välieräpäivän aamuharjoituksissa oli kaukaloon eksynyt hämähäkki, ja koska sellaisen tappaminen vanhan uskomuksen mukaan tuo epäonnea, nostettiin otus kaukalon ulkopuolelle. Josta se sitten kuitenkin kohta löytyi mystisesti menehtyneenä. ”Spindelmord skapar oro i det finska laget”, tarttuivat Ruotsin liiton sivut tapahtumaan, ja hinta maksettiinkin illalla välierässä Suomi–Ruotsi. Suomi johti pelin puolivälissä 4-0, ja paikalla ollut ruotsalaistoimittaja ehti jo tutkia, mikä on heikäläisten kaikkien aikojen suurin tappio Suomelle. No, Ruotsi iski seuraavat viisi maalia edeten finaaliin ja MM-kultaan.
Miesten MM 2004, Zürich ja Kloten
Suomi johti välierää Ruotsia vastaan kolme kertaa, viimeisen kerran vielä kolmannessa erässä Jaakko Hintikan lauottua lukemiksi 3-2. ”Pelimiesten kympistä” oli ehkä puhuttu ennenkin, mutta nyt entistä painokkaammin, kun Ruotsi iski loppuun kolmesti ja eteni MM-finaaliin maalein 5-3. Pronssiottelussa Sveitsiä vastaan Suomen 7–4-johto suli viimeisellä kympillä, ja jatkoajalla moni näki Christoph Hofbauerin laukauksen jopa käyvän Suomen maalissa. Erotuomarit eivät. Niinpä Suomen mitaliketju jatkui rankkarikisassa, joka oli pitkään keskeytyksissä erotuomarien ja pelaajien kurkotellessa maalin päällä leijaillutta ilmapalloa kauemmas.
U19-miesten MM 2007, Kirchberg ja Zuchwil
Suomen piti taistella MM-kullasta, mutta Tšekki nousi välierässä tappiolta 6–4-voittoon ja suisti Suomen pronssiotteluun. Mitaliketjunkin katkeaminen oli pronssiottelussa Sveitsiä vastaan lähellä, kun Suomi kävi kolmannessa erässä maalin johdossa viivytystaistelua oma peli totaalisen sekaisin. Lopulta Tuomas Turusen haamutorjunnat pelastivat Suomelle 3–2-voiton ja mitalin.
Miesten MM 2012, Bern ja Zürich
Suomen piti Prahan 2008 ja Helsingin 2010 maailmanmestaruuksien jälkeen olla pudottanut Ruotsi jopa kyydistään, mutta kaukalossa ei luvattua maailman nopeinta salibandya sitten nähtykään. Välierässä erään Petteri Nykyn luotsaamaa Sveitsiä vastaan Suomi rimpuili kahden maalin takaa tasoihin ja jatkoaikavoittoon, ja finaalista nähtäisiin pitkään painajaisia. Kun Kim Nilsson painoi pelin puolivälissä Ruotsin 9–0-johtoon, oli järkytys katsomossa jo muuttunut mustaksi huumoriksi. Suomi hävisi lopulta ”vain” 5-11, ja Ruotsin pudottaminen kehityksen vauhdista alkoi nöyrästi alusta.
U19-naisten MM 2018, St.Gallen ja Herisau
Lopputulos oli ”normaali” finaalitappio Ruotsia vastaan, mutta tie siihen harvinaisen tuskainen, kun pelaaja toisensa jälkeen putosi loukkaantumisten takia kokoonpanosta. Taas lisää potilaita tuovat Suomen taustat opittiin kisaviikolla tuntemaan paikallisessa ”Spitalissa” jo ulkonäöltä, ja finaalissa pyyhkivät juuri ja juuri pelikuntoiset vaihtojen välissä penkillä kivun kyyneliä sikäli kuin jääpussien pitelyltä pystyivät.
Naisten MM 2019, Neuchatel
Kahden Ruotsille rankkareilla koetun MM-finaalitappion jälkeen oli mitaliputken katkeaminen lähempänä kuin nousu mestariksi. Alkusarjan luhistuminen Sveitsin karvauksessa toi välierässä vastaan Ruotsin, joka, yllätys yllätys, voitti ottelun viimeisellä kympillä lauotulla maalilla. Pronssiottelussa nousi Tšekki rinnalle 39 sekuntia ennen loppua, mutta Veera Kaupin jatkoaikamaali pelasti mitalin Suomelle.
Miesten MM 2022, Zürich ja Winterthur
Nyt voisi olla aika murtaa alppimaan kirous ja palata vaikkapa 27 vuoden takaisiin kultaisiin tunnelmiin.
Teksti: Mika Hilska
Kuvat: Markku Huoponen ja IFF
Kirjoittaja on Salibandyliiton vakituinen avustaja, joka takavuosina seurasi arvoturnauksia säännöllisesti paikan päällä.