Kannustaminen on kultaa, solvaukset eivät kuulu katsomoon

Meidänkin lajissamme on valitettavasti tälläkin kaudella kuultu sellaista katsomohuutelua, jonka paikka ei ole missään eikä varsinkaan salibandykatsomoissa.

Olemme saaneet liittoon eri puolilta maata ja eri sarjojen otteluista yhteydenottoja, joissa harmitellaan, kuinka asiaton huutelu ja solvaukset ovat pilanneet tunnelmaa katsomossa ja olleet viemässä peli-iloa etenkin junioripelaajilta. Paljoa niitä ei onneksi vielä ole, mutta jokainen kerta on liikaa. Iljettävään käytökseen eivät ole syyllistyneet pelkästään yksittäiset ylikuumenneet isät tai äidit vaan jopa yhtenäisesti esiintyvät faniryhmät seuran väreineen ja megafoneineen, kun tyhmyys on joukossa tarpeeksi tiivistynyt.

Omien äänekäs kannustaminen, onnistumisten tuulettaminen ja yleinen ilonpito katsomossa ovat hieno ja kannatettava asia. Kannustaminen ja sen sävy ovat osa seurakulttuuria ja väistämättä myös osa sitä kuvaa, jonka seura itsestään antaa.

Sen sijaan kiroilu, vastustajien solvaaminen tai epäonnistumisille ilkkuminen eivät ole hieno asia. Ne ovat vain ja ainoastaan typerää ja vastenmielistä käytöstä. Ne ovat sitä kaikissa sarjoissa mutta aivan erityisesti junioripeleissä, joissa jokaisen minäkuva ja itsevarmuus ovat vasta kasvamassa.

Ainakin aikuisen katsojan kannattaa muistaa, että jokainen kentällä oleva pelaaja, nuori erotuomari tai valmentaja on jonkun lapsi. Haluaisitko hänen saavan osakseen sellaista, mitä olit ehkä huutamassa?

Ilkeyden perusteleminen ”psyykkaamisella”, ”Tiki-talkilla” tai väitteillä, että ”tällä tasolla pitää jo kestää” eivät kelpaa syyksi toimia väärin. Ei myöskään, että ”kuuleehan muissa lajeissa tai muualla elämässä paljon pahempaakin”.

Elämme vuotta 2025, ja niinpä ilmiötä on ehditty havaita myös sosiaalisessa mediassa, jossa sisältöä tuottavat usein nuoret itse. Vastustajien, erotuomarien tai kenenkään solvaaminen tai pilkkaaminen ei ole oikein myöskään siellä, ja lajissa on nähty jo tapauksia, joissa seuroille on määrätty pelaajiensa somehölmöilyn seurauksena rangaistuksia.

Huoli katsomokäyttäytymisestä on jo kirjattu Salibandyliiton vuosien 2024-2026 Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo-ohjelmaan, jossa ottelutapahtumissa syrjivään kielenkäyttöön puuttuminen sekä häiritsevän somekäyttäytymisen kitkeminen ovat saaneet omat alakohtansa.

On meidän jokaisen asia olla huolehtimassa, ettei ottelutapahtumia pilata mudanmakuisella käytöksellä, olimme sitten itse katsojia tai seuran edustajina tapahtumaa järjestämässä.

Tänäkin keväänä on nähty myös paljon iloista kannustamista ja esimerkillistä toimintaa! Kurkkaa uusimmat tarinat tästä – ja ilmianna samalla oman elämäsi #FairPlayer: https://www.alamussuta.fi/

Salibandyliitto

 

Jaa artikkeli