Kaveriporukasta alueen vahvaksi liikuttajaksi, Liikuntaseura JPS-75:n tarina

Liikuntaseura JPS-75:n historia noudattelee varsin tyypillistä salibandyseuran tarinaa. Kasassa oli Kouvolassa puulaakisarjoihin ja -turnauksiin osallistunut kaveriporukka, joka halusi lähteä mukaan Salibandyliiton kilpailutoimintaan ja sitä varten piti taustalla olla rekisteröity yhdistys. Vuonna 2005 perustetun seuran kotipaikkakunnaksi määriteltiin silloinen Anjalankosken kunta, koska tätä kautta saatiin seuralle myös harjoitusvuoroja kunnan alueella sijainneesta Viialan koulun salista.

”Viialan koulun sali eli ”Cage Garden” on pysynyt seuran kotisalina tuosta hetkestä alkaen. Kaikki joukkueharjoitukset ja kerhotoiminnat pyörivät tätä nykyä Viialan koululla ja kotiturnauksetkin on saatu siellä järjestää”, toteaa seuran puheenjohtaja Jarno Kiintola.

Seuralla oli pitkään vain yksi aikuisjoukkue, joka nousi nopeasti kolkuttelemaan 2.divisioonan portteja. 2.divisioonakarsintoihin seura eteni useammankin kerran, mutta eräs karsintaottelu on jäänyt elävästi mieleen.

”Vastustajan paikkakunnan paikallislehti kuvaili meidän pelureita tukevamman oloisiksi konkaripelaajiksi. Tuo määritelmä kuvasti tuolloin, ja edelleen, meitä varsin osuvasti ja ollaan naureskeltu sille monta kertaa jälkeenkin päin.”, hymähtää Kiintola.

Liekö kuvaus kuitenkin pikkaisen kolahtanut seuran jäsenistöön, sillä viime vuosina seuran värit ovat olleet edustettuina kestävyyslajipainotteisissa tapahtumissa.

”Edellisviikonloppuna edustusjoukkueemme pelaaja Kimmo Lindström osallistui Joensuussa 12 tunnin ultrajuoksuun ja neljänä kesänä peräkkäin olemme osallistuneet Kouvolasta Kotkaan juostavaan Kymijokiviestiin. Kentällisen verran pelaajia on jo ilmoittautunut ensi syksynä juostavalle Frankfurtin maratonille. Toiminnan laajeneminen salibandyn ulkopuolelle kertoo hyvästä yhteisöllisyydestä ja jäsenien halusta edustaa seuraa muidenkin lajien tapahtumissa”, Kiintola painottaa.

Paikallinen sarjatoiminta tärkeä harrastuksen käynnistämisen mahdollistaja

Seuran edustusjoukkue sai rinnalleen miesten kakkosjoukkueen kaudelle 14-15 ja samalla kaudella käynnistyi myös lasten kerhotoiminta. Kaudelle 15-16 JPS-75 oli käynnistämässä yhdessä Kymenlaakson muiden seurojen kanssa harrastevetoista junioreiden sarjatoimintaa, missä tavoitteena oli järjestää pelitapahtumia mahdollisimman lähellä seurojen toimintaympäristöjä.

”Sarjassa mukana pelasivat SBS Hamina, Pyhtään Yritys, Kouvolan Sudet ja me, joten mukavan tiivis paketti saatiin rakennettua”, kertoo Kiintola ja jatkaa

”Paikallinen sarjatoiminta on erittäin tärkeä asia, kun lajia käynnistetään uusilla paikkakunnilla ja uusissa aloittavissa ikäluokissa. Matkustaminen toki kuuluu joukkueurheiluun ja se on luonnollista, että mitä lähemmäs vanhempia ikäluokkia mennään, sitä pidempiä pelireissuista saattaa tulla.”

Harrastesarjassa pelanneet joukkueet päättivät lähteä tälle kaudelle Salibandyliiton pyörittämään sarjaan ja se on todettu hyväksi ratkaisuksi.

”Liittovetoinen sarja on jättänyt meille enemmän aikaa keskittyä valmennukseen ja seuratoiminnan pyörittämiseen. 08-poikiin tehtiin oma maakunnallinen lohkonsa Kymenlaaksoon, joten samassa maantieteellisessä tiiviissä nipussa jatketaan kuin edelliskauden seuravetoisessa sarjassakin”, Kiintola toteaa.

Seuratoiminnan kehittämistuella toiminnalle kasvua

Seuralle myönnettiin opetus- ja kulttuuriministeriön jakamaa seuratoiminnan kehittämistukea keväällä 2016.

Seuratuen turvin on saatu käynnistettyä yksi uusi lasten harrastekerhoryhmä, sekä naisten harrasteryhmä. Seuratuen avulla käynnistettyjen toimintojen myötä on pystytty tekemään yhteistyötä paikallisen jalkapalloseura Myllykosken Pallon kanssa niin, että saman ikäluokan harjoitukset/kerhoryhmät eivät mene päällekkäin.

Tämä useamman lajin harrastamisen mahdollisuus onkin yksi Liikuntaseura JPS-75:n arvoista. Toimintaan mukaan tulevia kannustetaan harrastamaan muitakin lajeja ja kilpailullisen menestyksen sijaan seura haluaa ensisijaisesti kasvattaa lapsia liikunnallisen elämäntavan pariin.

”Kerhotoiminnasta poisjäänti toisen lajin harjoitusten vuoksi ei ole katastrofi, vaan olemme tyytyväisiä siihen, jos lapsi harrastaa mahdollisimman paljon muita lajeja. Nytkin seuran toiminnassa on mukana lapsia joiden lajikirjo on ratsastuksesta motocrossin kautta parkouriin”, iloitsee puheenjohtaja Kiintola.

Kaveriporukan päähänpistosta syntyneestä seurasta onkin tullut varsin merkittävä aikuisten ja lasten liikuttaja Myllykosken ja Inkeroisten alueella.

Liikuntaseura JPS-75
Kotipaikkakunta: Kouvola
Puheenjohtaja: Jarno Kiintola
Lisenssipelaajien määrä: 70 (kasvua edellisvuoteen noin 60%)

Jaa artikkeli