Jari Hankkiolle kahden ottelun lisäpelikielto

Salibandyn pääsarjojen kurinpitäjä on määrännyt SPV:n hyökkääjä Jari Hankkiolle kahden ottelun lisäpelikiellon. Hankkio ajettiin 26. helmikuuta ottelussa SPV – TPS kentältä hänen huitaistuaan vastustajaa mailalla genitaalialueelle, ja siitä seurasi automaattinen yhden ottelun pelikielto, jonka Hankkio kärsi eilen ottelussa EräViikingit – SPV.

Kurinpitäjän päätöksen asiaselostuksen mukaan Jari Hankkio TPS-ottelussa käveli kohti maalia ja kävellessään TPS:n Juuso Alinin ohitse Hankkio löi mailallaan Alinia alavatsan tienoille, jolloin tämä loukkaantui lievästi.

Kurinpitäjän arvion mukaan videoltallenteelta näkyy selvästi, että Hankkio lähestyy Alinia maila lantiotason yläpuolella. Hänellä on esteetön näkyvyys Aliniin. Saapuessaan Alinin lähelle, Hankkio lyö mailallaan osittain ylhäältä alaspäin suuntautuvalla liikkeellä Alinia genitaalialueelle. Osumahetkellä Hankkion mailan lapa ei näy videokuvassa koska Alinin lantio peittää sen. Näkyvä osa mailan varresta on Alinin lantion korkeudella mailan ollessa alaviistoon mailan lavan ollessa alempana kuin mailan toinen pää. Mailan varren kulma ja piilossa olevan lavan mitta huomioiden, mailan lapa on genitaalialueella. Kyse on tarkoituksellisesta väkivaltaisesta teosta, mikä osoittaa merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan turvallista pelaamista ja terveyttä kohtaan.

Kurinpitokäytännössä mailalla/mailan tupella tapahtuneisiin lyönteihin/tökkäisyihin, osuivatpa ne sitten käteen, vartaloon taikka genitaalialueelle, on suhtauduttu tiukasti. Mailalla tapahtuva kevytkin lyönti on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai jopa vakavan
loukkaantumisen lyönnin kohteelle, erityisesti osuessaan päähän tai genitaaleihin. Edelleen kurinpitokäytännössä tämän tyyppisistä normaaleista tapauksista on seurannut ottelussa annetun pelikiellon (mikäli sellainen on annettu) lisäksi kahden ottelun mittainen pelirangaistus. Tutkittavassa tapauksessa ei ole sellaisia lieventäviä tai ankaroittavia seikkoja, että edellä mainitusta käytännöstä olisi syytä poiketa, päätöksen perusteluissa lausutaan.

Erotuomarien tuomittessa Jari Hankkiolle ottelussa pelirangaistuksen uutisoitiin, että erotuomarit olisivat tehneet päätöksensä hallin videoscreeniltä näkemänsä perusteella. Väite on väärä, kuten erotuomariraportista on luettavissa, kurinpitäjä erikseen toteaa.

Kurinpitäjän päätöspöytäkirja kokonaisuudessaan Salibandyliigan kurinpito -sivulla

Arkistokuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli